Krstarenje Nilom

Program putovanja:

KRSTARENJE NILOM

HURGADA – LUKSOR – EDFU – KOMOMBO – ASUAN
8 dana (7 nodenja sa doručkom, smeštaj u hotelu i na brodu kategorije 5*) – avionom i autobusom
Polasci: 24. april, 1, 8, 15, 22. maj

1. dan (subota) BEOGRAD – HURGADA Sastanak putnika na aerodromu „Nikola Tesla“ kod šaltera  dva sata pre leta za Hurgadu. Direktan čarter let. Dolazak u Hurgadu nakon tri sata leta. Transfer do hotela u Hurgadi, smeštaj. Noćenje.
2. dan (nedelja) HURGADA Doručak. Slobodno vreme u hotel u Hurgadi.Noćenje.
3. dan (ponedeljak) HURGADA – LUKSOR Doručak. Transfer do Luksora (oko 240km). Po dolasku ukrcavanje na brod i smeštaj. Ručak. Poslepodne, obilazak istočne obale Luxora , hramova Karnak i Luksor. Karnak je najpoznatiji i površinski najveći hram na svetu. Predstavljao je mesto odakle se vladalo Egiptom punih dve hiljade godina, hram gde je nastao kult Boga Amona Ra, verski kult koji je trajao koliko danas postoji i Hrišćanstvo. Obilazak hrama Karnak obuhvata šetnju kroz vreme i istoriju dugu dve hiljade godina. Otvoreno dvorište, hipostilna dvorana, dva obeliska, svetilište, sveto jezero i statua Skarabeja, svetog insekta drevnog Egipta koje se često sreće kao simbol na mnogim spisima i zidinama hramova. U nastavaku obilazi se hram Luksor, na čijem ulazu se nalazi obelisk koji je iza sebe ostavio Ramzes II, jedan od najpoznatijih vladara Egipta. Povratak na brod i slobodno vreme za obilazak. Večera. Noćenje.
4. dan (utorak) LUKSOR – EDFU Doručak. Obilazak zapadne obale grada: Kolosi Memnona, dve statue koje predstavljaju simbolični ulaz na Zapadnu obalu Luxora. Dolina kraljeva, mesto gde su sahranjivani faraoni Novog carstva uz posetu najzanimljivijim trenutno otvorenim grobnicama faraona. Obilazak Zapadne obale Luxora zavrsavamo obilaskom pogrebnog hrama kraljice Hatšepsut, jedine dame koja je vladala Egiptom kao faraon. Ovo je jedan od najlepših hramova zbog svoje lokacije i monumentalnosti, a podeljen je u tri dela, od kojih se najbolje očuvani reljefi nalaze na srednjoj terasi kompleksa. Povratak na brod. Ručak. Plovidba do Edfua. Večera. Noćenje.
5. dan (sreda) EDFU – KOMOMBO – ASUAN Doručak. Obilazak hrama u Edfuu, jednog od najbolje očuvanih antičkih spomenika Egipta. Hram je posvećen Bogu Horusu, sinu Ozirisa i Izide, a s obzirom da je jedan od retkih hramova kome je krov skoro u potpunosti očuvan u pesku tokom vekova, odiše posebnom i jedinstvenom atmosferom. Povratak na brod. Ručak. Nastavak plovidbe do Kom Omba. Po dolasku poseta istoimenom hramu jedinstvenog položaja na jednom rtu u zalivu Nila. Hram je geometrijski podeljen na dva simetrična dela s obzirom da je jedinstven po tome što je posvećen dvojici Bogova: Sobeku, krokodilu i Haroerisu. Nastavak plovidbe do Asuana, grada na istočnoj obali Nila, severno od velike brane. Večera. U toku noći, polazak na fakultativni izlet u Abu Simbel. Obilazak jedinstvenog monumentalnog hrama Ramzesa drugog, inače uvrštenog na listu svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESKO-a. Noćenje.
6. dan (četvrtak) ASUAN Doručak. Obilazak velike asuanske brane, kamenoloma u kojem se nalazi nedovršeni obelisk, hrama File. Ručak. Slobodno popodne. Večera. Noćenje. 6. dan (četvrtak) ASUAN Doručak. Obilazak velike asuanske brane, kamenoloma u kojem se nalazi nedovršeni obelisk, hrama File. Ručak. Slobodno popodne. Večera. Noćenje.
7. dan (petak) Doručak. Odjavljivanje sa broda i transfer do hotela u Hurgadi. Smeštaj. Slobodno popodne. Noćenje.
8. dan (subota) Doručak. Slobodno vreme do transfera na aerodrom. Direktan čarter let za Beograd. 8. dan (subota) Doručak. Slobodno vreme do transfera na aerodrom. Direktan čarter let za Beograd.
  • aerodromske takse (oko 51,4 evra na dan objavljivanja programa, čiji je iznos podložan promeni i koje se pladaju u dinarima u poslovnicama,
  • avionski prevoz na relaciji Beograd – Hurgada – Beograd (direktan čarter let Air Serbia),
  • smeštaj u hotelu kategorije pet zvezdice u dvokrevetnim sobama, u hotelu AMC Royal 5* ili sličnom, smeštaj na brodu kategorije pet zvezdica, jedan od brodova iz sledede flote: www.extensiongroup.com.eg, tačno ime broda de se znati po osnivanju grupe (3 nodenja u Hurgadi na bazi usluge All Inclusive, 4 nodenja na brodu na bazi punog pansiona),
  • transferi autobusom od aerodroma do hotela i od hotela do aerodroma i prema programu,
  • ulaznice za lokalitete prema programu,
  • usluge vodiča i troškovi organizovanja putovanja.
  • ulaznice na lokalitetima i posete koje nisu navedene kao uključene,
  • međunarodno zdravstveno putno osiguranje.
Podeli: