Nacionalni rezervat Zasavica

Program putovanja:

Polazak iz Niša je planiran u 4:00h sa parking kod hipermarketa “Tempo”, Bul. 12. Februar, Niš.

Idemo autoputem ka Beogradu a zatim prema Novom Sadu. Sledi putovanje preko Iriškog venca prema srednjovekovnom manastiru Hopovo, nekadašnjem centru srpske pismenosti i kulture. Veruje se da ga je osnovao Đurađ Branković početkom XVI veka i da je to bila njegova prva zadužbina. Manastir je bio i prosvetni centar tokom više vekova, pa se i čuveni prosvetitelj Dositej Obradović ovde zamonašio i boravio oko tri godine. Ipak, najveće blago ovog manastira jesu mošti svetog Teodora Tirona, zaštitnika grada Venecije, koje se čuvaju u crkvi. Nedaleko odatle, nalazi se i manastirsko jezero, koje turisti rado posećuju.

Put nastavljamo ka Irigu. Tamo ćemo posetiti jednu od najpoznatijih vinarija na prostoru Fruške gore, u kojoj ćete uživati u degustaciji kvalitetnih vina i zakuski u prelepom „Mačkovom podrumu“.

Zatim nastavljamo put ka Sremskoj Mitrovici, gradu ispod čijih ulica i kuća se kriju ostaci nekad moćnog i raskošnog rimskog grada Sirmijuma. Posetićemo Carsku palatu, jedinstveno arheološko nalazište. Na ovom lokalitetu, videćete jedan deo imperijalnog kompleksa (Sirmium Palatium Imperiale) gde se nalaze brojni fragmenti fresaka, mozaički podovi, kao i arhitektonska dekoracija od raznovrsnog kamena depremanog s raznih strana sveta, za koje znamo da vas neće ostaviti ravnodušnim.

Posle desetak minuta vožnje, stižemo u Zasavicu, specijalni rezervat prirode. Popećemo se na na 18 metara visok drveni toranj, s kog ćete uživati u prelepom pogledu na ceo rezervat. Zasavica može da se pohvali sa čak 192 vrste flore i faune koje su potpuno jedinstvene u Srbiji, a neke od njih i u celom svetu. Od životinjskog sveta verovatno najinteresantniji jeste dabar, a videćete stada mangulica i podolskog govečeta, farmu magaraca kao i mini zoološki vrt.
Može facultative vožnja brodićem:
Specijalan doživljaj boravku u rezervatu pruža turustički brod “Umbra” kapaciteta 60 mesta. Brod od 2003 god. ima plovni put kroz najlepši deo rezervata, u dužini od 7 km. Gostima se pruža pogled na najširi deo toka Zasavice iza koga se nalazi pašnjak kojeg dalje u plovidbi zamenjuje komleks poplavnih šuma, tako da se u preletu mogu videti kako ptice močvarice tako i razne šumske vrste ptica. Vožnja brodom traje oko 30-40 minuta, uz stručne informacije o vrstama koje se ovde mogu videti.
Možete da iznajmite drveni čamac sa motkom za odgurivanje, i sami istražite vodena prostranstva Zasavice.

  •  prevoz autobusom turističke klase na relacijama navedenim u programu
  •  troškovi ogranizacije putovanja
  •  degustacija vina u Mačkov podrum Irig
  • ulaz Arheološki lokalitet Carska palata Sirmijuma
  • ulaz i obilazak vizitorskog centra SRP Zasavica
  • putno i zdravstveno osiguranje
  •  individualne troškove putnika
Podeli: