Велика Грчка тура

Program putovanja:

19.09./28.09.2018.

  1. дан – Полазак из Београда у поподневним часовима. Ноћна вожња кроз Србију , Македонију и Грчку.
  2. дан – Обилазак једног од манастира на Метеорима. Посета радионици икона и долазак у Игуменицу и прелазак трајектом за Крф у послеподневним часовима. Обилазак Српске куће и панорамско разгледање града. Одлазак у Гувију, Дасију или Ипсос где је предвиђен смештај и вили у 1/3 , 1/4 и 1/5 собе са купатилом.
  3. дан – Одлазак у цркву Светог Спиридона у Керкири на литургију , где су мошти Светог Спиридона Тримитуског (Светитељ који је живео у 3. и 4. веку). Поклоњење моштима. Обилазак храма митрополије где су мошти Свете Теодоре , централног трга, а потом одлазак на Видо. Слободно време, а потом повратак у смештај на ноћење.
  4. дан – Рани полазак ка Пелопонезу. Успутни обилазак Патре где ћемо целивати мошти и Крст Светог Андреја Првозваног, а потом прелазак трајектом из Килинија на острво Кефалонију. Одлазак у мало село Аргиња где се налази црква посвећена Успењу Пресвете Богородице, у којој се на празник појављују «Богородичине змије». Велика је тајна како се змије појављују, одакле долазе и где после празника нестају. На сам празник Велике Госпојине који се у Грчкој слави 15.08. појављују се у храму, потпуно питоме не дирајући верни народ и свештенство. Смештај у апартманима/студијима на острву у 1/3 , 1/4 и 1/5 собама са купатилом. Ноћење.
  5. дан – Литургија у манастиру Светог Герасима Кефалонијског крај његових нетрулежних моштију. Свети Герасим је велики исцелитељ ђавоиманих, који је живео у 16.веку. Попут Светог Спиридона, његово нетрулежно тело се на велика два празника износи у литијама носећи усправно по улицама града. Његов надимак је био «Капсилис» што у преводу значи «Ватрени». После Свете литургије и поклоњења полазак према Атини. Долазак у касним послеподневним часовима у манастир Мегара у околини Атине. Поклоњење моштима Светог Јеротеја, чија се глава чува у олтару овог манастира. По благослову монахиња целиваћемо главу овог дивног светитеља који се на погребу Пресветој Богородици истакао умилним појањем. У вечерњим часовима смештај у хотел у околини Атине у 1/3 , 1/4 и 1/5 собама са купатилом.
  6. дан – Одлазак у Камаризу где је гроб старца Нектрарија Виталиса којег је чудесно исцелио Свети Нектарије од рака плућа и који се помиње у акатисту овом дивном светитељу. На његовом недавном погребу, народ је узвикивао СВЕТИ. Одлазак у луку Пиреј и прелазак трајектом на Егину. Поклоњење моштима Светог Нектарија , а потом обилазак манастирског комплекса и акатист Светом Нектарију, те обилазак манастира Свете Екатерине који се налази у близини где се чувају делови моштију многих светитеља и чудотворна икона Светог Спиридона на којој отвара и затвара очи. Ноћење у вишекреветним собама манастирског конака у колико добијемо благослов. Уколико не добијемо благослов, ноћење ће бити у апартманима или хотелу у неком од места на острву у 1/3, 1/4 и 1/5 собама са купатилом.
  7. дан – Литургија у манастирској цркви посвећеној Светој Тројици где су мошти Светог Нектарија. После литургије и послужења прелазак са Егине у Пиреј и одлазак на Евију. Успутни обилазак манастира Милеси који је подигао Свети старац Порфирије Кавсокаливит. Долазак на Евију у касним вечерњим часовима. Смештај у манастирском хотелу поред цркве Св.Јована Руса у 1/2 и 1/3 собама са купатилом.
  8. дан – Литургија у цркви Светог Јована Руса и целивање моштију овог светитеља . Одлазак до манастира Светог Давида Евијског и поклоњење моштима Светог Давида и гробу Светог старца Јакова Цаликиса (једног од три стуба Грчко Православља 20.века поред стараца Пајсија и Порфирија). Долазак у Паралију у касним вечерњим часовима где је предвиђено ноћење у приватним вилама или хотелу у 1/3, 1/4 или 1/5 собама са купатилом.
  9. дан – Рано ујутру полазак у Суроти где се налази гроб старца Пајсија и мошти Светог Арсенија Кападокијског, духовника породице старца Пајсија. Долазак у Солун и обилазак српског војничког гробља – Зејтинлик, а потом и цркве Светог Димитрија (мошти овог светитеља – заштитника града Солуна) . Слободно време у Солуну за обилазак цркве Свете Софије и митрополије у којој се налазе мошти Светог Григорија Паламе (уколико ове две цркве буду отворене), а потом полазак око 18ч. за Београд.
  10. дан – Долазак у Београд у раним јутарњим часовима

-Превоз високподним туристичким аутобусом (не комбијем)
– 7 ноћења у хотелима/вилама/пансионима или конацима манастира по програму
– трајекти (Крф, Кефалонија, Егина, Евија (постоји могућност повратка на мост код Халкиде))
– бродић до острва Видо
– улазницу за један од манастира на Метеорима
– прелазак преко моста Рио и тунела Превеза
– лиценцираног туристичког водича са знањем грчког језика
– обавезна боравишна такса у сваком објекту која је уведена од 01.01.2018.
*са групом иде свештеник

– оброке
– индивидуалне трошкове путника
– међународно здравствено осигурање

Доплата за једнокреветну собу и двокреветну собу на упит.

Факултативни излети су предвиђени за минимум 25 особа. У случају мањег броја пријављених цена је подложна промени. Организатор задржава право измене термина и услова извођења факултативних излета услед објективних околности. Цена је подложна промени у случају промене цена: улазница, горива, путарина, паркинга, тунела, трајекта, путних такси у односу на дан изласка програма.

Podeli: