Program putovanja:

lan i program puta

1. dan: Beograd – Istanbul

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla u dogovoreno vreme (ukoliko vam više odgovara, postoji mogućnost polazaka sa drugih aerodroma: Zagreb, Budimpešta…). Let za Istanbul u 09:00h. Sletanje u Istanbul u 11:50h po lokalnom vremenu. Pauza izmedju letova je 6h i 45minuta. Nastavak leta za Zanzibar u 18:35h.

2. dan: Istanbul – Zanzibar

Sletanje na Zanzibar u 01:55h po lokalnom vremenu. Nakon završenih carinskih formalnosti na aerodromu transfer do hotela u centru Stone Town-a, gde vam je za dobrodošlicu obezbedjen doručak i osveženje. Sledi info sastanak sa vodičem. Smeštanje u sobe nakon 13h (postoji mogućnost ranog ulaska u sobe uz doplatu). Slobodno vreme za odmor od leta. U popodnevnim satima krećemo u razgledanje Sotne Town-a i upoznajemo grad koji je dom mnogim kulturama: Svahili, arapskoj, indijskoj a prisutan je i uticaj zapadnih kultura. Imaćemo priliku da vidimo kuću, pretvorenu u muzej, u kojoj je živeo Fredi Merkjuri, pevač čuvene grupe Queen, Kuću Čuda, Staru tvrdjavu, nekadašnju tržnicu robova odnosno tamnice gde su čuvani robovi pre prodaje, Anglikansku crkvu i centar svih dešavanja za lokalce, mesto gde se na najbolji način upoznaje mentalitet naroda, Darajani pijacu. U večernjim satima u dogovoru sa vodičem opciono odlazak u neki od restorana i uživanje u lokalnim specijalitetima poput školjki, lignji, sabljarki, hobotnica, zanzibarskih palačinki, indijskih hlebova, prženih banana…Povratak u smeštaj. Noćenje.

3. dan: Stone Town – Prison Island i rezervat džinovskih Aldabra kornjača 

Slobodan dan ili vam predlažemo fakultativni odlazak do Prison Island-a, koje je udaljeno 6 km od Stone Town-a. Na idiličnom ostrvu nalaze se prostorije koje su davno korišćene kao zatvor za kriminalce, a kasnije pretvorene u prostorije za karantin obolelim od žute groznice. Ostrvo je dom džinovskim kornjačama koje mogu da porastu i do jednog metra i žive duže od sto godina. Očekuje nas i kupanje na prelepoj peščanoj plaži ostrva i odmor u hladovini stena i prelepog rastinja. Ponesite maske ili naočare za ronjenje i istražite morske dubine koralnog grebena. Povratak u Stone Town. Slobodno vreme. Noćenje.

4. dan: Stone Town – Farma začina

Slobodan dan ili poludnevni fakultativni izlet do farme začina, gde ćemo imati priliku da vidimo i probamo različite vrste tropskog voća i začinsko bilje po kojem je Zanzibar čuven: muskantni oraščić, crni biber, kardamon, cimet, đumbir, kurkumu, vanilu i druge.  Saznaćemo ko je kraljica, a ko kralj začina. Videćemo kako se lokalni stanovnici uz pesmu penju na palmu, a potom degustiramo vodu i meso sveže ubranog, mladog kokosa i ručamo lokalni specijalitet pilau, začinjen biljem baš sa ove farme. Nakon obilaska farme kupujemo različite vrste začina, kafa i čajeva. Povratak u Stone Town. Slobodno vreme. Noćenje.

5. dan: Stone Town – Kizimkazi / plivanje sa delfinima, Jozani šuma i plaža Paje

Slobodan dan za individualne aktivnosti ili dan rezervisan za celodnevni fakultativni izlet do ribarskog mesta Kizimkazi, na jugu ostrva. Pre zore polazimo ka mestu Kizimkazi, gde se ukrcavamo na brodiće i krećemo u potragu za jatima delfina. Možete doživeti fantastično iskustvo i zaplivati sa njima. Nakon plivanja i druženja sa delfinima vraćamo se na kopno i krećemo put Jozani šume. Tropska šuma crvenog mahagonija i mangrova, prostire se na preko 2500 hektara i  dom je retke životinjske vrste – crvenih kolobus majmuna, koji se mogu videti još samo na Zanzibaru. Šuma je stanište i za preko 50 vrsta leptira i 40 vrsta ptica. Nakon obilaska nastavljamo put ka Paje plaži – raju za kite surfere. Jedna je od lepših plaža Zanzibara, za provesti na njoj jedno popodne uz kafu i cedjene sokove. U dogovoreno vreme povratak u Stone Town. U večernjim satima sledi zajednički izlazak u neki od kafića ovog egzotičnog mesta. Slobodno vreme. Noćenje.

6. dan: Stone Town – Jambiani plaža i pećina Kuza

Slobodan dan za individualne aktivnosti ili vam predlažemo fakultativni izlet do plaže Jambiani i pećine Kuza. Plaža se nalazi na samom istoku ostrva, pripada najstarijem i najautentičnijem ribarskom selu na ostrvu i poznata je po svom sitnom, belom pesku. Šarm plaže Jambiani ogleda se u tome što se nalazi na takvoj poziciji gde se kokosove palme neprekidno njišu i susreću sa azurnim vodama Indijskog okeana. Ovde se možemo družiti sa lokalnim stanovništvom, odigrati partiju fudbala sa njima ili se prosto prepustiti odmoru i uživanju. Posle vrelog tropskog dana provedenog na plaži, vreme je da se rashladimo u kristlno plavim vodama Kuza pećine. Uživaćete u kontrastima i igri svetlosti ovog neobičnog prirodnog fenomena, uz zvuke bubnjeva i dobro poznatu melodiju Hakuna Matata! Nakon obilaska pećine sledi transfer i povratak u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

7. dan: Stone Town > Kendwa ili Vam predlažemo TRODNEVNI safari u Nacionalnom parku Mikumi

Nakon doručka pakujemo stvari, check out i slobodno vreme. U popodnevnim satima transfer do plaže Kendwa i smeštaj u hotel. Sledi uživanje u kupanju i sunčanju na obali čarobnog indijskog okeana. Plaža Kendwa se nalazi na severozapadnom delu ostrva i upravo zbog položaja ima najmanje izraženu raziku plime i oseke što nam pruža mogućnost celodnevnog kupanja. Provodimo dan uz predivan prizor ispred sebe: šareni kokteli, ukusna hrana, egzotično voće, uz prelepe boje mora, neba, oblaka i peska koje nam opijaju čula.  Slobodno vreme. Noćenje.

A za prave avanturiste smo pripremili pravu poslasticu! Ukoliko ste za akciju i avanturu života predlažemo Vam odlazak na fakultativni izlet – Safari u Nacionalnom parku Mikumi. U ranim jutarnjim satima, nakon check out-a kofere ostavljamo u sobu za prtljag i krećemo u trodnevnu avanturu. Safari paket objedinjuje sve ono što jedan pustolov može da poželi. Doživite pravu Afriku, na putu od najvećeg grada zemlje – Dar es Salama, preko centralnog dela Tanzanije do Mikumija. Upoznajte se sa kulturom plemena Masai, njihovim običajima, ritualima i hranom. Uskočite u džipove i krenite sa nama na avanturu kroz savanu, gde nas čekaju krda gnuova, antilopa i impala. Krenimo zajedno u potragu za slonovima, žirafama, zebrama, hijenama, nilskim konjima, divljim mačkama, babunima, gnezdima termita, mungosima i hijenama, a nadamo se i susretu sa kraljem i kraljicom savane – lavovima. Safari preporučujemo svim avanturistima od 7 do 77 godina 🙂

Za program ovog trodnevnog fakultativnog izleta klikni > SAFARI U MIKUMI NACIONALNOM PARKU

8. dan: Kendwa

Nakon doručka sledi… Uživanje! Šareni kokteli, ukusna hrana, egzotično voće uz prelepe boje mora, neba, oblaka i peska koje nas hrane i odmaraju. Šta više možemo poželeti? Na najlepšoj plaži Zanzibara – Kendwa sa kristalno čistom vodom indijskog okeana dan provodimo hedonistički, jer … Zaslužili smo! Na plaži u popodnevnim satima pojavljuju se plesači, prodavci tkanina i tradicionalnog nakita, ali i Masai ratnici koji su uvek raspoloženi za razgovor i druženje. Uz zrake zalazećeg sunca ispijanje hladne kokosove vode predstavlja pravi melem za dušu i telo. Slobodno vreme. Noćenje.

9. dan: Kendwa – Nungwi

Predlažemo Vam da pre doručka osetite i doživite mir i spokoj budjenja prirode, dok šetate ili džogirate praznom plažom Kendwa. Za današnji dan pored sunčanja idealno bi bilo da samostalno istražite obližnje mesto Nungwi do koga možete doći i plažom ukoliko je oseka (uz konsultaciju sa vodičem). Uživanje u čarima plaže Kendwa se nastavlja i ne prestaje. Slobodno vreme. Noćenje.

10. dan: Kendwa – Safari Blue North

Slobodan dan na plaži Kendwa ili odlazak na celodnevni fakultativni izlet Safari Blue North. Nakon doručka odlazimo do obližnjeg lokalnog mesta, gde se ukrcavamo u bridiće i spremni polazimo u potragu za delfinima. Možete doživeti fantastično iskustvo i zaplivati sa ovim razigranim i prijateljski nastrojenim stanovnicima okeana. Nakon ovog nezaboravnog iskustva čeka nas vožnja dhow brodom do peščanog spruda, tokom koje ćemo uživati u povetarcu, svežem voću i hladnom piću. Dok se kupamo, sunčamo i fotografišemo na ovoj neobičnoj prirodnoj tvorevini, posada će nam pripremati ručak. Kao pravi hedonisti, ručamo i odmaramo na brodu dok plovimo ka Mnemba koralnom grebenu, gde ćemo se prepustiti čarima snorklinga i uploviti u dubine bogatog podvodnog sveta Indijskog okeana. U povratku upijamo zrake  zalazećeg sunca, dok sumiramo utiske i prepuštamo se lokalnim ritmovima grickajući tropsko voće. Noćenje.

11. dan: Kendwa 

Doručak. Slobodan dan za finalnu kupovinu suvenira i lokalnih rukotvorina. U samom mestu Kendwa postoje brojne škole, a u konsultaciji sa vodičem, postoji mogućnost da obidjete obližnju i upoznate se sa lokalnim sistemom obrazovanja… Ukoliko ste voljni, možete ostaviti i odredjenu vrstu donacije kao znak pažnje koja će učenicima mnogo značiti. U kasnim večernjim časovima pakujemo stvari i pripremamo se za polazak za Beograd. Noćenje.

12. dan: Kendwa – Stone Town – Istanbul – Beograd

Posle ponoći napuštamo sobe i sledi transfer do aerodroma i čekiranje na let za Beograd preko Istanbula u 02:55h. Sletanje u Istanbul u 12:05h po lokalnom vremenu. Pauza izmedju letova je 6h40min. Poletanje aviona za Beograd je u 18:45h, broj leta TK 1083. Sletanje u Beograd u 19:25h po lokalnom vremenu. Kraj putovanja.


 • Aranžman obuhvata:
  -Povratni avio prevoz redovna linija (Beograd-Zanzibar / Zanzibar-Beograd sa presedanjem u Istanbulu – ekonomska klasa) sa uključenim svim taksama i 23kg prtljaga
  -Sve transfere po programu putovanja (u zavisnosti od broja putnika, mogu biti: autobus minibus, kombi, auto)
  -Smeštaj u Stone Townu u hotelu 4* na bazi 5 noćenja sa doručkom – švedski sto  (1/2 ili 1/3 sobe sa klimom)
  -Smeštaj na plaži Kendwa u hotelu 4* na bazi 5 noćenja sa doručkom – švedski sto (1/2 ili 1/3 sobe sa klimom)
  -Troškove organizacije putovanja
  -Stručno vodjstvo puta/predstavnika agencije
 • Aranžman ne obuhvata:
  -Vizu za Tanzaniju- plaćanje prilikom ulaska u zemlju (50 USD)
  -Mogućnost doplate za jednokrevetnu sobu – na upit
  -Individualne troškove
  -Fakultativne izlete i obilaske
  -Hranu
  -Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije sa kojom se leti)
  -Doplatu za raniji ulazak u sobu hotela u Stone Townu -30€. Prijava minimum 10 dana pre polaska na putovanje
  -Osiguranje od otkaza putovanja
  -Putno zdravstveno osiguranje i osiguranje u slučaju kovida na destinaciji / osigurana suma 15000€

Nacionalni park Tarangira se nalazi južno od jezera Manyara u severnom delu Tanzanije. Poznat po svojim ogromnim stadima slonova i šuma gigantskih stabala baobaba. Hrapav krajolik je neverovatno raznolik i izdvaja se od bilo kog drugog .Park zauzima površinu od 2.600 kvadratnih kilometara.. Poseduje veliki broj širokih močvara, koje su uglavnom suve tokom godine. Divlje životinje u ovom parku se razlikuju u zavisnosti od godišnjeg doba. Mnoge životinje napuštaju park u periodu od novembra do maja…

Krater Ngorongoro je odličan ambijent i najbolje mjesto u Tanzaniji gde biste mogli da vidite Veliku peticu. Krater i njegova okolna zajedno čine jedan od najlepših regiona u Africi. Vulkanski krateri stvaraju zadivljujuće pozadine za neke od najplodnijih i najbogatijih pašnjaka u Africi. Najpoznatiji takav krater je bez sumnje Ngorongoro, najveća netaknuta vulkanska kaldera na svetu i dom najvećeg broja divljači u Africi. Ngorongoro je opravdano jedno od najpoznatijih safari destinacija na kontinentu jer i dom je lavovima,leopardima,hijenama,bivolima ,zebram,flamingosima kao i 400 vrsta ptica…

Manyara nacionalni park smešten u severnom delu Tanzanije 126 kilometara zapadno od grada Arusha. Park je osnovan 1960. godine kako bi se spasila populacija slonova. Budući da je jedan od najmanjih parkova u Tanzaniji, karakteriše ga neverovatna raznolikost biljaka, pejzaža i divljih životinja. Park je veličine 330 kvadratnih kilometara, od čega 220 km2 poznat po lavovima koji se penju na drveće, jezeru sode i flaminga. Krajolik parka Manyara oduzima dah. Na samom jezeru se može videti veliki broj slonova,žirafa,zebri,impala…

FAKULTATIVNI  IZLETI ZANZIBAR:

 • Stone Town  – Prison island (ostrvo kornjača) – Jozani forest

Izlet na kojem osećamo i dišemo istoriju i srž Zanzibara. Od kako su se Portugalci prvi put usidrili na obali Stone Town-a, on je bio i ostao centar svih zbivanja na ovom neobičnom ostrvu. Nakon Portugalaca došli su Omanci, pa Britanci i svi su oni, pa i mnogi drugi, ostavili svoj pečat u ovom gradu, koji i dan danas predstavlja neverovatnu mešavinu raznih kultura iz celog sveta sa autentičnom afričkom osnovom. Sva ta raskoš boja, građevina i mnogih različitih utisaka osvaja nas pri prvom susretu sa gradom koji se od 2000-godine nalazi na UNESCO-voj listi Svetske baštine. Na izlet polazimo u jutarnjim časovima. Posetićemo Staru tvrđavu koja se zove i Portugalska tvrđava, jer su njene temelje udarili Portugalci. Posle su je nadogradili Omanski Arapi i sve to vreme je bila glavni odbrambeni garnizon ostrva. Poslednjih nekoliko godina služi kao mesto održavanja raznih kulturnih manifestacija, od kojih je najbitniji ZIFF ( Zanzibarski međunarodni film festival). Odmah do tvrđave se nalazi i Kuća Čuda, jedan od glavnih simbola Zanzibara, nekadašnja ceremonijalna palata trećeg sultana Zanzibara, sulatana Baragaša, koja je prva u istočnoj Africi imala struju, vodovod i električni lift. Imaćemo priliku da vidimo i palatu poslednjeg sultana Zanzibara, persijske hamame, Anglikansku crkvu, izgrađenu na mestu poslednje pijace robljem u svetu. Obići ćemo i Daradžani pijacu, kako bismo iz prve ruke videli kako afrički haos savršeno fukncioniše. Svratićemo do nezaobilazne znamenitosti – kuće frontmena grupe Queen, Fredija Merkjurija, koja je danas hotel. Šetaćemo uskim uličicama punim nasmejane dečice i divićemo se raskošnoj raznovrsnosti famoznih zanzibarskih vrata, koja su oduvek bila statusni simbol vlasnika domaćinstva.
Posle zavodljivog Stontown-a zaputićemo se brodićem ka obližnjem Prison Island-u. Ovo čarobno ostrvo je, nakon zvaničnog ukidanja ropstva 1873. godine, neko vreme bilo mesto odvijanja ilegalne trgovine robljem (dokazi toga se i dan danas nalaze u okviru kompleksa, u vidu alki za lance). Kada je i tome došao kraj, Britanci su preuredili celo ostrvo s namerom da ga učine zatvorom. Ali ono nikada nije služilo toj svrsi. Danas je Prison Island rezervat za kopnene Aldabra kornjače, koje je britanski guverner Sejšela poslao na Zanzibar kao poklon 1919. godine. Tada ih je bilo 4, a danas ih je preko stotinu na ostrvu. Sve su izuzetno raspoložene za druženje sa posetiocima. Nakon druženja sa kornjačama, obići ćemo ruševine zatvora i uživati u egzotičnosti ovog magičnog ostrva, posle čega se u popodnevnim časovima vraćamo u Stone Town na vreme za posmatranje jednog od čarobnijih zalazaka sunca. U povratku iz Stonetown-a poseta Jozani šumi gde se pored aleje baobaba i mandrova, mogu videti retki colobus crveni majmuni za koje je Jozani nacionalni park prirodno stanište.

 • Blue Safari

Na izletu ,,Blue safari” idemo u avanturu po beskrajnom plavetnilu zanzibarskih plaža i sprudovima poznatim po kristalno belom sitnom pesku. Iznad nas je plavo nebo prošarano putujućim oblacima, a pod nama Indijski okean u svoj svojoj veličanstvenosti. Plovimo tradicionalnim ,,dhow” čamcima kojima Zanzibarci plove već stotinama godina i uživamo u blistavoj tirkiznoj vodi, tropskom suncu, egzotičnom voću i čarobnim obalama ostrvaca zanzibarskog arhipelaga.
Avanturu započinjemo vožnjom ka poluostrvu Fumba gde nas čeka naš čamac i kapetan, usput zaustavljajući se da preuzmemo opremu za snorkling. Nakon kraće vožnje čamcem stižemo do naše luke, ukrcavamo se na čamac i krećemo. Već nakon par trenutaka svi nalazimo svoj zen na čamcu i uronjamo u mir i tihi hedonizam ,,hakuna matata” života. Ubrzo stižemo do peščanog nasipa, koji prilikom plime postaje pusto ostrvce, sa svih strana okruženo vodom, idealno za sunčanje i kupanje u čarobnoj plavoj vodi koja nas sve mami. Usput nam nasmejani lokalci, koji nas prate na ovom putovanju, služe tropsko voće kao osveženje i pripremu za ručak koji nas očekuje. Nakon kupanja i uživanja na plaži se vraćamo na naš čamac i u blizini širimo naše istraživanje na podvnodni svet. Vreme je za snorkling! Raznobojne tropske ribice, poput Nema, i čudnovati korali čine ovaj deo našeg izleta posebnim. Nakon snorklinga, vozimo se čamcem do najvećeg ostrva koje ćemo posetiti tokom ovog dana – Kvale (,,Kwale“) ostrvo, koje je dom jednom od neobičnijih i najstarijih baobab stabala Zanzibara. Na Kvale ostrvu uživamo u lokalnom ručku koji se sastoji od raznovrsnih morskih plodova, pirinča i pomfrita. Posle ručka krećemo u obilazak dve lagune. Prva je sa druge strane Kvale ostrva, a druga se nalazi na dvadesetak minuta udaljenosti od Kvale ostrva. U pitanju je otvorena laguna sa malom plažom, koja je uglavnom napuštena i kao iz raja. Tu još malo uživamo na plaži, sunčamo se, pravimo nezaboravne fotografije i vraćamo se nazad ka mestu polaska. Međutim, ovoga puta putujemo niz vetar i razapinjemo naša jedra! Putujemo kao što su mornari putovali vekovima – samo uz pomoć vetra, drveta i platna. Sada, kada je sve što se čuje razmicanje vode pod naletom pramca i mestimično zatezanje konopca,  puštamo novonastalom miru da nas hipnotiše  i tiho isprati do naše luke, gde se naša avantura završava.

 • The Rock Restaurant Zanzibar

Poseta čuvenom Zanzibarskom restoranu i ručak. Restoran se  nalazi na  steni u tipičnom ambijentu, nestvarne obale Zanzibara.

Podeli: