Kušadasi je primorski grad u Turskoj i najpopularnije letovalište na Egejskom moru. Nalazi se 95 kilometara južno od Izmira i nazivaju ga još Ostrvo ptica. Kušadasi je pre nekih 20 godina bio malo ribarsko selo. Danas je vodeće turističko mesto u Turskoj, rame uz rame sa svetskim turističkim destinacijama. Mesto je poznato po prelepim plažama, nacionalnom parku koji se nalazi u blizini, istorijskim spomenicima ali i barovima, diskotekama i restoranima.

Grad su osnovali Mlečani u 16. veku i tada je bio opasan zidinama čije ostatke i danas možete videti. Kušadasi je izgrađen na mestu gde se nekad nalazio antički grad Neapolis. Do 15. veka su gradom upravljali trgovci iz Đenove i Venecije, a Turci ga osvajaju 1413. godine. Kroz istoriju je više puta menjao ime – prvo su ga nazivali Neapolis, zatim Novi Efes i Scala Nuova, a današnji naziv je kovanica reči ada i kus što znači Ostrvo ptica.

Osim uređenih plaža i prelepog mora kojim se može pohvaliti, Kušadasi je i odlična baza za upoznavanje antičkih gradova Efesa, Didima, Prijena i Mileta, koji se nalaze u njegovoj blizini. Na 25 kilometara od grada nalazi se i Nacionalni park. Stari deo grada predstavlja splet neobičnih, uzanih i kaldrmisanih ulica sa simpatičnim kućama u turskom stilu i puno malih restorana i barova.

Ostrvo Samos nalazi se prekoputa Kušadasija i put do ostrva traje neka dva sata trajektom. Ovo prelepo ostrvo pripada Grčkoj i poznato je po zelenim planinama, prelepim plažama i brojnim arheološkim nalazištima. Glavne atrakcije na ostrvu su Eupalinos tunel koji je sagrađen u 6. veku pre nove ere. U Arheološkom muzeju čuvaju se bogate zbirke predmeta koji su korišćeni na tom području. Veruje se da je na ovom ostrvu rođena boginja Hera i u tu čast podignut je njen hram koji je nekada imao 135 stubova od čega je danas sačuvan samo jedan. Po mišljenju mnogih najlepši deo ostrva je deo koji se naziva Potami vodopad, sa prelepom prirodom, mnoštvom jezera i vodopada.