Njujork Novembar 2023

Program putovanja:

1. dan (14.novembar 2023.) BEOGRAD – NJUJORK. Sastanak putnika na aerodromu “Nikola Tesla” u 04.50sati. Let za Njujork (JU 500) u 07.20 sati. Sletanje na aerodrom „John F. Kennedy” u Njujorku u 11.30 .Transfer do hotela.Smeštaj u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

2. dan (15.novembar 2023.) NJUJORK. Polazak na turu panoramskog obilaska grada autobusom u trajanjuoko 3 sata koji se prvobitno zvao Novi Amsterdam, a 1664. godine Englezi su mu dali ime Njujork (Novi Jork) u častvojvode od Jorka. Njujork je bio engleska kolonija, dok nije stekao nezavisnost, 4. jula 1776. Njujork je jedan odnajvećih gradova sveta, i sedište je velikih muzeja, galerija, međunarodnih korporacija i berzi. Grad je i sedište svihmeđunarodnih ambasada pri Ujedinjenim nacijama, čije se sedište takođe nalazi u Njujorku. Njujork je najgušćenaseljeni među većim gradovima u SAD. Blizu 800 jezika je u upotrebi, što ga svrstava na prvo mesto međugradovima sveta po jezičkoj raznovrsnosti. Prema procenama iz 2012. godine na širem gradskom području živipribližno 19,8 miliona stanovnika. Današnji simboli Njujorka su: Vol strit (za zaštitu kolonije izgrađen je na južnom rubuodbrambeni zid koji je kasnije porušen, ali je ostavio trag u imenu ulice koja danas prolazi tim mestom – Wall Street),Kip slobode (poklon Francuske, podignut je 1886), Bruklinski most (koji spada u najveće i najduže mostove sveta ispaja Menhetn i Bruklin), Empajer stejt bilding, Krajsler zgrada, 9/11 Memorial – memorijalni centar posvećen žrtvamaiz napada jedanaestog septembra 2001. godine. Poznata mesta su i Peta avenija, Tajms skver, Central park,Metropoliten muzej i Brodvej (bulevar koji se proteže od juga do severa Menhetna, a u čijem centralnom delu –„Midtown” se nalaze mnoga pozorišta). Slobodno poslepodne. Noćenje.

3. dan (16.novembar 2023.) NJUJORK. Razgledanje grada pešice u pratnji vodiča: Times Squareje mestogde se uvek nalaze hiljade i hiljade ljudi. Poznat je i po tome što Njujorčani, kao i brojni posetioci iz inostranstva,upravo ovde dočekuju novu godinu. Rokfeler Centar – ova fenomenalna poslovna zgrada nalazi se između 48. i 51.ulice u Njujorku. Ono što Rokfeler Centar ima kao predivnu tradiciju tokom novogodišnjih praznika jeste postavljanjebogato okićenih jelki na dve suprotne strane ove zgrade, jedna od njih se nalazi na malo zaštićenijoj strani i ispred njesu postavljene predivne skuplture anđela sa instrumentima, a sa suprotne strane se nalazi fenomenalno klizalište naotvorenom, sa čuvenom zlatnom skuplturom Prometeja ispred same jelke. Grand Central Terminal je železničkiterminal smešten na 42. ulici i Park Avenue u središtu Menhetna u Njujorku. Prepoznatljiva arhitektura i dizajnenterijera Grand Central Terminala doneli su mu status nacionalne istorijske znamenitosti. Njegov Beaux-Arts dizajnuključuje brojna umetnička dela. Različite elemente unutar terminala dizajnirali su francuski arhitekti i umetnici JulesFélix Coutan, Sylvain Salières i Paul César Helleu. Stanica ima i monumentalne prostore i precizno izrađene detalje,posebno na pročelju. Fasada se temelji na celokupnom spoljašnjem dizajnu Whitney Warren. Grand Central Terminaljedna je od deset najposećenijih svetskih turističkih atrakcija, sa 21,6 miliona posetilaca u 2018. godini isključujućiputnike vozova i podzemne železnice. Glavna dvorana terminala često se koristi kao mesto sastanaka, a posebno sepojavljuje u filmovima i na televiziji. Grand Central Terminal sadrži razne trgovine i prodavnice hrane, uključujućiotmene restorane i barove. Stanica pokriva 48 hektara i ima 44 perona, više od bilo koje druge železničke stanice nasvetu. Njene platforme, sve ispod zemlje, opslužuju 30 perona na gornjem nivou i 26 na donjem. Ukupno ima 67koloseka, uključujući koloseke i sporedne koloseke. Empire State Building je jedna od najprepoznatljivijih građevinagrada. Iako je značajan kao biznis centar, takođe predstavlja i nezaobilaznu turističku lokaciju Njujorka. Zgrada ima102 sprata, a dizajnirali su je arhitekti Shreve, Lamb i Herman. Izgrađena je 1931. godine. Zgrada je dobila ime ponadimku države New York. Američko udruženje građevinara proglasilo je Empire State Building jednim od sedammodernih svetskih čuda. Zgrada takođe pripada Svetskoj federaciji velikih zgrada, a od 1931. do 1972. godine bila je inajviša zgrada na svetu. Otvorena je tokom cele godine, a smatra se za jedno od najromantičnijih mesta u gradu. SaEmpire State Buildinga se pruža veličanstvan pogled na čak pet saveznih država. Slobodno vreme. Noćenje.

4. dan (17.novembar 2023.) NJUJORK /Manhattan Krstarenje/. Slobodno vreme ili mogućnostfakultativnog izleta: „Manhattan Krstarenje ”: Krstarenje oko Menhetna u trajanju od oko 2,5h u opuštenoj atmosferi.Upoznaćete obalni deo celog Menhetna, tri reke, sedam glavnih mostova, i preko 25 svetski poznatih odredišta.Menhetn se često označava kao ekonomski i kulturni centar Sjedinjenih država. Ostrvo i gradska oblast Njujorka,okružen je rekama Hadson i Ist. Noćenje.

5. dan (18.novembar 2023.) NJUJORK /Statua Slobode i ostrvo Elis/. Slobodno vreme ili mogućnostfakultativnog poludnevnog izleta: „Statua Slobode i ostrvo Elis”. Odlazak metroom do Bateri Parka, ukrcavanje natrajekt, obilazak ostrva Ellis gde se nalazi Nacionalni muzej migracije, odlazak do ostrva gde se nalazi Statua slobode -spomenik poznat i pod nazivom „Sloboda osvetljava svet“ . Kip Slobode je svakako simbol grada Njujorka. Tvoracovog remek dela je Frederik Bartoldi. Prilaz Njujorku čuva još od 1886. godine, a od 1984. se nalazi na spisku kulturnihbaština UNESCO. Vremenom je kip postao simbol Amerike. Povratak trajektom do Bateri Parka. Nastavak razgledanjagrada pešice u pratnji vodiča. Charging Bull, koji se ponekad naziva i Bik sa Vol Strita je bronzana skulptura koja stojina Brodveju severno od Bouling Grina u finansijskoj četvrti Menhetna u New Yorku. Skulpturu je izradio talijanskiumetnik Arturo Di Modica u jeku berzanskog sloma Crnog ponedeljka 1987. godine. Bronzana skulptura je teška 3200 kg, visoka 3,4 m i duga 4,9 m, prikazuje bika, simbol agresivnog finansijskog optimizma i prosperiteta. Charging Bull jepopularno turističko odredište koje privlači hiljade ljudi dnevno, simbolizirajući Vol Strit i Finansijsku četvrt. Vol stritjeulica na Menhetnu u Njujorku i proteže se istočno od Brodveja do Saut strita na Ist Riveru kroz istorijski centarFinansijskog distrikta. Naziv Vol strit je dobila po zemljanom zidu koji su sagradili holandski doseljenici 1653. godinekako bi se odbranili od engleske invazije. Još pre američkog građanskog rata ulica je bila poznata kao centar finansijau Njujorku. Vol strit je bio prvo stalno sedište Njujorške berze pa se vremenom nazivom Vol strit počeo označavati ikraj oko ove ulice. Vol strit se takođe smatra za jedno od središta ekonomskog života Sjedinjenih Američkih Država.Nekoliko izuzetno značajnih finansijskih ustanova smešteno je u zgradama koje se nalaze u ovoj ulici. Crkva Trojstvajeistorijska crkva na raskršću Wall Streeta i Brodveja u finansijskoj četvrti Donjeg Menhetna u New Yorku. Trenutnazgrada treća je izgrađena za Crkvu Trojstva, a dizajnirao je Richard Upjohn u gotičkom stilu. Prva zgrada crkve Trojstvabila je jednospratna pravougaona građevina okrenuta prema reci Hadson, koja je izgrađena 1698. i uništena u velikompožaru u New Yorku 1776. Druga crkva Trojstva sagrađena je okrenuta prema Vol Stritu i posvećena je 1790. Trenutnacrkvena zgrada podignuta je od 1839. do 1846. i bila je najviša zgrada u Sjedinjenim Državama do 1869., kao i najviša uNew Yorku do 1890. Istoričari arhitekture smatraju treću i sadašnju zgradu crkve Trojstva, najboljim primeromarhitekture gotičkog preporoda. Godine 1976. Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjedinjenih Američkih Državaproglasilo je Crkvu Trojstva nacionalnim istorijskim spomenikom zbog njenog arhitektonskog značaja i mesta u istorijiNew Yorka. Noćenje.

6. dan (19.novembar 2023.) NJUJORK. Nastavak razgledanje grada u pratnji vodiča: Central Parkzauzimapovršinu od 341 hektara. Smešten je u srcu Menhetna, a sa mnogobrojnim biljnim vrstama predstavlja pluća gradaNjujorka. U Central park dođe oko 25 miliona posetilaca godišnje, pa je najposećeniji gradski park u SAD. Izgradnja jepočela 1859, a završila se 1873. godine. Central park je dugačak 4 km između 59 ulice i 110 ulice, a širok 0.8 km izmeđuPete avenije i Central park zapada. Po veličini je sličan Golden Gejt Parku u San Francisku, ali je tri puta manjiod Ričmond parka u Londonu. Park je potpuno uređen, iako je veći deo prirodan. Sadrži nekoliko prirodnih jezera iribnjaka, širokih staza za šetnju, jahačku stazu, dva klizališta (od kojih je jedno plivački bazen u julu i avgustu), zoološkivrt, staklenu baštu, rezervat za životinje, veliku površinu sa drvećem… 10 km unutar Central parka koriste se za džoging,biciklizam, skejtove, rolere, posebno vikendom i uveče, kada je automobilski saobraćaj zabranjen. American Museumof Natural History ( Prirodnjački muzej ) sadrži preko 32 miliona primeraka i raznih kulturnih artefakata koji čekajuistraživanje. Muzej je veliku popularnost stekao u čuvenom filmu Noć u Muzeju, zbog čega je poseta ovom mestuvišestruko porasla. Lincoln centar je kompleks zgrada od 16,3 hektara (6,6 hektara) u četvrti Lincoln Square na UpperWest Sideu Manhattana. Ima trideset unutrašnjih i spoljnih objekata i ugošćuje 5 miliona posetilaca godišnje. U njemuse nalaze međunarodno poznate organizacije iz raznih oblasti umetnosti, uključujući Njujoršku filharmoniju,Metropolitan operu, New York City Ballet i Juilliard School. Noćenje.

7. dan (20.novembar 2023.) NJUJORK. Slobodno vreme za individualno razgledanje grada. Noćenje.8. dan (21.novembar 2023.) NJUJORK – BEOGRAD. Slobodno vreme. Sobe treba napustiti do 11 sati.Transfer u zakazano vreme do aerodroma. Let za Beograd (JU 501) u 14.40 sati ( obrok u avionu).

9. dan (22.novembar 2023.) BEOGRAD. Sletanje na aerodrom u Beogradu u 05.20 sati

 • prevoz avionom na relaciji Beograd–NjujorkBeograd,
 • transfer aerodrom – hotel – aerodrom,
 • avionske i aerodromske takse u Beogradu i Njujorku (oko 103 € na dan objavljivanja
  programa i koje su podložne promenama),
 • smeštaj u hotelu sa 4* po lokalnoj kategorizaciji u strogom centru Menhetna, na bazi
  noćenja,
 • razgledanje grada prema programu (bez uključenih ulaznica u navedene objekte koje se plaćaju na licu mesta),
 • usluge vodiča na putu i tokom celog boravka,
 • troškovi organizovanja putovanja.
 • ulaznice za kulturno istorijske objekte,
 • gradska komunalna i boravišna taksa u Njujorku (25 € po osobi i danu),
 • napojnice koje su obavezne u hotelu i tokom svih transfera i razgledanja (oko 35 € za ceo boravak),
 • fakultativni programi i izleti,
 • troškovi pribavljanja turističke vize (oko 150 €) koju putnici sami pribavljaju uz asistenciju Agencije,
 • međunarodno zdravstveno osiguranje,
 • troškovi PCR testa ukoliko bude bio potreban za ulazak i izlazak iz Amerike
 • kao i svi ostali troškovi koji nisu navedeni u ceni putovanja

VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE
– Putnicima koji poseduju crvene, biometrijske pasoše Republike Srbije potrebna je viza za Sjedinjene Američke Države.Pogledati instrukcije na sajtu ambasade : http://serbian.serbia.usembassy.gov/sr/how-to-apply2.html

 • „Manhattan Krstarenje ”. Cena – 67 evra. (U cenu je uključeno: karte za krstarenje i usluge vodiča).
 • „Statua Slobode i ostrvo Elis”. Cena – 45 evra. (U cenu je uključeno: karta za metro u jednom pravcu do Bateri Parka, karta za krstarenje, obilazak ostrva Elis i ostrva na kome se nalazi Statua Slobode kao i usluge vodiča).
 • Za realizaciju ovih izleta potrebno je najmanje 20 prijavljenih učesnika. (U slučaju manjeg broja prijavljenih putnika izleti bi mogli da se izvedu uz korigovanje cene).
Podeli: