Crna Gora 1. Maj

Program putovanja:

Dan 1 Beograd – Budva

Sastanak grupe u 5.30h na parkingu. Polazak iz Beograda u 6h. Vožnja prema Crno Gori. Usutni obilazak manastira Mileševa.

Vekovima jedinstvena svetinja Manastir Mileševa drži na okupu tri kulture i tri naroda. Upravo činjenica da se Mileševska eparhija prostire na tromeđi (Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina) čini ovu svetinju drugačijom od ostalih, a o isceliteljskim moćima koje se vezuju za sam Manastir Mileševu, kao i za Svetog Savu, pričali su svi, pa i narodi drugih vera.

U manastiru se čuva ruka Svetog Save, ali i njegov čudotvorni žezal (štap), a duh svetitelja i danas nadahnjuje. Mileševskim freskama slavu je, najviše proneo Beli anđeo na Hristovom grobu .

Prelazak crnogorske granice i nastavak puta autoputem „Princeza Ksenija“ do Podgorice, pa preko Cetinja do Budve. Dolazak u Budvu i smeštaj u večernjim časovima. Noćenje.

Dan 2 Budva

Boravak u Budvi. Slobodno vreme za individualne aktivnosti i obilazak centra crnogorskog turizma. Noćenje.

Dan 3 Cetinje – Lovćen – Kotor

Cetinje

Polazimo iz vašeg smeštaja i vozimo se ka Lovćenu. Nakon kratke vožnje pravimo foto pauzu iznad Budvanske rivijere. Za oko 45 minuta stižemo na Cetinje, staru prestonicu Crne Gore. Više od 200 godina članovi dinastije Petrović su se borili protiv Turaka za nezavisnost svoje domovine. Kao nagradu za borbu za religiju, kulturu i slobodu, Crna Gora je na Berlinskom kongresu 1878. godine proglašena državom. Od tada se Cetinje veoma brzo razvija. Ovaj mali grad i dalje čuva dokaze svetovne i duhovne vlasti Dinastije Petrović. Prošetaćemo do centra grada. Svaka kuća na glavnom trgu otkriće vam jedan deo istorije Crne Gore

Lovćen

Natavak puta ka Njegoševom mauzoleju. Od Cetinja do Njegoševog mauzoleja vodi asfaltni put u dužini od oko 20 km. Na samom putu pravimo pauzu kod čuvenog izvora „Ivanova korita“. Do samog mauzoleja se ne može doći autobusom, već se kroz planinski masiv prolazi tunelom sa stepeništem. Stepenište čini ukupno 461 stepenik i kada stignete na vrh, nalazićete se na 1.660 m nadmorske visine.

Udahnite duboko i širom otvorite oči. Okrenite se lagano oko svoje ose. Očaraće vas predivan pogled na Bokokotorski zaliv, Skadarsko jezero, visoke planine na severu Crne Gore, kao i deo Albanije. Legenda kaže da je po vedrom i sunčanom danu moguće videti i obalu Italije.

Kotor

Vožnja se nastavlja strmim padinama Lovćena do vidikovca na 900 metara nadmorske visine, odakle se pruža spektakularni pogled na Bokokotorki zaliv, jedan od najlepših zaliva na svetu. Prolazak kroz 25 kotorskih serpentina ka Kotoru. Čuveni Engleski pisac, Lord Gordon Bajron je rekao: „Najlepši kontakt između zemlje i mora dogodio se na Crnogorskom primorju“.

Položaj grada u najlepšem zalivu na Mediteranu i impozantan Stari grad naveli su UNESCO da ovaj grad uvrsti u listu svetske kulturne baštine. Veoma dobro očuvane 4,5 km duge zidine grada, štitile su grad od neprijatelja i gusara, danas predstavljaju izazov za mnogobrojne posetioce, koji žele da dosegnu najvišu tačku grada- tvrđavu San Giovanni. Kada kroz glavnu kapiju – Vrata od mora, zakoračite u Stari grad, stari sat će vam pokazati da ste stigli tačno na vreme da prošetate šarmantnim ulicama i trgovima ovog bogatog grada. Prolazeći pored palata plemićkih porodica, osetićete duh Mletačke kulture i arhitekture. Iznenada će se ispred vas pojaviti katedrala Svetog Trifuna, zaštitnika grada Kotora, i očarati vas svojom jednostavnom lepotom.

Pre povratka u Budvu imaćete dovoljno vremena da sami prošetate gradom i uživate ispijajući kafu na glavom trgu. Povratak u Budvu. Noćenje.

Dan 4 Budva – Skadarsko jezero (Rijeka Crnojevića, Virpazar) – Bar – Budva

Polazimo na fakultativni izlet – 20€ i vozimo se ka Rijeci Crnojevića. Nakon obilaska put nastavljamo ka Virpazaru, gde se ukracvamo na brod  (ne ulazi u cenu izleta).

Izlet brodom na Skadarskom jezeru je iskustvo koje vas ostavlja bez daha. Pogled na brojna ostrva sa srednjovjekovnim manastirima i retke vrste ptica predstavljaju  jedinstveni spoj istorije i prirode.

Ribarska sela sa autentičnom arhitekturom, plažama, uvalama i raskošnom vegetacijom, šaran i pršut kao domaći specijaliteti, crmničko vino i lozova rakija – čini veličanstvenost regije potpunom.

Nakon krstarenja i odmora za ručak nastavak puta kroz tunel Sozina ka Baru.

Panoramski obilazak Bara i odlazak u podnožje planine Rumije, u Stari Bar.

Njegov nastanak datira u vrijeme dolaska Slovena na Balkansko poluostrvo. U Starom Baru, sem suvenirnica i kafića, imaćete priliku da posetite: crkvu Sv. Jovana, zgradu carinarnice sa muzejskom postavkom, tursko kupatilo, barutanu, Sahat-kulu iz 1753. godine, Citadelu, akvadukt iz 18. veka i mnoštvo drugih kulturno istorijskih spomenika. Po obilasku Starog Bara naše sledeće zaustavljanje je u cilju posjete najstarijem stablu masline u Evropi. Njena starost procjenjuje se na preko dvije hiljade godina. Ovaj izuzetni spomenik prirode stavljen je pod zaštitu države 1957. godine. Nakon posete “Staroj dami” koja pamti mnogo više od istorije, vraćamo se u Budvu. Noćenje.

Dan 5 Budva – Ostrog – Beograd

Napuštanje smeštaja. Vožnja prema manastiru Ostrog, smeštenom u planinskom masivu Ostroških greda.

U steni leži jedna od najvećih srpskih svetinja, koja čuva mošti Svetog Vasilija Ostroškog čudotvorca. Manastirski kompleks čine dva manastira – Gornji i Donji, sazidana u različitim istorijskim epohama.

Gornji manastir je stariji i čine ga: crkva posvećena Vavedenju Presvete Bogorodice u kojoj počiva svetiteljevo telo i crkva Vozdviženja Časnog. Donji manastir podigao je ostroški arhimandrit Josif 1820. godine po blagoslovu mitropolita Svetog Petra Cetinjskog. Dolazak do donjeg manastira.

Odlazak pešice u Gornji manastir (pešačkom stazom ca. 1km, putem 3km). Mogućnost prevoza linijskim taksijem (ca 2€ po pravcu). Celivanje moštiju Svetog Vasilija Ostroškog i obilazak kompleksa Gornjeg manastira.

Polazak za Srbiju. Vožnja preko Nikšića, Žabljaka, Đurđevića Tare…

Dolazak u Beograd u kasnim večernjim satima. Kraj aranžmana.

 • kružna tura autobusom
 • 4 noćenja u privatnom smeštaju u Budvi
 • obilazak manastira Ostrog
 • vodič
 • agencijske usluge.
 • boravišna taksa u Budvi (1€ po danu)
 • fakultativni izlet – Cetinje – Lovćen – Kotor (15€)
 • fakultativni izlet – Rijeka Crnojevića – Virpazar – Bar (20€)
 • konzumacija jela i pića u  restoranima
 • putno zdravstveno osiguranje
 • ulaznice u dvorce, muzeje i crkve
 • ekstra hotelski troškovi
 • Deca do 6 godina u pratnji dve odrasle osobe: – 50% (imaju mesto u autobusu, dele ležaj).
 • Za dete od 6 – 12 godina u pratnji dve odrasle osobe: -30% (ima ležaj i mesto u autobusu).
 • Cena za 1/1 sobu: 195€.
Podeli: