Japan doček Nove Godine

Program putovanja:

1. dan (27.12.): Beograd – Tokio

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla u dogovoreno vreme (ukoliko vam više odgovara, postoji mogućnost polazaka sa drugih aerodroma: Zagreb, Budimpešta…). Let do Tokija sa uspustnim presedanjem.

2. dan (28.12.): Tokio

Dolazak u Tokio. Transfer metroom do smeštaja i odmor. Slobodno vreme za privikavanje na Tokio. Za one koji nisu previše umorni – odlazak u Ropongi district – kvart Tokija sa bogatim noćnim životom. Noćenje.

3. dan (29.12.): Tokio

Dobrodošli u budućnost! Ovako bi najbolje mogao da se opiše osećaj koji vas obuzme na prvi pogled glavnog grada Japana. Krećemo u fakultativni obilazak grada sa vodičem. Preko dana obilazimo Ueno district i uživamo u hramovima i fantastičnim vrtovima ukombinovanim sa futurističkim gradjevinama i neboderima koji ih okružuju. Nakon Uena odlazak do Tokyo stanice gde ćete napraviti sjajne fotografije ovog savršenog grada i gde pravimo kratku pauzu za ručak. Nakon kraćeg odmora odlazak do Imperial Palace kompleksa i uživamo u panorami ovog neverovatnog zdanja. Nastavljamo metroom u Shinjuku district i electric city, penjemo se na jedan od nebodera sa kog se pruža nestvarni pogled na poslovni kvart Tokija. Nakon obilaska slobodno vreme za šetnju i bolje upoznavanje grada. Noćenje.

4. dan (30.12.): Tokio

Slobodan dan ili fakultativno razgledanje grada: vožnja metroom, gde ćemo videti zadivljujuću organizovanost i uredjenje ove zemlje. U prepodnevnim časovima odlazimo na pijacu u distriktu Tsukidži i uživamo u ukusu originalnog japanskog sušija i ostalih specijaliteta od sveže ribe. Posle klope put nas vodi prema Ginzi, najstariji i najpoznatiji šoping disktrikt Tokija. Nastavljamo užurbanim tempom i krećemo se put Tokio Maritime City (Odaiba District) koji predstavlja grad u gradu. Mnoštvo poslovnih i stambenih nebodera, šoping molova uz neizbežno uživanje na gradaskoj plaži učiniće nam ovaj dan nezaboravnim. Dalje nastavljamo do Asakusa districta gde obilazimo najpoznatiji hram u Tokiju Sensouji i razgledamo stotine tezgi koje su načičkane na sve strane ovog distrikta, isprobavamo japanske slatkiše i ostale specijalitete. Povratak u smeštaj. Noćenje.

5. dan (31.12.): Tokio – Fudži

Slobodan dan ili fakultativan celodnevni izlet do mesta Kawaguchiko podnožje planine Fudži (Fudži je sa 3,776 metara najviša planina u Japanu). Nije iznenadjujuće da je gotovo savršeni oblik vulkana obožavan kao sveta planina medju umetnicima i običnim ljudima. Fudži je uspavan vulkan koji se zadnji put probudio 1708. godine. Šetnja pored jezera Kawaguchi i uživanje u pogledu na planine čije se konture ocrtavaju na površini jezera. U ovom periodu godine najbolja je vidljivost planine koja predstavlja simbol Japana i predstavlja jedan od centara moći u ovom delu sveta. Vožnja žičarom do obližnjeg vidikovca i obavezno fotografisanje. Povratak u Tokio u popodnevnim časovima. U večernjim časovima pripremamo se za Novu godinu. Dočekajte Novu godinu u nekom od mnogobrojnih klubova i restorana ili na ulicama Tokia. Noćenje.

6. dan (01.01.): Tokio – Kamakura

Slobodan dan u Tokiju ili fakultativni poludnevni  izlet u Kamakuru. Kamakura je najstariji grad Japana i poznat je po tome što je bio sedište prvih šoguna i prestonica Japana izmedju 1185. i 1333. godine. Predstavlja grad – muzej, jer se u njemu nalazi 19 Šinto svetilišta i 65 budističkih hramova. Glavna atrakcija grada je statua Bude – Daibutsu, izlivena od bronze, visine 13,5 metara. Obilazak grada i slobodno vreme za odmor i relaksaciju. U popodnevnim satima povratak u Tokio. Noćenje.

7. dan (02.01.): Tokio – Niko

Budjenje. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili fakutativni poludnevni izlet za gradić Nikko. Nikko je smešten medju prelepim planinama i krase ga hramovi, svetilišta, palata i grobnica. Tu se nalazi i mauzolej Toshogu Shrine (Šoguna Iejasu Tokugave), koji je i osnivač Tokugava Šogunata – feudalne vojske u Japanu, koja je vladala preko 250 godina. Obilazak mauzoleja Tokugava i hrama Rinnoiji, najznačajnijeg budističkog hram u Nikko-u. Slobodno vreme za šetnju gradom i individualne obilaske po želji. Povratak u Tokio u popodnevnim satima. Slobodno vreme. Noćenje.

8. dan (03.01.): Tokio – Beograd

Pakujemo stvari i napuštamo smeštaj. Slobodno vreme do za  kupovinu suvenira, šoping i individualne aktivnosti. Transfer metroom do aerodroma u dogovoreno vreme. Let za Beograd sa usputnim presedanjem.

9. dan (04.01.): Beograd

Dolazak u Beograd. Kraj programa.

-Avio prevoz (Beograd – Tokio – Beograd) sa uključenim svim taksama
-Sve transfere po programu putovanja
-6 noćenja u Tokiju u hotelu 3* (1/2 sobe sa klimom)
-Troškove organizacije putovanja
-Stručno vodjstvo puta / predstavnika agencije

-Individualne troškove
-Mogućnost doplate za jednokrevetnu sobu – na upit
-Fakultativne izlete i obilaske
-Hranu
-Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije sa kojom se leti)
-Medjunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja, koje se preporučuje
-Vizu (ukoliko je potrebna) / Viza za Japan nije potrebna za vlasnike crvenih biometrijskih pasoša za turistički boravak do 30 dana.

FAKULTATIVNI IZLETI I OBILASCI – nisu obavezni niti su sastavni deo plana i programa puta. Izvode se u saradnji sa inopartnerom, lokalnom agencijom. Za realizaciju je potrebno minimum 10 prijavljenih (moguće je organizovati fakultativne izlete i sa manjim brojem prijavljenih uz blagu korekciju cene – cene mogu biti više). Može doći do promena u ceni, satnici, organizaciji od strane inopartnera ili nekih nepredvidjenih okolnosti na šta organizator putovanja ne može da utiče, a samim tim nije odgovoran za promene cena.

Razgledanje Tokia 1

Slobodne aktivnosti ili fakultativni obilazak Tokija. Nakon jutarnje kafe krećemo u šetnju do Asakuse, dela grada koji je u Edo periodu bio centar zabave, a danas retka drevna ambijentalna celina Tokija. U njemu se nalazi jedan od najpoznatijih i najznačajnijih budističkih hramova prestonice. Nakon prvog upoznavanja sa budizmom u Japanu krećemo put jednog od najlepših gradskih parkova – Ueno. Tada ćemo se i prvi put susresti sa jednim od najrazgranatijih i najorgnizovanijih sistema podzemne železnice – tokijskim metroom. Ueno, na koji stižemo je takodje, poznat i po velikom broju muzeja, galerija, hramova i, naravno, zoološkom vrtu. Ovde ćemo napraviti i pauzu za ručak nakon čega nastavljamo ka Tokio stanici, prvoj železničkoj stnaici ovog gtada, koju je u početku samo Pošta koristila. Danas je ovo jedna od najvećih i najznačajnijih železničkih stanica u gradu, ali sa nje polaze i autobusi za različite delove zemlje. Ona se takoreći krije izmedju velikog broja poslovnih zgrada koje predstavljaju jedno ozbiljno lice ovog grada. Nakon toga, polako se krećemo prema Imperijalnoj palati. Ulaz u palatu i unutrašnje dvorište nije dozvoljen, mada se Car dva puta godišnje obraća naciji sa prigodnog balkona, za svoj rodjendan 23. decembra i nakon najvažnijeg japanskog praznika – Nove godine – 2.januara.

