Православна Грузија

Program putovanja:

29.06. – 11.07.2018.

1. ДАН – 29.06. БЕОГРАД – СОФИЈА Полазак ујутру. Послеподне долазак у Софију и обилазак цркве Александра Невског, Свете Софије, Руске цркве и цркве Свете Недеље где су мошти Светог краља Милутина. Полазак из Софије по обиласку светиња. Ноћња возња према Турској уз граничне формалности.

 
2. ДАН – 30.06. ИСТАНБУЛ долазак у Истанбул и панорамски обилазак центра града и Аја Софије, Аја Ирине (улазнице нису укљуцене у цену. Цена у тренутку прављења програма , децембар 2017. – Аја Софија 11е са слушалицама које су обавезне и Аја Ирина – 5е. Могуће су измене цена улазница о чему ћете бити благовремено обавестени. Улазак није обавезан.) , а потом И сместај у хотел у поподневним часовима. Слободно време за самостални обилазак града. Ноћење у хотелу у 2* или 3* у ширем центру града у 1/2 И 1/3 собама са купатилом.
 
3. ДАН – 01.07. ИСТАНБУЛ – ТУРСКА Одлазак у Васељенску патријаршију и обилазак Саборног храма, а потом полазак за Грузију. Дневна и ноћња возња. Граничне формалности.
 
4. ДАН – 02.07. ГОНИО – БАТУМИ Обилазак тврђаве Гонио (места мучеништва Светог апостола Матеја). Верује се да је у тврђави Гонио и гробно место једног од дванаесторице апостола, али тренутно нису одобрена детаљна истраживања. Потом долазак у Батуми у послеподневним часовима, у прелепи град на Црном мору. Смештај у хотелу 2* или 3* у 1/2 , 1/3 и 1/4 собама са купатилом у ширем центру Батумија. Одмор од напорног пута. Слободно време. Ноћење.
 
5. ДАН – 03.07. БАТУМИ – ПОТИ – КУТАИСИ Буђење рано ујутру , обилазак храма посвећеног Светој Нини у Батумију, а потом путовање преко приморског градића Поти и посета манастира Хоби где се првобитно налазила риза Пресвете Богородице која се сада чува у Историјском музеју града Зугдидија. Одлазак у Зугдиди и посета музеју где се риза налази (улазница је укљуцена у цену). Одлазак до мало места Цагери где се налази манастир Светог Максима исповедника у којем су мошти Св.Арсенија оснивача манастира коме је манастир првобитно био посвећен, али и великог исповедника вере Хришћанске – Светог Максима исповедника са својим уценицима Св.Анастасијем Апокрисијаријем И Св.Атанасијем монахом. Вожња до другог града по величини у Грузији – Кутаисија где је предвиђен сместај. Слободно време , а потом ноћење у хотелу 2* или 3* у 1/2 , 1/3 И 1/4 собама са купатилом, у ширем центру града.
 
6. ДАН – 04.07. КУТАИСИ Полазак рано ујтру на литургију у стари катедрални храм Баграти који се сматра симболом уједињења Грузије и датира из 10 века. Одлазак у манастир Гелати који датира са самог почетка 12 века и који је основао краљ Давид 4. где се налази и његов гроб, те са саборним Багратским храмом представља део УНЕСКО културне баштине. Потом одлазак до малог, али значајног средњовековног манастира Моцамета који је повезан подземним пролазима са манастиром Гелати. У манастиру Моцамета се чувају мошти Аргвети племића – два брата Давида И Константина који су мученички страдали исповедајући веру Хришћанску. Повратак у Кутаиси. Слободно време. Ноћење у истом хотелу.
 
7. ДАН – 05.07. КУТАИСИ – УБИСА – ТБИЛИСИ Полазак у веома раним часовима према главном граду Грузије. Вожња долином реке Мтквари, живописним пределима до места Убиса и посета манастиру Светог Георгија из 9 века, са значајним фрескама из 14. века. Обилазак светиња око града Горија – цркве Горидвари из 18 века, цркве Атенског Сиона из 7 века., те манастира Самтависи из 11 века. Долазак у Тбилиси у послеподневним цасовима. Обилазак старог језгра града, катедралног храма Свете Тројице (Самеба), цркве Мехети посвећене Пресветој Богородици , места где је мученички страдала Света Сузана у 6. веку , цркве Сиони саграђене у 6.веку која је била Саборни храм до изградње Самебе , Анцисхати цркве, најстарије сачуване цркве у Тбилисију И патријаршије, а потом и смештај у хотел 2* или 3* у 1/2 , 1/3 и 1/4 собама са купатилом. Слободно време. Ноћење .
 
