Ostrvo Krf je jedna od omiljenih destinacija srpskih turista i slobodno se može reći jedno od najlepših ostrva, prebogate prirodnim lepotama, Grčke. Krf je ostrvo Jonskog mora, bogato istorijom i neverovatnim plažama. Turisti iz Srbije, ostrvo Krf doživljavaju na poseban način i za njih odlazak na ovo ostrvo ima dublji značaj. Boravak na Krfu je ujedno prilika i za susret sa neverovatnom istorijom, jer predstavlja mesto gde je srpska vojska našla spas posle prelaska albanskih planina prilikom povlačenja od austrougarske vojske tokom Prvog svetskog rata.

Krf, ili kako ga na ostrvu zovu – Kerkira, je prelep antički grad, a ujedno i glavni grad zelenog ostrva, koji potiče iz osmog veka pre nove ere. Nalazi se na istočnoj strani ostrva i pruža prelep pogled na albanske planine. Na turiste ostavlja impresivan utisak i pruža nezaboravan doživljaj. Grad je spoj uticaja različitih kultura – od Vizantijaca, Venecijanaca, pa sve do Francuza i Engleza kojima je pripadao kroz istoriju, Krf se menjao i primao nova obeležja i izgled. Može se zaključiti na osnovu današnjeg izgleda grada da su najjači pečat ovom gradu ostavili Venecijanci i zato Krf daje utisak više italijanskog nego grčkog grada sa tipičnom plavo-belom arhitekturom. Za vreme vladavine Venecijanaca, koja je trajala oko četiri veka, grad je poprimio oblik koji preovladava i dan danas. Uske popločane ulice, mali trgovi ispred crkava, skrivena dvorišta i stepenice od kamena, visoki balkoni, deo su harizme ovog grada.

Obilazak Kerkire treba početi od Listona, kompleksa starih zgrada i velikog otvorenog trga Espianade, između centra grada i stare tvrđave. Južni deo Espianade ima platformu za orkestar, statue i mnoge senovite staze, a tu se nalazi i teren za kriket i parking. Treba napomenuti da je parkiranje u Krfu mukotrpan posao, zakrčenja su velika, a automobila ima koliko i stanovnika, oko četrdeset hiljada. Šetnjom od Espianade do starog pristaništa može se videti i univerzitet grada, gde se izučavaju istorija, muzika, jezik, kao i bibliotekarstvo i arhiviranje. U severnom delu Espanijade nalazi se Muzej azijske umetnosti, a Krf ima i muzeje arheologije, vizantijski muzej, srpski muzej i mnoge druge. Srpsku kuću svakako ne smete propustiti, prebogata je istorijom našeg naroda, a tu će Vas sačekati i kustos koji će Vas na srpskom jeziku upoznati sa zaostavštinom našeg naroda na Krfu.