Sardinija je drugo po veličini ostrvo u Sredozemnom moru. Sa nekoliko malih ostrva čini pokrajinu u Italiji, a obzirom da je fizički izdvojena od ostatka zemlje doseže status autonomije. Sardiniju od prepoznatljive čizme sa istoka deli Tirensko more, a sa ostalih strana je zapljuskuje Sredozemno more.

Ovo ostrvo u Sredozemnom moru zajedno sa nekoliko malih ostrva čini jednu od 20 pokrajina Italije. Glavni grad Sardinije je Kaljari. Sardinija ima dugu obalu, na istoku je Tirensko more a na jugu, zapadu i severu Sredozemno. Ostrvo je dugo 260 kilometara i široko 140 kilometara. Obala je mahom kamenita. Klima je sredozemna, a u nekim delovima prelazna između sredozemne i kontinentalne.

Sardinija je u svojoj burnoj istoriji puno puta potpadala pod vlašću različitih naroda. Svi oni su ostavljali svoje tragove i uticaje, a sve je to uticalo na kulturu, jezik, mentalitet, navike i kuhinju. Upravo zbog miksa različitih kultura ovo ostrvo je jedna od najpopularnijih i najegzotičnijih evropskih destinacija.

Jako zanimljivo je da se Sardinija na italijanskom jeziku izgovara Sardenja. Na Sardiniji se nalaze i ruševine iz 2. veka pre nove ere koje su poznate pod imenom nurage, a koje su pod zaštitom UNESCA. Nekada su ovo bile odbrambene zidine i kule, a najbolje su očuvane one u Baruminiju. Ako Sardiniju posmatramo istorijski, ona je izuzetno važna jer na njoj postoje građevine koje svedoče o tome da je ostrvo bilo naseljeno još pre 8000 godina.

Glavni adut Sardinije sigurno su njene plaže. Osim plaža na samom ostrvu postoji još nekoliko ostrvaca na kojima se nalaze prelepe plaže. Predivne i čiste plaže idealne su za kupanje i odmor, a sem plaža unutrašnjost Sardinije je idealna za planinarenje, planinski biciklizam, a zimi i skijanje. Na ostrvu se nalaze i dva mala sela Bosa i Kastelsardo koja odišu istorijom i tradicijom i smatraju se najlepšim u Italiji.