Nea Potidea je osnovana 1922. godine od strane doseljenika iz istočne Trakije na mestu antičke Potidee ili Palinija. Istorija ovog malog mesta seže do ranog 17. veka kada je još bilo Korintska kolonija. Povoljan strateški položaj imao je veliki uticaj na dalji razvoj Nea Potidee.

Nea Potidea je jedno od najlepših mesta na Halkidikiju, okružena je zalivima Termaikos i Toroneos i nalazi se na samom ulasku na poluostrvo Kasandra. Malo mesto sa svega 1000 stanovnika, već na samom ulazu impresionira posetioca pejzažom koji stvara prelazak mostom preko kanala, gde se Termaikos i Toroneos zalivi stapaju. Kanalom se i dalje plovi ali nije predviđen za velika plovila. Zagađenost kanala je svedena na minimum jer se retko koristi, a voda u kanalu je izuzetno čista i providna.

Iznad magistrale na sam kanal naslanja se Stara Potidea, dok se ispod magistrale nalazi duga, peščana plaža na kojoj su locirani svi apartmani i vile za izdavanje turistima, tako da taj deo Nea Potidee predstavlja glavnu turističku zonu.

Stara Potidea je naseljena lokalnim stanovništvom i sadržajno je opremljena pekarama, prodavnicama, apotekama, ambulantom, svim što zadovoljava njihove esencijalne potrebe, pa samim tim i potrebe turista. Stari deo grada izlazi na zapadnu, a novi turistički deo izlazi na istočnu obalu poluostrva.