Pefkohori, drugačije znan kao Kapsohora, jedno je veliko mesto smešteno na Kasandri, Halkidiki, dakle na prvom prstu. Od Soluna je udaljen 105 km i naći ćete ga u jugoistočnom delu poluostrva Kasandre, na udaljenosti od 19 km od Kalitee, kad prođete mesta Kriopigi, Polihrono i Hanioti. Pefkohori ima 1600 stalnih stanovnika ali leti ugosti na desetine hiljada turista. Ovo je po kosmopolitskim odlikama drugo mesto na Kasandri tokom letnjih meseci, odmah iza Kalitee. Pefkohori raspolaže organizovanim hotelskim kapacitetima, luksuznim vilama, a tu su i sobe za iznajmljivanje. Odatle možete videti Sitoniju i u daljini vrhove Svete Gore, planinu Atos.

Turizam je ovde počeo da se razvija ranih 70-ih godina kada su počeli da dolaze brojni turisti privučeni veličanstvenim prirodnim lepotama, blagom klimom, dugačkim plažama i prepoznatljivim grčkim gostoprimstvom. Od tada se Pefkohori smatra jednim od najboljih odmarališta u celoj Evropi. U prevodu naziv Pefkohori znači selo borova (pefko – bor, horio – selo), a to je i razumljivo s obzirom da je okružen borovim šumama i plantažama maslina. Prvi put ovo mesto se pominje tek negde u XVIII veku.

Iznad magistrale je stari Pefkohori gde živi najviše meštana. Karakterističan je po uskim ulicama, a vredi posetiti i stari trg koji svojim izgledom i atmosferom vraća u neka prošla vremena. Veći (turistički) deo novog Pefkohorija se nalazi ispod magistrale, mada se grad ubrzano širi i naviše. Ovaj deo Pefkohorija ima dve velike paralelne ulice, jedna je magistralna, a druga je šetalište uz more. Nešto što izdvaja Pefkohori od svih ostalih naselja je upravo veoma duga primorska ulica, odnosno šetalište, koje ima more i prelepu peščanu plažu na jednoj strani i sve objekte koji su Vam potrebni na drugoj. Možete šetati okolo, plivati i popiti kafu u isto vreme, odnosno ručati u jednoj od mnogobrojnih taverni.

Mesto krasi stari trg sa fontanom i prelepa crkva blizu njega, iznad glavnog puta. Crkva sa kupolom ima toranj sa zvonikom i satom, a posvećena je Svetom Nikoli. Posetioci Pefkohorija mogu uživati u šetnji popločanim ulicama starog dela grada, odnosno kroz redove ruža i limuna koji čitavom naselju daju posebnu toplinu i opuštajuću atmosferu.