Grad Valona se nalazi u istoimenoj oblasti u Albaniji, na obali Jonskog mora. On je druga luka po veličini, odmah posle Drača. Od Tirane je udaljen 135 kilometara, a od Italije 72 kilometara. Poslednjih par godina Valona je dosta napredovala kada je o turizmu reč, a osim toga grad je i važan trgovački centar i centar tekstilne industrije.

Valona (alb. Vlora ili Vlorë, grč. Αυλώνας, ital. Valona, tur. Avlonya) je grad u Albaniji u istoimenoj oblasti. Nalazi se na obali Jonskog mora i druga je najveća luka u Albaniji. Po proceni iz 2008. u gradu živi 94.000 stanovnika.

Valona se nalazi u istoimenoj oblasti i regionu. Grad je smešten na uzvišici iznad Valonskog zaliva Jadranskog mora, skoro potpuno okružen planinama. Luka u Valoni je najbliža luci Bari u Italiji i samo 70 km od obale Salenta. U blizini grada nalazi se ostrvo Sazan, koje se nalazi na ulazu u Valonski zaliv.

Grad je osnovan kao grčka kolonija Aulon (Αυλών) (u prevodu Dolina) u 6. veku pre nove ere. Valona je postala sedište rimske episkopije u 5. veku, a od 733. godine je pod kontrolom Carigradske patrijaršije. Valona je bio grad oko koga su se sukobljavali Normani iz Kraljevstva Sicilije i Vizantijsko carstvo. Srpsko carstvo je zauzelo Valonu 1345. godine i tu osnovalo autonomnu kneževinu. Balša Balšić je ženidbom postao 1372. godine gospodar Valone i Berata. Nakon raspada srpskog carstva, Valona je postala prestonica srpske države koja je obuhvatala područje današnje južne Albanije kojom su vladali Mrkša Žarković, a potom Ruđina Balšić. Pavle Rovinski je zapisao da su u Lješu i Draču i u 14. veku vladali Radići i Jurasovići, sve do Avlone. Otomansko carstvo je preuzelo vlast 1417. godine. U 16. veku ovde su stigle mnoge sefardske izbeglice iz Španije i Portugala.