Razgledanje Tokia 2

Vozimo se metroom, zadiviljuje nas organizovanost i uredjenje ove zemlje. U prepodnevnim časovima odlazimo na pijacu u distriktu Tsukidži i uživamo u ukusu originalnog japanskog sušija i ostalih specijaliteta od sveže ribe. Posle klope put nas vodi prema Ginzi (najstariji i najpoznatiji šoping disktrikt Tokija, a danas „samo“ najglamurozniji. Nastavljamo jakim tempom i krećemo se put Tokio Maritime City (Odaiba District) koji predstavlja grad u gradu, a napravljen je veštačkim spajanjem 6 ostrva u Tokio zalivu. Do njega se stiže čuvenim mostom Duga. Mnoštvo poslovnih i stambenih nebodera, tržnih centara uz neizbežno uživanje na gradaskoj plaži učiniće nam ovaj dan nezaboravnim. Nastavljamo metroom u Shinjuku district, penjemo se na jedan od nebodera sa kog se pruža nestvaran pogled da poslovni kvart Tokija. Nakon obilaska slobodno vreme za šetnju i bolje upoznavanje grada.

Kamakura 

Na izlet se polazi u jutarnjim časovima. Prvo dolazimo do Tokyo stanice, odakle se ukrcavamo na voz koji nas direktno vozi u srce prve šogunatske prestonice – Kamakure. Mada danas ostatke tog perioda nećemo naći, videćemo druge značajne spomenike japanske kulture i provesti ugodno popodne pazareći suvenire. Po dolasku u Kamakuru, lokalnim autobusom se prevozimo do najznačajnijeg spomenika grada – Velikog Bude (Daubutsu). Nakon obilaska ostataka hrama i statue, krećemo se putem crvene Komači Dori ulice, koja je ispunjena lokalnim restortanima, suvenirnicama i prodavnicama raznorazne robe koji Japanaci naprosto obožavaju. Bez dužeg zadržavanja u ovoj ulici, krećemo se ka čuvenom svetilištu Tsurugaoka Hachimangu. Ovo je najznačajnije svetilište u gradu, osnovano davne 1063. Godine u praskozorju šogunata. Hram je posvećen Hachumanu božanstvu zaštitniku samuraja. Nakon obilaska hrama sledi slobodno vreme za opuštanje, uživanje u baštama svetilišta, ručak i kupovinu suvenira. Povratak u Tokio u popodnevnim časovima.

Nikko

Na teritoriji današnjeg Nikka prvi hram je osnovan pre 1200 godina, ali i mesto gde je jedna od najznačajnijih ličnosti japanske istorije  Šogun Tokugava ljeasu skromno poželeo da mu njegovi naslednici izgrade malo svetlište i proklamuju ga u božanstvo! Ko me mogao da mu kaže ne – apsolutno niko! Mi polazimo na ovaj izlet u jutarnjim časovima, a po dolasku u Nikko krećemo se ka planini gde se nalaze svetilišta i hramovi. Fundametalni deo naše posete Niku jeste obilazak Tošogu svetilišta i mauzoleja Tokugave ljeasua. Ovo spektakularno svetilište će biti pod rekonstrucijom, u različitim etapama će se različiti delovi obnavljati, ali ćemo moći da sagledamo kako je veličina i moć Tokugave ljeasua odrazila na njegov poslednj dom. Nakon obilaska šinto svetilišta i upoznavanja bliže sa detaljima ove stare japanske religije, krećemo se ka Rioan-ji hramu – budističkom hramu koji datira još iz VIII veka. Ovo što danas vidimo, većinom je novijeg datuma. Potom se krećemo ka železničkoj stanici kako bismo uhvatili voz i vratili se u Tokio. Zbog brzog tempa i malo vremena i mesta za pauzu za ručak, savetujemo da se opremite sendvičima.

Fudži 

Fudži je najviša i najznačajnija planina Japana i svakako nešto što ne smete propustiti. Ovaj aktivni vulkan se nalazi na svega 100 km od japanske prestonice. Po vedrom danu Fudži se može spaziti sa različitih vidikovaca u Tokiju. Naravno, mi ćemo joj se približiti što više možemo, a da i dalje možemo da uživamo u poseti. Visina ovog čuvenog vulkana skoro pa savršenog konusnog oblika i period godine će nam odrediti na koje ćemo sve načine moći da uživamo u ovoj planini. Šetnja pored jezera Kawaguchi i uživanje u pogledu na planine čije se konture ocrtavaju na površini jezera. Vožnja žičarom do obližnjeg vidikovca i obavezno fotografisanje. Slobodno vreme i pauza za ručak. Nakon završenog razgledanje krećemo se putem Tokija.

Podeli: