Trebinje je gradić u Republici Srpskoj i nalazi se na krajnjem jugu Hercegovine. Varošica se nalazi u podnožju planine Leotar i kroz nju protiče reka Trebišnjica. Za Trebinje se kaže da je grad sunca i platana zbog stogodišnjih stabala ovog drveta koje je simbol grada.

Ovo područje može se pohvaliti mediteranskom klimom sa kratkim i blagim zimama i toplim dugim letima. Sneg je ovde prava retkost i Trebinje spada u najsunčanije gradove na Balkanu.

Smatra se da su najstariji stanovnici Trebinja bili Iliri. Tokom 7. veka p.n.e. doseljavaju se i Grci. Mnogo je različitih civilizacija ostavilo nešto iza sebe u ovom području. Rimljani su naseljavali ovaj kraj u 3. veku p.n.e. i tada se ovaj kraj nazivao Travunija. Sloveni su se naselili u 4. veku. Turci su vladali ovim krajem od 1466. do 1878. godine kada su ih smenili Austrougari.

Svi ovi narodi ostavili su trag u arhitekturi, običajima i načinu života. Upravo je zbog toga Trebinje zanimljiva destinacija. Zgrade u Trebinju su mešavina najviše primorskog i orijentalnog načina gradnje.

Arslanagića most je most na Trebišnjici koji se nalazi na spisku nepokretnih kulturnih dobara Republike Srpske. Prema predanjima most je izgrađen po nalogu velikog vezira Mehmed paše 1574. godine. Još jedan most zanimljiv je za obilazak. U pitanju je Rimski most na Vučiji. Građen je od tesanog kamena i smatra se da je napravljen tokom 13. veka…