Jug Balkana, Ohrid, Tirana, Skadar, Budva

Program putovanja:

26 apr 2019 – 02 maj 2019

DAN 1

Polazak iz Beograda u 21h. Noćna vožnja kroz Srbiju i Makedoniju sa kraćim usputnim zadržavanjima radi odmora, obavljanja pasoških i carinskih formalnosti. Dolazak u Ohrid u jutarnjim  časovima.

DAN 2

Smeštaj putnika. Nakon kraćeg odmora panoramski obilazak starog i istorijskog dela grada Ohrida poznatog po vizantijskim spomenicima i sakralnim objektima sa vodičem: Arheološki muzej, crkva Sv. Sofija iz XI veka, crkva Sv. Bogorodica Perivlepte (Sv. Kliment), izgrađena 1295. god. na vrhu starog grada, Rimski teatar. Obilazak crkve Sv. Jovana Bogoslova Kanea, jedne od najstarijih crkava u Ohridu. Obilazak stare čaršije i šoping u autentičnim ohridskim dućanima poznatim po izuzetnim filigranskim rukotvorinama i nadaleko čuvenim ohridskim biserima.Slobodno vreme za individualne aktivnosti.

DAN 3 – 4

Boravak u Ohridu na bazi noćenja.

U toku mogućnost organizovanja poludnevnih izleta.

Sv. Naum – cena 10€

Fakultativni izlet – doživite Vaskrs u manastiru Svetog Nauma. Manastir je lociran na najlepšem delu Ohridskog jezera, neposredno uz granicu sa Albanijom. Sv.Naum je bio učenik Ćirila i Metodija, poznat po isceliteljskim moćima. Gradnja manastira je završena 900. a 910. godine je u njemu sahranjen Sv.Naum.Iz dvorišta manastira, koji je izgrađen na steni, pruža se spektakularan pogled na jezero, albanski grad Pogradec i okolne planine. Nakon razgledanja manastira i izvora Crnog Drima povratak u Ohrid.

Bitolj – 10€

Izlet za drugi po veličini grad u Makedoniji – Bitolj (Bitolakome su smeštena brojna strana diplomatska predstavništva. Takođe, ovo je jedan od najznačajnijih administrativnih, kulturnih, ekonomskih, industrijskih i obrazovnih centara Makedonije. Osim toga, Bitolj je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija ove države.

Razgledanje grada – Širok Sokak, Sahat kula… Slobodno vreme.

Odlazak do Heraclea Lyncestis ostatka antičkog grada koji je podigao makedonski kralj Filip II. Obilazak čuvenog teatra i mozaika.Povratak u Ohrid.

DAN 5

Napuštanje smeštaja u ranim jutarnjim časovima. Nastavak putovanja vožnjom prema Tirani sa kratkim zadržavanjem radi odmora. Dolazak u centar. Centar obiluje šarenim zgradama na kojima su umetnici oslikavali murale i stvarali sjajne umetničke poduhvate i dela po kojima je Tirana nezvanično ponela naziv  – grad šarenih zgrada. Obilazak: Saborna crkva, Katolička katedrala, Etem begova džamija, Nacionalno-istorijski muzej, Skenderbegov trg

Srce Tirane je Skenderbegov trg koji zajedno sa širokom avenijom obuhvata većinu bitnih institucija u gradu, tu su smeštena ministarstva, opera, pozorište, a nedaleko, u obližnjem parku nalazi se zgrada parlamenta. Prestonicom dominira spomenik kneza Skenderbega na konju, značajnog istorijskog junaka. Ovaj junak je uspešno branio zemlju od Turaka, a predstavlja simbol Albanije, slobode i nezavisnosti. Nakon obilaska kraće slobodno vreme za individualne aktivnosti.

Put nas dalje vodi u Skadar koji je dugo imao zaštitnu ulogu – štitio je put trgovine na rekama Drim i Bojana. Glavna znamenitost grada je tvrđava Rozafa sa koje se pruža neverovatan pogled na celi region, a koja danas čini mesto atraktivno za posetu turista.

O njoj pripoveda poznata legenda “Zidanje Skadra”, koja priča o tri brata koja su preko dana zidala grad, a preko noći vile rušile. Ovaj grad koji je nekad bio jedan od galvnih gradova Dušanovog carstva, danas je duša Albanije sa svojim uskim ulicama i antičkim kućama koje se sjedinjuju sa kamenim zidovima i modernim zgradama, a svakako je mesto koje vredi posetiti kako bi se u potpunosti osetio duh prave Albanije.

Nakon panoramskog razgledanja Skadra nastavak puta ka Budvi uz kraće pauze radi odmora i graničnih formalnosti. Nakon dolaska u Budvu smeštaj putnika. Noćenje. 

DAN 6

Polazimo iz vašeg smeštaja i vozimo se ka Rijeci Crnojevića.

Izlet brodom na Skadarskom jezeru je iskustvo koje vas ostavlja bez daha. Pogled na brojna ostrva sa srednjovjekovnim manastirima i retke vrste ptica predstavljaju  jedinstveni spoj istorije i prirode.

Ribarska sela sa autentičnom arhitekturom, plažama, uvalama i raskošnom vegetacijom, šaran i pršut kao domaći specijaliteti, crmničko vino i lozova rakija – čini veličanstvenost regije potpunom.

Povratak u smeštaj. Noćenje

DAN 7

Napuštanje smeštaja u prepodnevnim časovima. Vožnja predivnim Bokokotorskim zalivom uz foto pauzu u Risnu/Perastu za ostrva Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe – bisere crnogorske obale.Nastavak puta ka Srbiji. Vožnja preko Risna, Nikšića, Žabljaka, Đurđevića Tare… Noćna vožnja sa usputnim zadržavanjima radi odmora. Dolazak u Beograd u kasnim večernjim satima. Kraj aranžmana.

 • kružna tura autobusom
 • 3 noćenja u Ohridu
 • 2 noćenja u Budvi
 • panoramsko razgledanje Ohrida, Tirane, Skadra
 • vodič
 • agencijske usluge.
 • boravišna taksa (1€ po danu po osobi)
 • fakultativni program
 • konzumacija jela i pića u  restoranima
 • putno zdravstveno osiguranje
 • ulaznice u dvorce, muzeje i crkve
 • ekstra hotelski troškovi
 • Deca do 6 godina u pratnji dve odrasle osobe: – 50% (imaju mesto u autobusu, dele ležaj).
 • Za dete od 6 – 12 godina u pratnji dve odrasle osobe: -30% (ima ležaj i mesto u autobusu).
Podeli: