Skiatos

Grad Skiatos je glavni grad i najveće naselje na ostrvu. Izgrađen je amfiteatralno oko zaliva u kome nema vetrova. Ulica Papadiamantis i okolne ulice su pune malih, jednostavnih, belih kuća, izgrađenih jedna uz drugu, uglavnom dvospratnih, s malim verandama i dvorištima. I, naravno, sa vratima i prozorima u plavoj boji. Ulice grada se uske. Okružen borovinom, grad se izdvaja svojom tradicionalnom arhitekturom i živopisnim noćnim životom. Izgrađen je na “plaži” ali je proširen do niskih okolnih brda. Skiatos ima bogatu istoriju i baštinu pošto je bio osvajan od strane raznih neprijatelja tokom vekova. To je isti grad još od antičkog perioda u kome se živelo sve do vizantijskih vremena kada se stanovništvo preselilo u utvrđeno selo Kastro na severu u potrazi za sigurnošću. U ranom 19. veku su napustili Kastro i vratili se u grad Skiatos, 1829. godine i od tada je njihov broj porastao, a grad se proširio, tako da se može reći da je naselje relativno novo.

Budući da je bio uništen nemačkim bombama tokom Drugog svetskog rata, stanovnici su morali da ga obnove i danas su gotovo svi ostrvljani koncentrisani ovde. S obzirom da je vrlo kosmopolitski gradić, Skiatos ima dosta restorana (grčke i internacionalne kuhinje), turističkih agencija, prodavnica (turističkih, odeće i obuće), kafića, barova i klubova otvorenih celu noć. Ima i dosta internet kafea u gradu. Tu su lokalni medicinski centar, apoteka i policijska stanica. Pored rive, većina zabave i šopinga se nalazi u glavnoj ulici Papadiamantis u kojoj nema saobraćaja i do koje se dolazi kada od Burtzia krenete uzbrdo. Puna je prodavnica odeće i nakita, kafića, barova, restorana i taverni.

Kupanje je vrlo jednostavna stvar pošto možete izabrati između nekoliko plaža u neposrednoj blizini grada. Najbliža je Megali Amos, a ni Ksanemos, pored aerodroma, nije daleko. Takođe možete uhvatiti neki od izletničkih brodova koji polaze svaki dan iz trajektne luke i obići gotovo sve plaže na ostrvu…