Minhen je moderni kosmopolitski grad sa dugom istorijom i šarmom i glavni je grad oblasti Bavarska u Nemačkoj. Leži na reci Izar i treći je po veličini grad u Nemačkoj, posle Berlina i Hamburga. Najpoznatiji je po festivalu Oktoberfest koji svake godine privuče veliki broj turista.

Velelepne građevine, spomenici, oko 1200 fontana i parkova datiraju iz renesansog i baroknog perioda. Minhen je grad koji je svu svoju industriju iselio iz grada na periferiju. Nalazi se na listi 100 gradova na svetu koji bi trebalo posetiti zbog arhitekture koja ostavlja bez daha, muzeja i spomenika, ali i zbog dobrog piva, gospoljubivih domaćina i dobre hrane.

Jedan od najlepših parkova na svetu nalazi se u Minhenu. U pitanju je Engleski vrt. U samom centru parka nalazi se jezero Kleinhesseloher na čijoj su obali razbacane pivnice pa je zbog toga ovaj park mesto gde se može uživati u nepreglednom zelenilu uz kvalitetno i ukusno bavarsko pivo. Kineski toranj, građevina Monopteros i Japanska kuća čaja takođe su smešteni u ovom parku.

U Minhenu su dosta popularne pivnice na otvorenom. Najpoznatija je Hoftbrauhaus koja je osnovana 1589. godine i nalazi se u blizini trga Marieplatz. Zanimljivo je da je ovo mesto nekada bio epicentar predratnih političkih delovanja ozloglašenog nemačkog vođe. Danas se ovde mladi skupljaju iz skroz drugačijih razloga, pivo služe devojke obučene u tradicionalnu bavarsku nošnju, a neretko uživo sviraju i minhenski bendovi. Litar piva na ovom mestu košta oko 7 evra.