Provansa je nekadašnja rimska provincija na jugoistoku Francuske i region koje se danas nalazi u sklopu regiona Provansa-Alpi-Azurna obala. Dobila je ime od reči ‘provincija’ jer je bila prva tog tipa van područja Italije. Provansa je čuvena po poljima lavande, koja počinje da cveta sredinom juna, i umetnicima koji su stvarali u njoj.

Avinjon se nalazi u Provansi i on je kulturna prestonica južne Francuske. Bio je nekada centar moći katoličke crkve kada je francuski kralj Filip IV Lepi 1305. godine preselio sedište pape u ovaj grad. Najposećenija turistička atrakcija je Papska palata koja je ujedno i najveća gotička palata na svetu. Istorijski centar grada pod zaštitom je UNESCA, a čitav Avinjon poznat je po impozantnoj arhitekturi. Zidine grada duge su 4 kilometra i podignute su tokom srednjeg veka radi zaštite od kuge. Krivudave ulice, kafići i restorani čine ovaj gradić još simpatičnijim, a grad se posebno budi u večernjim satima.

San Remi de Provans je mesto u kome se rodio francuski astrolog Mišel de Notr Dam koga smatraju najpoznatijim prorokom na svetu. Mesto je poznato po čuvenom holandskom slikaru Vinsentu Van Gogu koji je upravo tu naslikao više od 150 radova, između ostalog i delo ‘Zvezdana noć’.

Le Bo je gradić na steni sa tvrđavom iz 10. veka i predstavlja jedno od najlepših mesta u Provansi. Nekada jedan od najbogatijih gradova Galije, a danas grad sa bogatom istorijom i prelepim pejzažima je Nim. U njemu možete posetiti rimski hram, Mezon Kare iliti kvadratnu kuću, akvadukt Pon di Gar i rimsku kulu na brdu.