Православна Грузија

Program putovanja:

13 дана – 29.06./11.07. – ПОПУЊЕНО
13 дана – 12.07./24.07.

1.дан – Полазак у јутарњим часовима из Београда са договореног места. Послеподне долазак у Софију и панорамски обилазак цркве Александра Невског, Свете Софије, Руске цркве и цркве Свете Недеље где су мошти Светог краља Милутина. Полазак из Софије по обиласку светиња и паузе за вечеру.. Ноћња вожња према Турској уз граничне формалности.

2. дан – Долазак у Истанбул и поклоњење моштима које се налазе у Цариградској патријаршији, цркви Светог Георгија –  као и стубу за који је Господ Исус Христос био везан пре страдања. Потом одлазак до  Влахерне где је успостављен празник Покрова Пресвете Богородице, а потом уз локалног водича панорамски обилазак центра града и то: Аја Софије, Аја Ирине (улазнице нису укључене у цену. Цена у тренутку прављења програма , новембар 2019. – Аја Софија 11е са слушалицама које су обавезне и Аја Ирина – 5е. Могуће су измене цена улазница о чему ћете бити благовремено обавестени. Улазак није обавезан.) , а потом и смештај у хотел у поподневним часовима. Слободно време за самостални обилазак града. Ноћење у хотелу у 2* или 3* у ширем центру града у 1/2 и 1/3 собама са купатилом.

3. дан – Полазак око подне за Грузију те преподне можете искористити за одмор или индивидуалне обиласке. Дневна и ноћна вожња. Граничне формалности.

4. дан – Обилазак тврђаве Гонио (места мучеништва Светог апостола Матеја). Верује се да је у тврђави Гонио и гробно место једног од дванаесторице апостола, али тренутно нису одобрена детаљна истраживања, а потом смештај у хотелу 2* или 3* у 1/2 , 1/3 и 1/4 собама са купатилом у ширем центру Кутаисија. Одмор од напорног пута. Слободно време. Ноћење.

5. дан – Одлазак до мало места Цагери где се налази манастир Светог Максима исповедника у којем су мошти овог дивног светитеља и Оца Цркве. Обилазак катедралног храма Баграти који се сматра за симбол уједињења Грузије и датира из 10 века, а потом и манастира Моцамета- малог, али значајног средњовековног манастира Моцамета који је повезан подземним пролазима са манастиром Гелати. У манастиру Моцамета се чувају мошти Аргвети племића – два брата Давида и Константина који су мученички страдали исповедајући веру Хришћанску, те и манастира Гелати који датира са самог почетка 12 века и који је основао краљ Давид 4. где се налази и његов гроб, те са саборним Багратским храмом представља део УНЕСКО културне баштине  Повратак у хотел. Слободно време. Ноћење

6.дан – Полазак рано ујтру. Вожња долином реке Мтквари, живописним пределима до места Убиса и посета манастиру Светог Георгија из 9 века, са значајним фрескама из 14. века. Обилазак светиња око града Горија одакле је наш домаћин путовања – цркве Горидвари из 18 века са које се пружа предиван поглед на цео град, манастира Атенског Сиона из 7 века са својим женским скитом у близини (неопходно пешачење од 15-20 минута у једном правцу. Уколико време дозволи посета манастиру Самтависи, а у вечерњим часовима смештај у хотелу 2* или 3* у ширем центру Тбилисија  у 1/2 , 1/3 или 1/4 собама са купатилом.

7. дан –Рано ујутру полазак за Мцхету, стару престоницу Грузије, и одлазак на литургију у Светицховели цркву подигнуту у 4. веку, која је била место крунисања и сахрањивања владара. И ако је пронађено само 6 гробова, сматра се да овде почива 10 владара. Црква чува највећу светињу Грузије, хитон Господњи који је од римских војника откупио грузијски Јеврејин из Мцхете, брат Свете Сидоније, која се упокојила са хитоном Господњим у рукама. На њеном гробу је подигнута капелица где је и камен који има поре у облику Хитона. После литургије обилазак манастира Самтавро са црквом посвећеном Преобразењу Господњем који је један од највећих светиња Грузије саграђеног у 4. веку заслугама краља Миријана 3. који је са краљицом Наном ту и сахрањен. Овај краљевски пар примио је Хришћанство од Свете Нине и прогласио је званичном религијом. Источно од Преображењског храма налази се прва црква Свете Нине из 4. века са фрескама из 19. века, подигнута на месту где се светитељка молила у својој колиби. У манастиру почива и новоканонизовани светитељ старац Гаврило грузијски (Ургебадзе). Слободно време. У договорено време одлазак до цркве Џвари одакле се пружа предиван поглед на Мцхету древну престоницу Иверије. Ово је првобитно био пагански храм, али Света Нина подигавши крст овде, почела су се дешавати многа чуда, те је ово постало велико место ходочашћа. Мала црква Џвари подигнута је 545.године , а велика око 590-605. године заслугама краља Стефана 1.  Долазак у Тбилиси у вечерњим часовима и обилазак Саборног храма Самебе, те повратак у исти хотел.

8.дан – Рано ујутру одлазак у месташце Сигнахи где се налази манастир Бодбе (уколико време дозволи на Свету литургију) који је подигнут на месту где се Господу представила Света равноапостолна Нина 338.године. Поклоњење моштима Свете Нине које су похрањене у гробу у саборном храму. Могућност погружавања на источнику Свете Нине (10-15 минута пешачења низ степенице – могуће отићи и вратити се таксијем). Повратак у Тбилиси и  обилазак старог језгра града – цркве Мехети посвећене Пресветој Богородици , места где је мученички страдала Света Сузана у 6. веку и цркве Сиони саграђене у 6.веку која је била Саборни храм до изградње Самебе, као и најстарије цркве у граду – Анцисхати . Повртак у исти хотел. Ноћење.

9.дан – Одјављивање из соба и одлазак Грузијским превозом у Гареџијски манастир који се налази у пустињи на самој граници са Азербејџаном. Манастир је основао Свети Давид Гареџијски у 6.веку. У Гареџијску пустињу се иде грузијским минибусевима због неприступачности терена и. Повратак у Тбилиси.  Обилазак манастира Самтависи из 11 века у околини Горија уколико се не стигне 6. дан. Долазак у Гори у предвечерњим часовима и обилазак богословије. Ноћење у Горију или оближњем граду у хотелу 2 или 3* у 1/2 , 1/3 и 1/4 собама са купатилом.

10. дан –  После одмора полазак за за Србију. Дневна и ноћна вожња. Граничне формалности.

11. дан  –  Долазак  у подлеподневним часовима у Истанбул. Индивидуални обилазак града (пропорука је музеј Хора). Слободно време. Ноћење у истом хотелу као при доласку.

12. дан –Ујутру полазак за Београд. Дневна и ноћња возња. Граничне формалности.

13. дан –Долазак око подне у Београд.

– 8 ноћења у хотелима 3* у 1/2 , 1/3 и 1/4 собама са купатилом по програму
– превоз високоподним туристичким бусом
– Одлазак грузијским минибусом у Гареџијску пустињу
– лиценцираног пратиоца групе
– локалног водича у Истанбулу на српском језику
– локалног водича у Грузији на српском језику
– духовно водство путовања
– Индивидуалне трошкове
– Улазнице за Аја Софију И Аја Ирину (11е + 5е . Цене су подложне променама, о којима бисте били благовремено обавештени)
– Храну
– Међународно путно осигурање – 1300 дин.

Напомена: Молимо да своје помјанике испишете у више примерака пре поласка на путовање, и исповедите се код свог свештеника уколико за то имате потребу. Духовник путовања ће свакако бити на располагању.

Podeli: