Malme je treći po veličini grad u Švedskoj i nalazi se na krajnjem jugu te zemlje, u regiji Skaniji. Nazivaju ga skandinavskim biserom zbog bogate kulture, finih građana i prelepog ambijenta u kome se nalazi. Po veličini i broju stanovnika sličan je Nišu. Nalazi se na samo 35 minuta vožnje od Kopenhagena, a povezani su najdužim mostom u Evropi, Oresundom.

Malme je manji grad tako da sve njegove znamenitosti možete upoznati za samo par dana. Na svakom koraku nalazi se poneki spomenik koji svedoči o njegovoj istoriji i kulturi. Tu su tvrđave, crkve i katedrale, oko dvadesetak muzeja i galerija, pozorišta, opere…

Glavni trg u Malmeu je Stortorget i centar je svih dešavanja u gradu. Izgrađen je 1536. godine i na njemu se nalazi statua kralja Karla X Gustava Švedskog. Osim toga, i zanimljiva zgrada gradskog veća je na tom trgu. Lilla Torg je manji trg koji je sa Stortorgetom povezan pešačkom zonom. Na njemu se nalazi veliki broj kafića i restorana i on je epicentar noćnog života u Malmeu. Osim starih švedskih kuća koje fasciniraju turiste na ovom trgu se nalaze i mnoge zanatske prodavnice gde možete kupiti suvenire. I jedna od najvećih opera u Skandinaviji nalazi se u Malmeu. Interesantna građevina izgrađena je 1944. godine i osim mjuzikla, koncerata klasične muzike i opera, posetioci mogu uživati i u operama koje su prilagođene deci. Crkva Svetog Petra još jedna je od građevina koja mami uzdahe turistima. Izgrađena je u gotičkom stilu, u 14. veku i nalazi se nedaleko od Velikog trga. Ovaj jedinstven primer rano baltičke gotičke arhitekture jedna je od najlepših zgrada u Malmeu, sa tornjem koji je visok 105 metara, svodovima u kapeli i gotičkim slikama u unutrašnjosti.