Šušanj je turističko mesto u blizini Bara, ali i kulturni, politički i sportski centar južnog jadranskog primorja. Grad je idealno mesto za porodični odmor, a blizina Bara Vam garantuje da Vam ni u jednom trenutku boravak ovde neće biti monoton. Od Bara je udaljen 1 kilometar. Okružen je borovom šumom, pa tokom jakih letnjih vrućina boravak u Šušnju predstavlja pravo osveženje. Odlikuje ga mediteranska klima i svež morski vazduh koji pomaže u lečenju reumatskih i bolesti disajnih organa. Zbog toga ga često nazivaju i crnogorskom banjom.

Najposećenija plaža u Šušnju je Žukotrlica. Plaža je dugačka 2 kilometra i prava je oaza mira. Dosta je popularna kod turista i zbog lepe hladovine koju prave borovi u njenoj zaleđini. Ova čista, sređena i lepo organizovana plaža se može pohvaliti i barovima i restoranima u njenoj blizini. Sa Žukotrlice često kreću brodići do SutomoraPetrovcaBudve i Svetom Stefanu.

Crna Gora se nalazi u jugoistočnoj Evropi na Balkanu. Teritorija Crne Gore zauzima približno 13.812 km2. Graniči se sa Hrvatskom (14 km) na zapadu, Bosnom i Hercegovinom na sjeveru (225 km), Srbijom na istoku (203 km), Albanijom na jugu (172 km), a od Italije je razdvojena Jadranskim morem. Dužina obale je 293,5 km.

Crna Gora se rasprostire od visokih vrhova na granici sa Srbijom i Albanijom i širi se velikom ravnicom koja se prostire nekoliko kilometara. Ravnica grubo nestaje na sjeveru, gdje se Lovćen i Orjen naglo spuštaju u Boku Kotorsku.

Ime Crna Gora se na ovim prostorima prvi put zvanično javlja 1296. godine u povelji srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina iz dinastije Nemanjića. Javlja se u obliku otь Črne Gore, u kontekstu oblasti oko Crmnice i vranjinskoga manastira, Skadarskog jezera. Ta Crna Gora je jedna od brojnih oblasti u srednjovjekovnoj srpskoj monarhiji koja nosi identično ime. Značenje imena leži u slovenskom toponimu za velike i guste gore ili mrke šumovite predijele, a ovdje je izvedeno prema tome što su u srednjem vijeku Lovćen, njegova predgorja i područja starocrnogorskih planina bili pokriveni gustim (crnogoričnim) šumama.