Matera

Smeštena na jugu Italije, Matera – grad i istoimena pokrajina u regiji Bazilikata (Basilicata), pravi je dragulj za ljubitelje putovanja i otkrivanja manje poznatih turističkih mesta dramatičnog pejzaža. Grad Matera u Italiji predstavlja savršenu destinaciju ukoliko volite da otkrivate misterije. Ovaj grad je postao poznat u Italiji po starom gradu Sasi (Sassi) di Matera (Kamenje Matere). Grad u južnoj Italiji je pod zaštitom UNESCO-a od 1993. godine i dve drevne oblasti čine veliki istorijski centar grada.

 

 

Grad leži s obe strane malog kanjona reke Gravina. Dramatični pejzaž je delimično skriven u lavirintu žućkastog peščanika na padini brda, koja je vekovima bila prirodno utvrđenje grada, koji kao da potiče iz neke bajke s Istoka. U kamen su prirodno uklopljene građevine, cisterne, ograde, farme, crkve, palate i kuće; ukopane u same karbonatne stene, koje su karakteristične za Basilikatu i Apulju. Mnoge od tih “kuća” su zapravo samo pećine, a ulice u nekim delovima Sasija se često nalaze na krovovima susednih kuća, što je krajnje neverovatan prizor, koji će Vas ostaviti bez reči.

 

 

Antički grad je rastao u visinu na jednoj padini (La Gravina) reke koja je sada veoma mala. Tokom pedesetih godina prošlog veka Vlada Italije je nasilno premestila većinu stanovništva Sasija na područja grada koja su tada bila u razvoju. Međutim, jedan deo stanovništva i dalje živi u Sasiju, i zbog toga se s pravom može reći da je Matera jedino mesto na svetu gde se ljudi mogu pohvaliti da još žive u kućama svojih predaka koje su sagrađene pre 9.000 godina.

 

 

Znamenitosti grada

U starom gradu se nalazi nekoliko značajnih crkava, većina su danas muzeji i veoma su zanimljive jer ćete se, nakon što uđete u građevinu koja spolja koliko-toliko podseća na crkvu od kamena, u stvari obresti u pećini u kojoj se i dalje naziru ostaci fresaka iz različitih perioda, od XII do XVIII veka, a negde su slike na zidovima sasvim lepo očuvane. Ulice grada su popločane uglačanim krupnim kamenjem i čini ih čitav splet izukrštanih stepeništa u različitim nivoima, tako da ćete se u nekom trenutku, nakon što se popnete nekoliko stepenika, šetati po krovu kućice koja je ostala ispod Vas. Gledajući Materu iz daljine, a to je i moguće zahvaljujući vidikovcu koji je udaljen dva-tri kilometra od grada.

 

 

Gastronomska ponuda Matere

Što se tiče smeštaja i ishrane oni su u skladu sa netipičnim izgledom grada, izgrađena su u sličnoj, pomalo dramatičnoj atmosferi.

B&B All’ Annunziata Vecchia

Odmah pored katedrale, u najvišem delu Matere, ovaj nedavno renoviran smeštajni objekat nudi sobe i uslugu doručka, kao i pogled na najlepše delove Sasso Barisano.

 

 

B&B Residence Sassi

San Gennaro 

Prostor između osam soba u rezidenciji su izgrađene između 15. i 17. veka, preko istorijskih pećina i rezervoara iz bronzanog doba.

Restoran Pizzeria La Talpa je urađen u tipičnom kamenitom stilu, a nudi odlične aperitive i svežu pastu.

 

 

Prelepa Italija u sebi krije jedinstvene gradove koji predstavljaju prava mala remek-dela prirode. Prirodno iskelesan i smešten u stene, ovaj grad nas opčinjava svojim robusnim izgledom, ali i toploj gradskoj atmosferi koja vlada u samom srcu grada i nikako ga nemojte zaobići kada se nađete u ovom delu Italije.

Podeli:
Pregledano 10346 puta