Kapadokija na persijskom jeziku znači „zemlja lepih konja“.  Zbog svoje uloge koju je odigrala tokom ranog hrišćanstva, drugo ime joj je i „Kolevka hrišćanstva“. Ipak, ono po čemu je Kapadokija najpoznatija jesu neobične kamene skulpture, u narodu poznate kao „vilinski dimnjaci“, koje su nastale taloženjem belog vulkanskog pepela. Vajane vekovima kišom, vetrom i suncem ove monumentalne figure, danas su jedno od najvećih čuda prirode i jedna od nezaobilaznih turističkih destinacija u Turskoj. Tradiconalne kapadokijske kuće i golubarnici uklesani su u stene i predstavljaju jedinstvena arhitektonska ostvarenja karakteristična za ovu regiju.

Prirodne lepote, dimnjaci, šareni baloni su pejzaži koji vas ne ostavljaju ravnodušnim. Arhitektura ovog regiona je jedinstvena u svetu. Muzej na otvorenom, u kome se nalazi mnoštvo manastira i crkvi, unutar kojih su freske koje datiraju iz 10 veka, napušteno selo Cavusin, gde se mogu videti tradicionalne kuće unutar pećina. Dolina Pasabag  sa magičnim ‘’troglavim’’ dimnjacima. Jedinstvena u svetu dolina Devrent, ima i naziv ‘’Dolina mašte’’, zbog kamenih formacija koje liče na životinje. Simbol Kapadokije,  tri vilinska dimnjaka, sa svojim predivnim šeširima su samo od nekih obeležija ove regije koje je čine posenbom.

Ono po čemu je Kapadokija poslednjih godina postala vrlo poznata, svakako je vožnja balonom u svitanje. U pitanju je organizovana aktivnost, koja se odvija samo jednom u toku dana, i to ranom zorom, kada istovremeno poleće između 150 i 170 šarenih balona, što je iskustvo koje se pamti do kraja života. Tokom lagane vožnje koja traje oko sat vremena, ljubazni i dobro raspoloženi članovi „posade“ potrudiće se da vam otkriju sve tajne i skrivene čari ove regije, koje je teško tako lepo i detaljno sagledati na drugi način. Prelepi pačvork tereni satkani od raznobojnih naslaga stena i skromne vegetacije, zatim uvale, doline, pomenuti kameni dimnjaci – iz ptičje perspektive, dok letite na nekih 800m nadmorske visine, deluju još impresivnije, a svaki video snimak ili zabeležena fotografija izgledaju kao sa razglednice.