8. ДАН – 06.07. ТБИЛИСИ – МЦХЕТА – ТБИЛИСИ Рано ујутру полазак за Мцхету, стару престоницу Грузије, и одлазак на литургију у Светицховели цркву подигнуту у 4. веку, која је била место крунисања и сахрањивања владара. И ако је пронађено само 6 гробова, сматра се да овде почива 10 владара. Црква чува највећу светињу Грузије, хитон Господњи који је од римских војника откупио грузијски Јеврејин из Мцхете, брат Свете Сидоније, која се упокојила са хитоном Господњим у рукама. На њеном гробу је подигнута капелица где је и камен који има поре у облику Хитона. После литургије обилазак манастира Самтавро са црквом посвеценом Преобразењу Господњем који је један од највећих светиња Грузије саграђеног у 4. веку заслугама краља Миријана 3. који је са краљицом Наном ту и сахрањен. Овај краљевски пар примио је Хришћанство од Свете Нине и прогласио је званичном религијом. Источно од Преображењског храма налази се прва црква Свете Нине из 4. века са фрескама из 19. века, подигнута на месту где се светитељка молила у својој колиби. У манастиру почива и новоканонизовани светитиељ старац Гаврило грузијски (Ургебадзе). Одлазак до цркве Џвари одакле се пружа предиван поглед на Мцхету древну престоницу Иверије. Ово је првобитно био пагански храм, али Света Нина подигавши крст овде, почела су се дешавати многа чуда, те је ово постало велико место ходочасћа. Мала црква Џвари подигнута је 545.године , а велика око 590-605. године заслугама краља Стефана 1. Повратак у Тбилиси, слободно време (Препорука обилазак народног музеја у центру Тбилисија или тврђаве Нарикала). Ноћење у истом хотелу.
 
9. ДАН – 07.07. ТБИЛИСИ – СИГНАХИ – ГАРЕЏИЈСКА ПУСТИЊА – ТБИЛИСИ Одлазак у местасче Сигнахи где се налази манастир Бодбе (уколико време дозволи на Свету литургију) који је подигнут на месту где се Господу представила Света равноапостолна Нина 338.године. Поклоњење целебним моштима Свете Нине које су похрањене у гробу у саборном храму. Одлазак у Гареџијски манастир који се налази у пустињи на самој граници са Азербејџаном. Манастир је основао Свети Давид Гареџијски у 6. Веку. Повратак у Тбилиси. (Уколико време дозволи посета цркви Бетанија недалеко од Тбилисија). Слободно време. Ноћење у истом смештају.
10. ДАН – 08.07. ТБИЛИСИ – ТУРСКА Литургија у руском храму Светог Алексанра Невског. Слободно време и полазак према Турској. Дневна и ноћна возња.
 
11. ДАН – 09.07. ТУРСКА – ИСТАНБУЛ Долазак увече у Истанбул. Ноћење.
 
12. ДАН – 10.07. ИСТАНБУЛ – БУГАРСКА Ујутру обилазак Влахеринске цркве и некадашњег манастира Пантократор којег су Османлије претвориле у џамију. Полазак послеподне за Србију. Дневна и ноћња возња. Граничне формалности.

13. ДАН – 11.07. БЕОГРАД Долазак послеподне у Београд.

 – 8 ноћења у хотелима 3* у 1/2 , 1/3 и 1/4 собама са купатилом по програму
– превоз високоподним туристичким бусом
– лиценцираног пратиоца групе
– локалног водича у Истанбулу на српском језику
– локалног водича у Грузији на српском језику
– улазницу за музеј у Зугдидију
– духовно водство путовања
– Индивидуалне трошкове
– Улазнице за Аја Софију И Аја Ирину (11е + 5е . Цене су подложне променама, о којима бисте били благовремено обавештени)
– Храну
– Међународно путно осигурање
Podeli: