Herceg Novi je primorsko mesto koje se nalazi na ulazu u Boka Kotorsku. Zbog sredozemne klime i puno sunčanih dana, čak 200 godišnje, nazivaju ga i gradom Sunca. Od Beograda je udaljen 620 kilometara, a sam grad je prepoznatljiv po mimozama i lepim građevinama. Oko grada se nalaze planina Orjen i brda Dobroštica i Radoštaca.

Na današnji izgled Herceg Novog veliki uticaj imali su mnogobrojni narodi koji su u prošlosti prolazili ovde pa je takvo preplitanje različitih kultura i vera izrodilo mnoge građevine koje danas vidimo ovde. U hercegnovskoj opštini nalazi se čak 89 spomenika kulture.

Mnoga utvrđenja takođe svedoče o prošlim vremenima. Španjola je podignuta u vreme turske vladavine u 15. i 16. veku, a naziv je dobila po Špancima koji su učestvovali u njenoj gradnji. Kanli Kula je nekada bio zatvor i potiče iz turskog doba, iz 16. veka. Danas je ova zgrada jedna od najlepših letnjih pozornica na Jadranskom primorju. Po naredbi sultana Mahmuda 1667. godine podignuta je Sat Kula. Morska tvrđava Forte Mare građena je u periodu između 14. i 17. veka da bi 1952. godine bila rekonstruisana i adaptirana u bioskop, a kasnije i diskoteku. Za vreme mletačke vlasti izgrađena je Citadela, tvrđava koja je nakon zemljotresa 1979. godine bila delimično uništena, a danas postoje samo ostaci zidina, koji su mahom u moru.

Crna Gora se nalazi u jugoistočnoj Evropi na Balkanu. Teritorija Crne Gore zauzima približno 13.812 km2. Graniči se sa Hrvatskom (14 km) na zapadu, Bosnom i Hercegovinom na sjeveru (225 km), Srbijom na istoku (203 km), Albanijom na jugu (172 km), a od Italije je razdvojena Jadranskim morem. Dužina obale je 293,5 km.

Crna Gora se rasprostire od visokih vrhova na granici sa Srbijom i Albanijom i širi se velikom ravnicom koja se prostire nekoliko kilometara. Ravnica grubo nestaje na sjeveru, gdje se Lovćen i Orjen naglo spuštaju u Boku Kotorsku.

Ime Crna Gora se na ovim prostorima prvi put zvanično javlja 1296. godine u povelji srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina iz dinastije Nemanjića. Javlja se u obliku otь Črne Gore, u kontekstu oblasti oko Crmnice i vranjinskoga manastira, Skadarskog jezera. Ta Crna Gora je jedna od brojnih oblasti u srednjovjekovnoj srpskoj monarhiji koja nosi identično ime. Značenje imena leži u slovenskom toponimu za velike i guste gore ili mrke šumovite predijele, a ovdje je izvedeno prema tome što su u srednjem vijeku Lovćen, njegova predgorja i područja starocrnogorskih planina bili pokriveni gustim (crnogoričnim) šumama.