ВЕЛИКА ГРЧКА ТУРА

  • Meteori

Program putovanja:

ВЕЛИКА ГРЧКА ТУРА 

(Свети Дионисије,Метеори, Крф, Видо, Патра, Кефалонија, Закинтос, Свети Патапије, манастир Мегара, Атина, Камариза, Егина, Пантократор, Свети Јефрем Милеси, Евија, Солун, Свети Димитрије, Света Анастасија)

 

1. дан – Полазак из Београда у касним поподневним часовима. Ноћна вожња кроз Србију , Македонију и Грчку.

2. дан – Рано ујутру долазак у Солун. Одлазак на српско војничко гроље  Зејтинлик потом обилазак манастира Светог Јована Богослова у Суротију где је гроб старца Пасија и део моштију светог Арсенија Кападокијског или манастира Свете Анастасије, а затим и обилазак цркве Светог Димитрија, уколико време дозволи и митрополије Солунске где су мошти Григорија Паламе и црвке Свете Софије где се налазе мошти Светог Василија Исповедника. Слободно време у Солуну. Долазак у вечерњим часовима у Паралију и смештај у апартманима у 1/2 , 1/3 или 1/4 собама са купатилом.

3. дан – Рано ујутру полазак за Крф.  Вожња ка манастиру Светог Дионисија Олимпског и обилазак манастира и уколико стигнемо одлазак до кланца Темби где је црква и извор Свете Петке Трнове. Потом одлазак до Метеора. Обилазак једног од манастира, зависно од тога који буде отворен тога дана.  Посета радионици икона и долазак у Игуменицу и прелазак трајектом за Крф у послеподневним часовима. Обилазак Српске куће и панорамско разгледање града. Одлазак у Гувију, Дасију или Ипсос где је предвиђен смештај у вили у 1/2 , 1/3 , 1/4  собе са купатилом.

4. дан – Одлазак у цркву Светог Спиридона у Керкиру на литургију , где су мошти Светог Спиридона Тримитуског (Светитељ који је живео у 3. и 4. веку). Поклоњење моштима. Обилазак храма митрополије где су мошти Свете Теодоре , централног трга, а потом одлазак на Видо. Уколико време дозволи одлазак до гробног места Светог Арсенија Кападокијског. Слободно време, а потом повратак у исти смештај на ноћење.

5. дан – Рани полазак ка Пелопонезу. Обилазак Патре где ћемо целивати мошти и Крст Светог Андреја Првозваног. Прелазак трајектом из Килинија на острво Кефалонију. Одлазак у мало село Аргиња где се налази црква посвећена Успењу Пресвете Богородице, у којој се на празник појављују «Богородичине змије». Велика је тајна како се змије појављују, одакле долазе и где после празника нестају.  На сам празник Велике Госпојине који се у Грчкој слави 15.08. појављују се у храму, потпуно питоме не дирајући верни народ и свештенство. Смештај у апартманима/студијима на острву у 1/2, 1/3 , 1/4 собама са купатилом. Ноћење.

6. дан –  Литургија у манастиру Светог Герасима Кефалонијског крај његових нетрулежних моштију. Свети Герасим је велики исцелитељ ђавоиманих, који је живео у 16.веку. Попут Светог Спиридона, његово нетрулежно тело се на велика два празника износи у литијама носећи усправно по улицама града. Његов надимак је био «Капсилис» што у преводу значи «Ватрени».  После Свете литургије и поклоњења полазак према копну. Смештај и ноћење у Килинији или Патри  у апартманима у 1/2 , 1/3 или 1/4 собама са купатилом.

7. дан –  Рано ујутру испловљавање трајектом из Килинија за Закинтос. Пловидба трајектом у трајању од сат ипо времена и потом искрцавање у главни град Занте. У граду се налазе мошти Светог Дионисија. Свети Дионисије Чудотворац са острва Закинтоса, био је Митрополит Егине. Он и Свети Великомученик Мина су се 1904. године, у виђењу на Егини, указали Светом Нектарију где да сагради манастир. То виђење је записао лично Свети Нектарије и пренео га егинском сестринству.  Његове нетрулежне мошти налазе се у самом главном граду у саборној црвки. Целивање моштију и читање акатиства. Слободно време. Повратак трајектом за Килини и наставак путовања ка  Лутракију. Смештај у апартманима или хотелу  у 1/2 , 1/3 или 1/4 собама са купатилом.

8. дан – Рано ујутру полазак и обилазак манастира Светог Патапија у близини Лутракија  и манастира Мегара где је глава апостола Јеротеја. Потом наставак путовања ка Неа Макрију и одлазак до манастира Светог Јефрема у Неа Макрију. Смештај у апартманима или хотелу  у 1/2 , 1/3 или 1/4 собама са купатилом.

9. дан – Рано ујутру обилазак манастира Пантократор и поклоњење пантократорским мученицима, једне од највећих светиња у Грчкој. Потом  одлазак до до Лаврија (Камаризе) , цркве где је старца Нектарија Виталиса чудесно исцелио Свети Нектарије од рака плућа и који се помиње у акатисту овом дивном светитељу. Одлазак у луку Пиреј и прелазак трајектом на Егину. Поклоњење моштима Светог Нектарија ,  а потом обилазак манастирског комплекса и акатист Светом Нектарију, те обилазак манастира Свете Екатерине који се налази у близини где се чувају делови моштију многих светитеља и чудотворна икона Светог Спиридона на којој отвара и затвара очи. Ноћење у вишекреветним собама манастирског конака уколико добијемо благослов. Уколико не добијемо благослов,  ноћење ће бити у апартманима или хотелу у неком од места на острву у 1/2, 1/3, 1/4 собама са купатилом.

10. дан – Литургија у манастирској цркви посвећеној Светој Тројици где су мошти Светог Нектарија. После литургије и послужења прелазак са Егине у Пиреј и одлазак на Евију. Успутни обилазак манастира Милеси који је подигао Свети старац Порфирије Кавсокаливит и одлазак до манастира посвећеног Пресветој Богородици Крисиопиги где се налазе делови моштију Светог Јована Златоустог, Светог Василија Великог, Светог Јована Крститеља и Светог Арсенија Кападокијског. У касним вечерњим часовима долазак у место Прокопи на Евији, те смештај у манастирски хотел у 1/2 , 1/3 и 1/4 собама са купатилом.

11. дан – Литургија у цркви Светог Јована Руса и целивање моштију овог светитеља . Одлазак до манастира Светог Давида Евијског и поклоњење моштима Светог Давида и гробу Светог старца Јакова Цаликиса (једног од три стуба Грчко Православља 20.века поред стараца Пајсија и Порфирија). Потом одлазак трајектом на копно и наставак пута ка Србији.

12. дан – Долазак у раним јутарњим часовима у Београд

 

 

  • Превоз високподним туристичким аутобусом.
  • 9 ноћења у хотелима/вилама/пансионима или конацима манастира по програму .
  • Трајекти (Крф, Кефалонија, Закинтос, Егина, Евија). Постоји могућност повратка на мост код Халкиде.
  • Улазницу за један од манастира на Метеорима.
  • Прелазак преко моста Рио и тунела Превеза.
  • Лиценцираног туристичког водича са знањем грчког језика.
  • Обавезна боравишна такса у сваком објекту која је уведена од 01.01.2018.

*са групом иде свештеник

  • Доплата за двокреветну собу 80е по особи за цео боравак (није могуће у манастиру на Егини), обаезна доплата две особе (није могуће да доплату за двокреветну собу уплати једна особа), доплата се ради уз претходни упит у агенцији.
  • Доплата за једнокреветну собу 50% цене аранжмана по особи за цео боравак (није могуће у манастиру), доплата се ради уз претходни упит агенцији.
  • Доплата за друго седиште у бусу 25000 дин.
  • Посебни захтеви за седење у аутобусу 10.000 динара
  • Оброке
  • Индивидуалне трошкове путника
  • Факултативни излет до острва Видо – 10е
  • Доплата за двокреветну собу 80е по особи за цео боравак (није могуће у манастиру на Егини), обаезна доплата две особе (није могуће да доплату за двокреветну собу уплати једна особа), доплата се ради уз претходни упит у агенцији.
  • Доплата за једнокреветну собу 50% цене аранжмана по особи за цео боравак (није могуће у манастиру), доплата се ради уз претходни упит агенцији.
  • Доплата за друго седиште у бусу 25000 дин.
  • Посебни захтеви за седење у аутобусу 10.000 динара

Напомена: Молимо да своје помјанике испишете у више примерака пре поласка на путовање, и исповедите се код свог свештеника уколико за то имате потребу. Духовник путовања ће свакако бити на располагању.

Агенција задржава право отказа аранжмана у случају недовољног броја путника најкасније 7 дана пред полазак, и измену редоследа обилазака и смештаја због непредвиђених околности.

Факултативни излети су предвиђени за минимум 25 особа. У случају мањег броја пријављених цена је подложна промени. Организатор задржава право измене термина и услова извођења факултативних излета услед објективних околности. Цена је подложна промени у случају промене цена: улазница, горива, путарина, паркинга, тунела, трајекта, путних такси у односу на дан изласка програма.

Podeli: