Alzas

Region Alzas nalazi se na krajnjem istoku Francuske i graniči se sa Nemačkom i Švajcarskom. Pokriva teritoriju od 8280 kvadratnih kilometara, što ga čini najmanjim regionom u kontinentalnoj Francuskoj. Teritorija je dugačka 190 kilometara i 50 kilometara široka. Na istoku regiona se nalazi reka Rajna, a na zapadu planine Vogezi. Krajolik je mahom šumski i važi za jedan od najlepših u čitavoj Francuskoj. Najviša tačka u regionu je Gran Balon koji se nalazi na 1424 metara, u departmanu gornja Rajna. Alzas ima polukontinentalnu klimu sa suvim zimama i vrućim letima. U istoriji Alzas su naseljavala nomadska plemena da bi se 1500. godine pre nove ere tu naselili Kelti. Rimljani su ih porobili 58. godine pre nove ere i na tom području podigli brojnija utvrđenja. Padom Rimskog carstva preuzeli su ga Alemani, a zatim Franci. Čitav predeo poznat je po živopisnim selima, starim crkvama i zamkovima, a glavni grad Strazbur je posebna atrakcija.

 

 

Strazbur je grad koji se nalazi u ovom regionu, na reci Rajni i predstavlja važno pristanište i industrijsko središte. Grad je između ostalog poznat po brodogradnji, metalurgiji i duvanskoj i prehrambenoj industriji, ali i po vinu. Od 2016. godine Strazbur je glavni grad okruga Alzas – Šampanja – Ardeni – Loren. Nekada se na mestu današnjeg grada nalazilo keltsko selo Argentorate.

 

 

Simbol grada je katedrala čija je izgradnja trajala 4 veka. Gradnja je počela 1015. godine na mestu stare rimske bazilike, a toranj je završen 1439. godine. Osim katedrale grad je poznat po mnogobrojnim crkvama, a najpoznatije su: crkva Sant Pjer Levoks, crkva Sant Pjer Ležun i crkva Sant Tomas. Pored svih ovih crkava izgrađeno je dvadeset samostana.

 

 

Istorijski deo grada Grandile nalazi se na UNESCO-vom spisku svetske baštine od 1988. To je ujedno i prvi put da je centar nekog grada proglašen kulturnom baštinom. Pored toga, glavni spomenici kulture Strazbura su i kuća Kamerzel koja potiče iz 15. veka i četvrt Mala Francuska. Jedna od atrakcija su i stare zidine koje datiraju iz 13. veka, a koje su preoblikovane i dorađene u 18. veku. Na trgu Kleber nalazi se fascinantna građevina Obet koja je građena u periodu od 1765. do 1778. godine, a arhitekta je bio Žak Fransoa Blonde. Pored nje morate videti i palatu Rohan koju je projektovao arhitekta Rober de Kot. Strazbur je poznat i po mnogim spomenicima koji pripadaju viljemovskom stilu arhitekture. Takva je Rajnska palata koja je stara carska palata. Tu su i Narodno pozorište i Nacionalna i univerzitetska biblioteka.

 

 

Izuzetni primeri Jugendstila su 22. Ulica generala Kastelnaua koju su projektovale arhitekte F. Litke i X.Bakes, vila Schutzenberher koja se nalazi u 76. Aveniji i hotel Brion koji je projektovao arhitekta Auguste Brion.

 

 

Strazbur još nazivaju i gradom hiljadu crkava. Pored katedrale u gradu se nalazi još puno hramova i sinagoga. Do 18. veka grad je bio centar teologije u kome su delovali Žan Kelvin i učitelj Ekhart. U gradu postoji i nekoliko budističkih mesta. Poseduje i nekoliko pozorišta poput Elzaškog pozorišta, pozorišta mladih, La Laiterie, Le Maillon i Rajnske narodne opere. U Strazburu se nalazi Evropski parlament, Veće Evrope i Evropski sud za ljudska prava i sve tri zgrade nalaze se u krugu od 200 metara. Sedište Saveta Evrope postao je 1948. godine, a sedište Evropskog parlamenta 1992. godine.

Restorani / Kafići / Noćni život

Jedan od najpoznatijih restorana je restoran Buerehiesel koji datira iz 17. veka i nalazi se u parku de la Orangerie. Od 1904. godine, kada je premešten u ovaj park, restoran ima isti meni, a glavni specijalitet su žablji bataci. Spada u malo skuplje restorane. Za doručak se preporučuje mali restoran La Brioche Doree koji se nalazi na trgu Kleber. Specijalitet ovog dela Francuske je choucroute, jelo od kiselog kupusa sa raznim vrstama mesa, i možete ga probati u krčmi Les Brasseurs. U blizini katedrale nalazi se restoran Flams, a u istoj ulici i poznata picerija Le Frangin. Jedna od poznatijih prodavnica čokolade Jacques Bockel chocolaterie nalazi se u ulici Rue du Vieux.

 

 

Shopping

Glavni shopping centar nalazi se u ulici Rue du Vingt Deux Novembre, u blizini trga Klaber. U pitanju je poznati francuski lanac Galeries Lafayete. Ovde možete pronaći kozmetiku, garderobu i obuću svetski poznatih brendova. Glavna shopping zona je u Rue des Grandes Arcade. Sve male sporedne ulice u blizini ove prepune su malim radnjama u kojima možete kupovati suvenire i ostale zanimljive predmete.

Ostale aktivnosti

Strazbur ima oko 300 hektara parkova i vrtova od kojih je glavni Parc de l Orangerie. Nalazi se na aveniji de l Europe, nasuprot zgrade evropskog parlamenta. Park je dizajnirao arhitekta pejzažne arhitekture Le Notre u 17. veku, a u njegovom sklopu nalazi se i zoološki vrt. U parku je i paviljon carice Žozefine, žene Napoleona Bonaparte, koji je sagrađen 1804. godine.

 

 

Do evropskih institucija po kojima je Strazbur i poznat, ima oko 2 kilometra od istorijskog centra grada. Ukoliko želite da pogledate ove građevine možete do njih stići šetnjom uz reku ili tramvajem E koji ide direktno do zgrade Evropskog parlamenta.

 

Cene putovanja u Alzas možete proveriti u našoj ponudi.

 

Podeli:
Pregledano 6176 puta