Poznato turističko mesto Igalo nekada je bilo predgrađe Herceg Novog, a danas je simpatično malo mesto koje se konstantno razvija. Geografski položaj na kome se nalazi čine ga jednim od najatraktivnijih turističkih lokacija Crne Gore. Grad je poznat po lekovitom morskom mulju sa Blatne plaže i zbog toga je centar zdravstvenog turizma Crne Gore. Mesto je poznato i po mineralnoj vodi Igaljka. Igalo je skoro pa spojeno sa Herceg Novim, a od granice sa Hrvatskom je udaljeno nekih 10 minuta vožnje.

Još tridesetih godina prošlog veka Francuzi su ispitivali igaljsko blato i utvrdili njegovu izuzetnu lekovitost. Igalo ima 260 sunčanih dana godišnje, a kupališna sezona traje od maja do oktobra. Igalo obiluje prirodnim peskovito-šljunkovitim i betonskim plažama. Glavna plaža je dužine 150 metara i površine 2500 metara kvadratnih. Kompletno je opremljena suncobranima, ležaljkama i tuševima za tuširanje.

Crna Gora se nalazi u jugoistočnoj Evropi na Balkanu. Teritorija Crne Gore zauzima približno 13.812 km2. Graniči se sa Hrvatskom (14 km) na zapadu, Bosnom i Hercegovinom na sjeveru (225 km), Srbijom na istoku (203 km), Albanijom na jugu (172 km), a od Italije je razdvojena Jadranskim morem. Dužina obale je 293,5 km.

Crna Gora se rasprostire od visokih vrhova na granici sa Srbijom i Albanijom i širi se velikom ravnicom koja se prostire nekoliko kilometara. Ravnica grubo nestaje na sjeveru, gdje se Lovćen i Orjen naglo spuštaju u Boku Kotorsku.

Ime Crna Gora se na ovim prostorima prvi put zvanično javlja 1296. godine u povelji srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina iz dinastije Nemanjića. Javlja se u obliku otь Črne Gore, u kontekstu oblasti oko Crmnice i vranjinskoga manastira, Skadarskog jezera. Ta Crna Gora je jedna od brojnih oblasti u srednjovjekovnoj srpskoj monarhiji koja nosi identično ime. Značenje imena leži u slovenskom toponimu za velike i guste gore ili mrke šumovite predijele, a ovdje je izvedeno prema tome što su u srednjem vijeku Lovćen, njegova predgorja i područja starocrnogorskih planina bili pokriveni gustim (crnogoričnim) šumama.