Holandija Dan Državnosti

Nekada ribarsko mesto na obali reke Amstel, a danas glavni i najveći grad Holandije, Amsterdam je jedna od najinteresantnijih evropskih metropola. Osnovan je krajem 12. veka  i danas u gradu živi oko 800 000 stanovnika. Nazivaju ga Severnom Venecijom zbog mnogo kanala u gradu. Njegov zaštitni znak su arhitektura, lale i mnogo muzeja. Najpoznatiji trg je trg Dam. Nalazi se desetak minuta od Centralne stanice. Ovaj trg značajan je u istoriji zbog toga što je upravo tu 1808. godine izvršena predaja grada Napoleonu. Simbol Amsterdama su njegovi kanali i glavna atrakcija je vožnja brodićem. Najpoznatiji kanali su Prinsengracht, Herengracht, Keizersgracht i Singel. Rekli smo da je Amsterdam grad sa mnogo muzeja. Muzej lala je manji muzej koji se preporučuje svim ljubiteljima ovog cveća. Lala je uvežena u Holandiju u 16. veku i od tada su holanđani fascinirani ovim cvetom pa je i proglašen njihovim nacionalnim simbolom. Muzej je otvoren od utorka do nedelje. Muzej Van Goga je mesto gde je izloženo najviše njegovih slika. Osim njegovih izložena su i dela drugih umetnika 19. veka. Nalazi se u amsterdamskoj muzejskoj četvrti i otvoren je svakog dana. Vikendom se u ovom muzeju organizuju i radionice za najmađe koje imaju za cilj razvijanje njihove kreativnosti.

Rijksmuseum je najveći muzej u Holandiji. Poznat je po velikoj zbirki umetničkih dela koje su izložene ali i istorijskoj zgradi u kojoj je smešten. Proračuni pokazuju da ga godišnje poseti više od milion ljudi. Otvoren je svakog dana od 10.00 do 17.00 h.

Oude Kerk je stara protestantska crkva koja datira iz 13. veka. Najstarija je crkva u Amsterdamu i sedište je kulture. Poznata je po prelepim oslikanim drvenim svodovima, visokim prozorima i nadgrobnim spomenicima u dvorištu. Nalazi se u centru Red Light  distrikta i u njoj se održavaju različite kulturne manifestacije, izložbe i koncerti, prezentacije i različiti sastanci. Holandija Dan Državnosti