Toroni je malo turističko mesto na jugu Sitonije okrenuto ka Kasandri i udaljeno je oko 135 kilometara od Soluna. Gradić se prostire duž plaže i ima mnogo hotela, apartmana i soba. Mnogi restorani se nalaze ili na plaži ili prekoputa plaže gde možete da probate specijalitete grčke nacionalne kuhinje. Naravno tu je i nekoliko odlično opremljenih prodavnica u kojima možete pronaći sve ono što će Vaš boravak učiniti komfornijim.

Toroni je mesto smešteno između Neos Marmarasa i Porto Koufa, do koga možete i da prošetate. Ima bogatu istoriju, pa ukoliko Vas to interesuje imate mnogo toga da obiđete. Možete razgledati starohrišćanske i vizantijske hramove, dvorce i još mnogo građevina koje svedoče o tome da je ovaj region bio naseljen još u neolitsko doba.

Toroni je sa jakom tvrđavom u V veku pre nove ere bio jedan od važnijih gradova na Halkidikiju, koji je čak kovao i sopstveni novac, a snaga grada je opala u vreme Rimljana koji su ga osvojili u II veku pre nove ere. I ovako oslabljeni grad dodatno biva devastiran prilikom invazija u VI i XV veku, a prilikom ove druge invazije, zbog piratskih napada stanovništvo se seli u susedno mesto Sikija, u unutrašnjosti poluostrva.

Njegove jake zidine i građevine uništene su u XIX veku kada su Turci koristili granit od koga su bile izgrađene da bi pokrili centralne puteve Carigrada i Soluna.

Danas su sačuvane ruševine i zidine starog grada. Nazire se jedna velika okrugla kula na lokaciji „Anemomilos“ (vetrenjača) i delovi zidina na Akropolju, na vrhu uzvišenja „Vigla“. Uspon je naporan, ali je panoramski pogled vredan tog napora. Ulaz do samih ostataka nije dozvoljen, zbog radova na restauraciji.

Niz brdo nalaze se i ostaci luke, dok su drugi delovi antičkog grada, kao što je agora, na nekih 35 metara od obale, pod vodom. Ako ste ljubitelj ronjenja, ponesite svoje odelo i uživajte u pogledu na rasuto kamenje i keramiku, kao dokazima postojanja drevne civilizacije.