Moskva je prestonica Rusije i njen glavni ekonomski, kulturni, turistički, finansijski i obrazovni centar. Leži na reci Moskvi i jedan je od najbogatijih i najmnogoljudnijih gradova na svetu. Klima u ovom delu Rusije je kontinentalna pa su tako leta u Moskvi topla i vlažna sa temperaturom  do 25 stepeni, a zime duge i hladne sa prosečnom temperaturom oko -10 stepeni.

Centar Moskve je Crveni trg koji je i njen najposećeniji deo. Okružuje ga jedan deo Kremlja, a u njegovoj blizini nalazi se i crkva Svetog Vasilija i Lenjinov mauzolej. Prvi put se u istoriji pominje u 15. veku i prvobitno je ovaj trg bio pijaca. U Lenjinovom mauzoleju izloženo je balsamovano telo Vladimira Lenjina, oca boljševičke revolucije. Ulaz u mauzolej je slobodan i nije otvoren ponedeljkom i petkom. Crkva Svetog Vasilija, koja je u blizini trga, izgrađena je u periodu od 1555. do 1561. godine. Danas se u njoj nalazi muzej.

Jedan od najboljih muzeja u Moskvi je Puškinov. U ovom muzeju izložena su dela umetnika sa zapada i stalna su postavka najveća impresionistička i postimpresionistička umetnička dela.

Moskva