Kušadasi je primorski grad u Turskoj i najpopularnije letovalište na Egejskom moru. Nalazi se 95 kilometara južno od Izmira i nazivaju ga još Ostrvo ptica. Kušadasi je pre nekih 20 godina bio malo ribarsko selo. Danas je vodeće turističko mesto u Turskoj, rame uz rame sa svetskim turističkim destinacijama. Mesto je poznato po prelepim plažama, nacionalnom parku koji se nalazi u blizini, istorijskim spomenicima ali i barovima, diskotekama i restoranima.

Tokom vekova grad je bio poznat kao Neapolis, Novi Efes i Scala Nuova. U antičko doba, na mestu današnjeg Kušadasija, nalazio se antički grad Neapolis, koji je bio pod upravom tada jednog od najsnažnijih gradova Sredozemlja, Efesa. U neposrednoj blizini Neapolisa, nalazili su se gradovi Maratezion i Pigale, koji su navodno osnovali bolesni vojnici kralja Agamemnona tokom Trojanskog rata. Sa slabljenjem Efesa, počinje i tmurno i krvavo doba za Neapolis koje traje sve do srednjeg veka. Do 15. veka grad (Scala Nuova) je bio pod upravom trgovaca iz Venecije i Đenove. 1413. godine Turci, predvođeni sultanom Mehmet Čelebijom, osvajaju i pljačkaju grad, koji je od tada pa do današnjih dana turski.

Savremeni naziv grad dobija po poluostrvu na izlasku iz centra grada (Ostrvo golubova – tur. Güvercin Adası), koje je pre spajanja sprudom sa obalom bilo ostrvo. Naziv je zapravo kovanica od dve reči – ostrvo (tur. ada) i ptica (tur. kuş).

Spomenuto poluostrvo dominira pogledom, ako se Kušadasiju prilazi sa mora, ili ako se isti preleće avionom. Na poluostrvu se nalaze utvrđenje, svetionik i mali zoološki vrt.

24 kilometra južno od Kušadasija nalazi se nacionalni park, iz koga se pruža pogled ka susednoj Grčkoj i ostrvu Samos. U okolini Kušadasija nalaze se antički gradovi Efes (18km), Didim, Prijena i Milet.

Administrativno, opština i grad Kušadasi, pripadaju vilajetu Ajdin, od čijeg je centra (istoimeni grad) Kušadasi udaljen savremenim auto-putem 65km. Iako razvijeno letovalište grad nema sopstveni aerodrom, već se koriste aerodromi „Adnan Menderes“ u Izmiru i „Milas-Bodrum“ u Milasu, koji su udaljeni 85km, odnosno 120km. Grad poseduje marinu i luku za prekookeanske brodove, koji su svakodnevni gosti Kušadasija.