Portugalska tura 28.12.

Program putovanja:

PORTUGALSKA TURA

PORTO – KOIMBRA – BATALJA –
NAZARE – OBIDOŠ – SINTRA – KABO DA ROKA – KAŠKAIŠ – LISABON

1. dan (sreda, 28. decembar 2022) BEOGRAD – FRANKFURT – PORTO Sastanak putnika na aerodromu „Nikola Tesla“ kod šaltera Filip Travela u 10.45 sati. Poletanje za Frankfurt u 13.40 sati (let LH 1407). Dolazak u Frankfurt u 15.40 sati. Nastavak putovanja za Porto u 20.20 (let LH 1180). Dolazak u Porto u 22.05. Transfer do hotela. Smeštaj. Noćenje.
2. dan (četvrtak, 29. decembar 2022) PORTO Doručak. Odlazak na panoramsko razgledanje Porta, drugog po veličini portugalskog grada, čije je gradsko jezgro od 1996. godine pod zaštitom UNESCO-a: palata berze, veličanstvena gotska katedrala sv. Fransiska u baroknom stilu, Avenija saveznika, toranj Klerika, most Kralja Luisa I, istorijska četvrt uz samu obalu reke – Ribeira, poseta čuvenim podrumima vina “porto”
u Vila Nova de Gaia uz degustaciju, na levoj obali reke Douro na čijem ušću u Atlantski okean se Porto nalazi. Nakon obilaska, slobodno popodne. Noćenje.
3. dan (petak, 30. decembar 2022) PORTO – KOIMBRA – BATALJA – NAZARE – OBIDOŠ – LISABON Doručak. Napuštanje hotela u Portu i polazak za Koimbru, treći grad po veličini u Portugalu, inače poznat kao univerzitetski grad. Bio je prestonica kraljevstva u 12. veku. Obilaze se stara katedrala, univerzitet sa svojom čuvenom bibliotekom. Nastavak putovanja do Batalje radi posete manastira sv. Marije od Pobede,
najvećeg remek-dela portugalske gotičke umetnosti. Izgrađen je krajem 14. veka nakon portugalske pobede nad Kastiljom u bici kod obližnjeg mesta Alžubarote, i na listi je spomenika pod zaštitom UNESCO-a. Mnogobrojni kitnjasti stubovi, kule i balustrade iz daljine deluju kao čipka. Nakon obilaska, odlazak u Nazare. Obilazak Nazarea, nekadašnjeg najpoznatijeg ribarskog mesta u Portugalu, čuvenog po karakterističnim, intenzivno obojenim ribarskim brodićima, danas živopisnog i užurbanog turističkog mesta sa dugim plažama, odličnim ribljim restoranima i pijacama. Nastavak putovanja do Obidoša, najlepšeg i najbolje očuvanog srednjevekovnog grada u zemlji koji je u potpunosti opasan tvrđavom visokom 13 metara, a koja potiče iz 12. veka. Poznat je i kao „grad venčani poklon“ jer ga je kralj Deniš poklonio svojoj supruzi kraljici Izabeli prilikom njihovog venčanja 1282. godine. To je, bez sumnje, jedno od najromantičnijih i najživopisnijih sela koje odlikuju uske, kaldrmisane ulice oivičene šarenim kućicama prekrivenim cvećem, sa karakterističnim gotičkim vratima i prozorima i rukom oslikanim pločicama „azuležos“. Nastavak putovanja do Lisabona. Smeštaj u hotel. Noćenje.
4. dan (subota, 31. decembar 2022) LISABON Doručak. Panoramski razgled grada: Trg Markes de Pombal, Avenija slobode, Trg obnovitelja (Restauradores), Rosio, Trg Komersio, kula Belem, manastir sv. Žeronima, Spomenik otkrićima, panorama tvrđave sv. Đorđa…Transfer do hotela, smeštaj. Poslepodne, obilazak glavnih gradskih trgova pešice, u pratnji vodiča: Trgovi Markes de Pombal, Restauradores, Rosio,
Komersio, stara gradska četvrt Alfama. Individualni povratak u hotel. Uveče, individualni doček Nove godine. Noćenje.
5.dan (nedelja, 1. januar 2023) LISABON Doručak. Slobodan dan za individualne obilaske. Noćenje.
6.dan (ponedeljak, 2. decembar 2023) ) LISABON – SINTRA – KABO DA ROKA – KINTA DA REGALEIRA – LISABON Doručak. Celodnevni fakultativni izlet “Sintra i Lisabonska rivijera”. Sintra je slikoviti gradić udaljen od Lisabona oko 30 km. Opasan je šumovitim brdima i ima specifičnu mikro-klimu, pa je zato vekovima bio letnja rezidencija portugalskih kraljeva, sve do revolucije 1910. godine. Obilazak palate
Pena, jedne od najprepoznatljivijih palata Portugala izgrađene u stilu romantizma 19 veka. Nalazi se na brdu iznad mesta Sintra a zbog svoje raskoši i lepote je uvrštena na Uneskovu listu svetske kulturne baštine kao jedno od 7 čuda Portugala. Palata je prepoznatljiva po živim bojama kojima su obojene njene terase i kule i tako predstavljaju savršen kontrast zelenilu koje je okružuje. Kabo da Roka je najzapadnija tačka Evrope čije su geografske koordinate simbolično upisane na kameni obelisk smešten na stenovitoj litici visokoj 140 mnv. To je sam kraj planinskog venca Sintra, koji su okeanski talasi abrazijom pretvorili u rt, duboko uronjen u Atlantski okean. Nastavak putovanja ka kompleksu Kinta da Regaleira koji se nalazi nedaleko od istorijskog centra Sintre. Imanje veličine četiri hektara se sastoji od palate, kapele i raskošnog parka koji krase brojne fontane, jezera, tuneli i ukrasne klupe. Tokom godina su se menjali vlasnici ovog poseda a njegovu izgradnju je započeo bogati trgovac iz Porta, Monteiro, nakon što ga je otkupio od porodice Regaleira, prvobitnih vlasnika. Mnogi smatraju ovo imanje jednim od najromantičnijih u Portugalu, a uz posetu palate Pena ovaj izlet je prilika da se sagledaju sve lepote Sintre, prestonice portugalskog romantizma. Povratak u Lisabon. Noćenje.
7. dan (utorak, 3. decembar 2023) LISABON – FRANKFURT – BEOGRAD Doručak. Slobodno vreme do transfera na aerodrom. Poletanje za Frankfurt u 16.10 (let LH 1169). Dolazak u Frankfurt u 20.10. Nastavak putovanja za Beograd u 21.10 sati (let LH 1410). Dolazak u Beograd u 23.40 sati.

VAŽNE NAPOMENE:
● Potrebno je najmanje 26 putnika za realizaciju ovog putovanja.
● Uz blagovremeni upit u poslovnicama organizatora putovanja, postoji mogućnost smeštaja u jednokrevetnim sobama uz doplatu.
● Od 19.07.2013. godine, uslov za ulazak državljana R. Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju putnu ispravu koja je izdata u poslednjih deset godina i koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije članice EU. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume bide vraćeni sa granice. Nosiocima biometrijskih pasoša R. Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava R. Srbije koje je izdalo MUP RS – Koordinaciona uprava. Viza se pribavlja u Ambasadi Portugala u Beogradu. Sve informacije u ovoj oblasti se mogu pribaviti na sajtu Ambasade Portugala u Beogradu www.embportugal.rs i Službe za strance i granice Portugala www.sef.pt .

 • aerodromske takse (oko 160 evra na dan objavljivanja programa, čiji je iznos podložan promeni i koje se plaćaju u dinarima),
 • avionski prevoz na relaciji Beograd – Frankfurt – Porto – Lisabon – Frankfurt – Beograd (prevoznik Lufthansa),
 • smeštaj u hotelima kategorije tri i četiri zvezdice u dvokrevetnim sobama (2 noćenje u Portu, 4 noćenja u Lisabonu) na bazi noćenja sa doručkom,
 • transferi autobusom od aerodroma do hotela i od hotela do aerodroma,
 • obilasci i ulaznice za lokalitete prema programu,
 • usluge vodiča i troškovi organizovanja putovanja
 • ulaznice na lokalitetima i posete koje nisu navedene u programu kao uključene,
 • gradska taksa u Lisabonu 1 evro po osobi i noći- plaća se na recepciji hotela,
 • međunarodno zdravstveno putno osiguranje.
 • Doplata za jednokrevetnu sobu je 225 evra.
 • Celodnevni fakultativni izlet autobusom “Sintra”. Cena: 75 evra. – U cenu je uključena ulaznica za Pena palatu i imanje Kinta da Regaleira u Sintri i usluge vodiča.
 • Prijavljivanje za izlete je prilikom prijavljivanja za putovanje, a plaćanje je u Lisabonu, isključivo u evrima.
 • Potrebno je najmanje 15 prijavljenih učesnika za realizaciju ovog izleta. U slučaju manjeg broja prijavljenih, izlet bi mogao da se realizuje uz korigovanje cene.
Podeli: