Meksiko Januar 2023

Program putovanja:

MEXICO CITY – PLAYA DEL CARMEN 

+ izleti Teoticuacan i Coyoacan, Cholula i Puebla, Cenote Azul i Xpu Ha, Isla de Mujeres, Tulum i Playa Paraiso, Chichen Itza, Saamal, Valladolid 

 

DAN 1 – Sastanak putnika na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu u unapred dogovoreno vreme. Let KL1898 u 06:00h za Amsterdam. Presedanje na let KL685 za Mexico City. Po dolasku u Mexico City transfer privatnim prevozom do smeštaja. Noćenje.

DAN 2 – Doručak. Krećemo u obilazak jednog od najvećih gradova na svetu, matica današnjeg Meksika, naslednik aztečke prestonice Tenočtitlan, dom Fride Kalo i Dijega Rivere, danas je urbani okean na nadmorskoj visini od preko 2000m, prepun istorijskih i modernih značajnih lokalliteta sa kojima ćemo se upoznati u toku boravka. Krećemo do najvećeg urbanog parka Chapultepec, koju čini ogromna oblast sa jezerom, zoološkim vrtom i raznim muzejima. Put ka istorijskom jezgru grada nas vodi preko avenije Paseo de la reforma, jedne od najdužih i najživljih ulica u celom gradu. Nastavljamo obilazak posetom jednom od najvećih trgova na svetu, Plaza de la Constitucion ili mnogo poznatijeg kao Zocalo gde se danas nalazi Templo Mayor, katedrala Metropolitana, Nacionalana palata, kao i prelepe zgrade iz kolonijalnog perioda. Slušamo priču o čuvenim Astecima, o prošlosti ali i sadašnjosti Meksika. Šetnju nastavljamo glavnom pešačkom ulicom do Palacio de las Bellas Artes ili Palate lepih umetnosti, danas jedne od najlepših zgrada u prestonici. Slobodno vreme u popodnevnim časovima. Noćenje.

DAN 3 – Doručak. U jutarnjim časovima krećemo na celodnevni fakultativni izlet do nekih od najzanimljivijih atrakcija u Meksiko sitiju i okolini. Prvo idemo do čuvenog Teotihuacana, grada gde čovek postaje Bog i obilazimo piramide Sunca i Meseca. Lokalitet posebne energije, koji i dan danas krije tajnu naroda koji su ga izgradili. Nakon toga odlazimo u jedan od najlepših delova grada, čuveni Coyoacan. Nekada dom konkvistadora Ernana Kortesa, danas sedište lokalne samouprave, najupečatljiviji je objekat na glavnom trgu. Osim toga, tu se još nałazi i stara katedralna crkva Kojoakana, zatim kuća-muzej Fride Kalo, stare pijace, pregršt zanatskih i ugostiteljskih radnji, kao i poznatih restorana sa izuzetnim gastronomskim specijalitetima kao što je piletina u mole sosu od kakaoa, pečeni skakavci i još mnogo toga. Povratak u kasnim popodnevnim časovima u centar grada. Slobodno vreme. Noćenje.

DAN 4 – Doručak. Ujutru krećemo na fakultativni izlet u Cholulu i Pueblu, gradove u blizini Meksiko Sitija, koji se smatraju jednim od najlepših i najautentičnijih meksičkih gradova, a dok se Cholula smatra i jednim od najstarijih gradova na celom američkom kontinentu. Uživaćemo u živopisnim ulicama i trgovima, posetiti i najniže vulkansko okno na svetu – Cuexcomate, šetati elegantnim kolonijalnim ulicama ali i uživati u neverovatnom pogledu na čuveni vulkan Popokatepetl koji se nalazi u neposrednoj blizini ovih gradova. Povratak u Mexico City. Slobodno vreme. Noćenje.

DAN 5 – Doručak. Pakujemo se i napuštamo smeštaj. Transfer do aerodroma i let za Kankun. Po sletanju u Kankun, privatnim minibusom odlazimo do Playe del Carmen. Smeštamo se u hotel. Slobodno vreme za uživanje u jednom od najpoznatijih karipskih letovališta. Iako imenom podseća na čuvenu Bizeovu operu gde zaista i jeste jedno pravo malo umetničko delo, ovo simpatično karipsko mesto učiniće da postanete njegov Don Jose ali će vam uzvratiti ljubavlju, za razliku od dame iz popularnog muzičkog ostvarenja. Tradicionalna hrana, moderna arhitektura, tirkizno more i fenomenalno okruženje uz nezaboravne izlete priuštiće nam sjajne uspomene. U večernjim satima možete prošetati po gradu i uvideti zašto je Playa del Carmen jedna od glavnih destinacija noćnog života u ovom delu sveta. Noćenje.

DAN 6 – Slobodan dan za individualne aktivnosti i uživanje na najlepšim svetskim plažama. Možete posetiti neku od lokalnih plaža ili tematskih parkova, kao što su Xcaret, Xel-Ha, delfinarijum i slično dok će kokteli u nekom od plažnih barova biti sasvim dovoljni ukoliko želite samo malo hedonizma uz šum karipskih talasa. Noćenje.

DAN 7 – Odlazimo u fakultativnu posetu Cenote Azul, skrivenog blaga majanskih šuma, posle čega produžavamo do obližnje plaže Xpu-Ha i ostajemo do večernjih sati. Xpu Ha je jedna od najlepših plaža meksičke obale, manje prometna, sa nekoliko plažnih barova, čiji će ambijent učiniti da se osećate kao da lebdite u snovima Dijega Rivere, okupanim sunčevim zracima i zasutim pićem iz bogatih menija gastronomskih punktova oko vas. Povratak u smeštaj. Noćenje.

DAN 8 – Još jedan dan rezervisan za celodnevni fakultativni izlet bez previše edukativnih delova, dan namenjen isključivo za okrepljenje duše i tela, bisera Quintana Roo regiona, čuvenog ostrva Isla de Mujeres. Očekuje nas vožnja u trajanju od sat vremena do Kankuna, odakle trajektom, vozeći se 20ak minuta kroz tirkiznu lagunu izmedu grada i ostrva, dolazimo do mirnog naselja ovog izolovanog ostrva, gde kraćom šetnjom kroz njegov centar odlazimo do Playa Norte, najpopularnije destinacije lokaliteta. Predstoji nam celodnevno opuštanje u magiji severa ostrva, koje možete začiniti eventualnim iznajmljivanjem golf vozila, pa se provozati ka jugu ostrva, posetiti podvodni muzej, park Garrafon ili nešto slično. Povratak trajektom ka Kankunu u vreme zalaska sunca i vožnja nazad ka smeštaju. Slobodno veče. Noćenje

DAN 9 – Dan tokom kojeg nas očekuje susret sa istorijom Maja, tokom kojeg krećemo stazama, posutim kukuruzom, svetom biljkom domicilnog stanovništva, koje se kroz istoriju nije držalo samo kopna, već i morskih puteva, te u tu svrhu izgradiše i luku Tulum. U pitanju je još jedan celodnevni fakultativni izlet, čiji ćemo prepodnevni deo iskoristiti za posetu starog grada Tulum i pored priče o tome kako je nekada izgledao život na ovom mestu, uživati u fantastičnim pogledima na obližnju plažu istog imena. Ova plaža, koja je posvedočila raznim zbivanjima, od starih majanskih, preko dolaska Španaca, pa sve do današnjih mora turista koji tokom cele godine dolaze da bi uživali na ovom mestu, biće ujedno i naša destinacija za ostatak dana, gde ćemo se opustiti uz tirkizno more i odličnu ponudu plažnih barova. Playa Paraiso, u prevodu plaža Raj, sa razlogom nosi taj naziv i ponosno se kiti epitetom jedne od najpopularnijih na celim Karibima. Polazak ka smeštaju pred mrak.Slobodno veče u Plaji del Karmen. Noćenje.

DAN 10 – Ovaj dan rezervišemo za celodnevni fakultativni izlet Chichen Itzh – Saamal – Valladolid u okviru kog ćemo se u ranim jutarnjim satima prvo uputiti ka čuvenom majanskom polisu koji je zbog niza ratova i prirodnih neprilika napušten, te polovinom 19-og veka spašen od zaborava. Uz saznanja o svakodnevnom životu Maja, njihovoj religiji, arhitekturi, gastronomiji, ljubavi i zanatima, saznaćemo zašto je objekat, danas nazvan El Castillo, toliko specifičan da bi se svrstao među 7 svetskih čuda. Tzv. majanska košarka, koja je bila sve samo ne igra, posleratni rituali, spoznaja dešavanja na nebu, kao i polaganje žrtava zarad boljeg poljoprivrednog prinosa, delić su onoga što nas očekuje u prestonici mistike ovog dela Meksika. Nakon posete arheološkoj zoni, put nastavljamo do obližnje podvodne pečine Saamal. Ove pećine, na španskom poznate pod zajedničkim imenom “cenote”, nekadašnja su majanska svetilišta, a danas se svrstavaju medu najpopularnije turističke atrakcije jugoistoka Meksika. Pauzu ćemo iskoristiti za kupanje ili jednostavno uživanje u ovoj prirodnoj blagodeti, nakon čega se upućujemo do obližnjeg mesta Valladolid. U potrazi za spokojnim, tradicionalnim životom Meksikanaca u unutrašnjosti zemlje, Valladolid se čini kao idealan primer kolonijalnog gradića, očuvane starošpanske arhitekture, šarenolikih majanskih antičkih detalja, u kojima možete uživati uz čašu nekog domaćeg pića, kao što je mezcal, tekila ili pak, šolju toplog kakaoa. Nakon pauze za šetnju ovim idiličnim mestom, vraćamo se nazad u smeštaj i imamo slobodno veče. Noćenje.

DAN 11 – Poslednje dane ostavljamo za sumiranje utisaka, uživanje na plaži ili eventualno posetu nekog od lokaliteta u okolini, te probavanje hrane. Noćenje.

DAN 12 – Slobodan dan za uživanje u karipskoj obali. Noćenje.

DAN 13 – Sve što je lepo ima svoj kraj, a tako nažalost i ova naša avantura od koje se opraštamo jutarnjim napuštanjem hotela, transferom do aerodroma i povratnim letom ka Beogradu, sa presedanjem. Noćni let.

DAN 14 – Dolazak u Beograd.

 • Avio karta sa svim taksama na relaciji Beograd-Mexico City-Cancun-Beograd
 • Prtljag težine 15kg za sve letove + ručni prtljag do 7kg
 • 4 noćenja u hotelu MX Roma*** ili sličnom u Mexico City u 1/2 sobama (francuski ležaj) sa sopstvenim kupatilom i WC i uključenim doručkom
 • 8 noćenja u hotelu Hacienda Maria Bonita*** ili sličnom u Playa del Carmen u 1/2 sobama (francuski ležaj) sa sopstvenim kupatilom i WC
 • Transferi prema programu putovanja
 • Troškovi organizacije i vođenja aranžmana
 • Obilasci prema programu putovanja
 • Usluge stručnog pratioca grupe tokom putovanja
 • Fakultativni izleti
 • Viza za Meksiko ( besplatna za nosioce putnih isprava Republike Srbije)
 • Osiguranje od otkaza putovanja, međunarodno putno zdravstveno osiguranje sa doplatom za COVID-19
 • Individualni troškovi putnika
 • Ukoliko putujete sami, bićete spojeni sa nekim od drugih putnika u smeštaj bez ikakvih doplata!
 • Odlazak u Teotihuacan sa svim uključenim ulaznicama i poseta Coyoacanu – 50 EUR
 • Odlazak u Cholulu i Pueblu – 50 EUR
 • Odlazak u Cenote Azul i plažu Xpu-Ha – 30 EUR
 • Odlazak na Isla Mujeres – 50 EUR
 • Odlazak u Tulum i Playa Paraiso – 40 EUR
 • Odlazak u Chichen Itzu, cenote Saama i Valladolid sa svim uključenim ulaznicama – 80 EUR

*Plaćanje izleta se obavlja na putovanju pre realizacije samog izleta. 

Podeli: