Krstarenje Volgom Moskva St. Peterburg

Program putovanja:

Krstarenje Volgom Moskva St. Peterburg

Prvi dan Beograd – Moskva (Metro tura)

Sastanak grupe na aerodromu Beograd dva sata pre leta. Let za Moskvu JU 650 u 06.35h. Transfer na brod.

Fakultativno: Metro tura. Obilazak čuvenog moskovskog metroa (nekoliko najinteresantnijih stanica u centru grada sa vodičem). Moskovski metro važi za najlepši na svetu zahvaljujući monumentalnosti i dekoraciji njegovih stanica. Mnogi ga smatraju otvorenim muzejom.

Večera. Noćenje.

Drugi dan Moskva (Obilazak grada, teritorija Kremlja)

Doručak. Odlazak na panoramsko razgledanje Moskve autobusom, u pratnji vodiča na srpskom jeziku (bez ulaska u objekte). Ručak – lanč paket ili na brodu.

Moskva je jedan od nekoliko najvećih i najznačajnjih gradova na svetu. Činjenica da je ona glavni grad jedne, tako velike, moćne i važne zemlje joj unekoliko pomaže da ima taj status ali, čak i da nije centar vlasti, i dalje bi mogla da se takmiči sa elitnim svetskim metropolama.

Prilikom ovog panoramskog razgledanja proći ćemo čuvenom Tverskom ulicom (ukoliko neka multimilionska metropola uopšte može da ima glavnu ulicu, onda je to „Tverskaja“ u Moskvi), Prošetaćemo se Crvenim trgom na kome ćemo videti crkvu Vasilija Blaženog (vizuelni simbol Moskve i cele Rusije), Lenjinov mauzolej, robnu kuću GUM… Videćemo i zdanja Istorijskog muzeja, Boljšoj teatar, Novodevičji manastir, Univerzitet Lomonosov i nestvaran prizor – panoramu grada koja se pruža sa Vorobjovih brda. Za kraj ove ekskurzije, planirana je poseta Hramu Hrista Spasitelja.

Povratak na brod. Večera. Noćenje.

 Fakultativno: Obilazak teritorije Kremlja.

U pratnji stručnog vodiča odlazi se na razgledanje Kremlja kojim dominiraju crkve: Uspenska, Arhangelska i Blagoveštenska. Spolja ćemo razgledati predsedničku palatu, a videćemo i znameniti Car-top i Car-zvono – te ćete od vodiča saznati zbog čega su ova dva eksponata vizuelni simboli Kremlja. Ukoliko budemo imali prilike, gledaćemo ritual smene carske straže.

Treći dan Moskva – Isplovljavanje oko 17.30h 17.30h (Tretjakovska galerija)

Doručak. Fakultativo: Tretjakovska galerija – čuvena zbirka slika ruskih slikara iz XVIII-XIX veka i jedinstvena kolekcija ruskih ikona. Moskovski trgovac Pavle Tretjakov je u XIX veku sakupio nekoliko hiljada slika ruskih majstora i poklonio svoju kolekciju gradu Moskvi.

Ručak – lanč paket ili na brodu. Isplovljavanje iz luke.

Večera i piće dobrodošlice. Noćenje.

Doručak. Dolazak u Uglič – naizgled običan i tipičan ruski grad čija priča će na Vas ostaviti izuzetno jake utiske. Naime, najveća impresija koju ćete poneti iz Ugliča je lik i delo Ivana Groznog čiji život i vladavina su umnogome vezani za ovaj grad.

Dok gledamo kupole Ugličkog kremlja, teško je pojmiti, kakva tragedija se ovde dogodila krajem 16. veka. Bezdušnost i borba za vlast doveli su do velike tragedije i katastrofe koja je izazvana ubistvom carevića Dimitrija, prestolonaslednika, najmlađeg sina cara Ivana Groznog. Poseban utisak na Vas će ostaviti pogled na grad sa reke Volge: crkva Vaskrsenja, crkva Svetog Dimitrija na krvi, uglički Kremlj sa najstarijom zgradom Ugliča – dvorcem carevića Dimitrija, Spaso-Preobraženska crkva. 

Ručak. Slobodno vreme na brodu. Večera. Noćenje.

Peti dan Jaroslavlj (08.00h-12.00h)

Doručak. Dolazak u Jaroslavlj. Razgledanje grada uz pratnju vodiča.  Jaroslavlj je jedan od nekoliko najznačajnijih gradova Rusije. O njegovom značaju unekoliko govori i činjenica da je kraće vreme obavljao i funkciju prestonice. Grad je izuzetno lep sa predivnim građevinama, spomenicima, parkovima i promenadama duž obale i na ušću reke Kotoroslj u Volgu.

Posebno se izdvajaju Spaso-Preobraženski manastir, sa najstarijom crkvom u gradu (crkva Svetog spasitelja) sa čijih bedema se pruža prelep panoramski pogled na grad. Tu su još grupa Sabornih crkava iz XVII veka, rotonda (ostaci drevnog trgovačkg centra), jedan od najlepših spomenika kulture je i crkva Svetog Ilije Proroka  iz XVII veka, koja se nalazi na centralnom gradskom trgu, freske na zidovima crkve i njeni svodovi, pravi su muzej staroruskog slikarstva.

Nastavak plovidbe. Ručak. Slobodne aktivnosti na brodu. Večera. Noćenje.

Šesti dan Gorici – Zelena oaza (10.00h-14.00h)

Doručak. Uplovljavanje u Gorici – još jedno autentično rusko selo iz prirodnih oaza. Slobodno vreme. Nastavak plovidbe. Ručak. Slobodne aktivnosti na brodu. Večera. Noćenje.

Fakultativna ekskurzija: Poseta Kirilo-Beložerskom manastiru iz XIV veka. Muzej ikona.

Kirilo-Beložerski je jedan od najvećih i najznačajnijih manastira Ruske pravoslavne crkve. Ukoliko želite da ovo krstarenje ima i pokloničku dimenziju, ne propustite ovaj izlet.

Sedmi dan Ostrvo Kiži (16.30h-20.00h)

Doručak. Slobodno vreme na brodu. Ručak.

Brod će se usidriti na obali ostrva Kiži koje se nalazi na severnom kraju jezera Onjega. Onješko jezero je drugo po veličini u Evropi. Interesantno je da je, uprkos svojoj veličini, ovo i jedno od jezera sa najbistrijom vodom na svetu. Zašto je to tako, objasniće vam naš vodič u svojoj izuzetno zanimljivoj priči o jezeru i njegovim ostrvima (ima ih oko 1650) od kojih je Kiži definitivno najčuvenije. Naime, Kiži je, takođe, etno-ambijentalna celina i muzej arhitekture na otvorenom.

Originalne očuvane građevine Kižija dočaravaju život tamošnjeg stanovništva. Među njima se, svojom lepotom, naročito izdvajaju dve impozantne drvene crkve: Crkva Preobraženja sa 22 „ruske“ kupole u formi lukovice je pravo remek delo ruske graditeljske baštine. Naročito je zanimljiva činjenica da je za njihovu konstrukciju korišćeno isključivo drvo, bez ijednog metalnog dela, čak ni ekseri, a jedina oruđa neimara-drvodelja bili su sekira i dleto.

Isplovljavanje. Večera. Noćenje.

Osmi dan Verhnije Mandrogi (11.00h-14.30h)

Nakon što preplovimo Onješko jezero uplovljavamo u vode reke Svir na čijim obalama se nalazi etno selo Verhnjije Mandrogi (Gornje Mandroge), u čijem pristaništu će se naš brod zaustaviti. Doručak, a potom slobodno vreme koje ćete provesti u razgledanju ovog slikovitog seoceta čije bajkovite građevine plene pažnju posetilaca. Selo Mandrogi, osim što je zanimljivo po rekonstrukciji graditeljske tradicije drevnih Vepsa (narod koji je živeo na obalama Svira), ima izuzetno lepu prirodu u kojoj ćete uživati do ručka. Za ručak u selu Mandrogi, spremaju nam tamošnji specijalitet Šašlik (roštilj).

Zabava na brodu. Kapetanska večera. Noćenje.

Deveti dan St. Peterburg – Uplovljavanje oko 09.00h (Obilazak grada)

Doručak.

St. Peterburg važi za jedan od najlepših gradova na svetu. Nalazi se na obalama Finskog zaliva i reke Neve koja se baš ovde, u samom gradu, grana u deltu obrazujući 45 ostrva na kojima se razvio prelepi Sankt Peterburg. Zahvaljujući svojim rekama i kanalima (ima ih čak 93) ispresecanih lančanim i pokretnim mostovima umngome podseća na Veneciju ili Amsterdam.

Ovaj veličanstveni grad, ne tako davne 1703. godine, osnovao je ruski car Petar I – Veliki s namerom da ovamo preseli svoj presto. I zaista, periodu od 1712. do 1918. god. St. Peterburg je bio prestonica carske Rusije.

Panoramsko razgledanje grada uključuje vožnju Nevskim prospektom – glavnim gradskim bulevarom kojeg često ubrajaju među najlepše na svetu, crkve Spasa na krvi koja predstavlja arhitektonski „odgovor“ St. Peterburga na rivalski izazov iz Moskve – Hram Vasilija Blaženog na Crvenom trgu. Sledi Kazanjska Saborna crkva koja je, pak, arhitektonski odgovor bazilici sv. Petra u Vatikanu iz čega se da zaključiti da se ovaj grad, doslovno, u lepoti takmiči sa celim svetom. Na prvoj turi videćemo i palatu Nacionalne biblioteke, čuvenu zgradu Admiraliteta, Isakijevsku crkvu koja je, bez veličanja, još raskošnija i monumentalnija od dve prethodno spomenute, zatim, Dvorski trg i Bronzanog konjanika – simbol grada.

Ova tura uključuje i obilazak kompleksa znamenitog manastira Smoljnij, bedema Petropavlovske tvrđave, te neke od više stotina mostova koji su neizostavni element imidža i identiteta ovog grada.

Osim navedenih, razgledaćemo i mnoge druge spomenike i objekte peterburške građevinske baštine koje potpisuju neka od najpoznatijih imena arhitekata tog vremena kao što su Rosi, Rastelli, Monferan i Kvarengi.

Za kraj ove ekskurzije planirana je poseta znamenitoj Crkvi Svetog Nikole (Николо-Богоявленский Морской Собор).

Ručak – lanč paket ili na brodu.

Večera. Noćenje.

Deseti dan St. Peterburg (Petergof)

Doručak.

Fakultativno: Petergof – dvorac i park sa fontanama.

 Petergof ili Petrov dvorac bio je letnja rezidencija Petra Velikog. U pitanju je raskošna palata sa carskim odajama i još raskošnijim dvorskim vrtovima: gornjim i donjim koji bi, i bez dvorca, bili atrakcija sami za sebe. Međutim, ovu ambijentalnu celinu uzbudljivijom čine čuvene petergofske kaskadne fontane sa pozlaćenim statuama. Nedaleko odavde, na kraju Donjeg parka je obala Baltičkog mora odakle se pruža prelep pogled na St.Peterburg.

Slobodno vreme. Večera. Noćenje.

Jedanaesti dan St. Peterburg

Doručak.

Fakultativno: Obilazak muzeja Ermitaž.

Ermitaž je jedan od nekoliko najpoznatijih muzeja umetnosti na svetu. Po mnogim kriterijumima, kao što je vrednost muzejskog fonda, broj eksponata i sl. važi za najčuveniji na svetu. U njegovim galerijama i dvoranama se nalazi preko 3 miliona umetnina među kojima su i dela čuvenih slikara kao što su: Leonardo Da Vinči, Rembrant, Mone, Sezan, Pikaso i dr. 

Slobodno vreme. Večera. Noćenje.

Dvanaesti dan St. Peterburg – Beograd

Lanč paket. Transfer na aerodrom na let za Beograd JU 671 u 11.05h, dolazak u Beograd u 12.55h po lokalnom vremenu.

 • Avioprevoz (ekonomska klasa) na relaciji Beograd-Moskva/St.Peterburg- Moskva-Beograd,
 • Aerodromske takse (cena je sklona promeni)
 • Pun pansion na brodu (doručak-švedski sto, ručak, večera-meni),
 • 1 Prtljag – besplatno 23kg jedna torba (višak prtjaga se dodatno naplaćuje),
 • Smeštaj u odgovarajućim kabinama,
 • Transfer aerodrom-brod-aerodrom,
 • Razgledanje grada, usluge vodiča,
 • Prevoz do aerodroma Beograd i nazad,
 • Fakultativne programe,
 • Bakšiš za posadu broda u iznosu od 40 eur po osobi.
 • Zdravstveno osiguranje na teritoriji Rusije

DOPUNSKE USLUGE KOJE SU UKLJUČENE U CENU:

 • Welcome coctail – prezentacija posade broda sa čašom šampanjca,
 • Gala Kapetanska večera,
 • Za ručak i večeru – mogućnost jela: meso, riba ili vegeterijanska hrana,
 • Zabavni program na brodu – igre, filmovi,
 • Živa muzika u baru svako veče,
 • Tri koncerta, uključujući jedan folklorni.
Podeli: