Lignano je grad na obali Jadranskog mora u provinciji Udine, na pola puta između Venecije i Trsta. Kada se o njemu govori često se uz naziv Lignano dodaje i Sabbiadoro što znači zlatni pesak. Ovaj naziv Vam donekle i govori šta možete da očekujete na ovoj destinaciji. Ovaj mirniji grad je čest izbor Italijana. Savršeno uređena peščana plaža i hoteli u borovoj šumi, dobar provod i dobar šoping razlog su velikog interesovanja za ovu top destinaciju. Lignano je dinamično, živahno i brzo mesto interesantno i odraslima i tinejdžerima i deci. Duž celog mesta prostiru se plaže od zlatnog peska, sa kristalno čistim morem. Plaža je dugačka 8 kilometara. Na širokoj plaži nalaze se redovi ležaljki i suncobrana koje možete iznajmljivati. Obala Lignana je nagrađena i prestižnom plavom zastavicom za uređenost i čistoću.

Na plaži se nalaze i igrališta namenjena mališanima ali i sportski tereni i kafići u kojima se možete osvežiti koktelom. Može se reći da je mesto podeljeno na dva dela. Centralni deo kompleksa je Lignano Sabbiadoro sa marinom i centralnom ulicom u kojoj se nalaze restorani, prodavnice i butici. Ovaj deo je bliže plaži. Lignano Pineta je udaljen nekih desetak minuta od Sabbiadora. Ovaj deo je mirniji i preporučuje se porodicama sa malom decom. Nalazi se u samoj borovoj šumi, ali i u blizini dugačke peščane plaže.

Lignano nudi brojne aktivnosti poput jahanja, tenisa, golfa, jedrenja. Letovalište poseduje i dva vodena zabavna parka – Aquasplash Gulliverlandia i Aquarium. Postoji i zoološki vrt Parco Zoo u kome živi preko 1500 životinja. Marco Croze dizajnirao je i čuveni golf klub koji se prostire na 50 hektara površine. Okruženi borovom šumom, isprepleteni jezerima i padinama, ovi tereni zadovoljavaju potrebe i najiskusnijih igrača.U julu i avgustu se ovde održava i takmičenje u izradi peščanih figura, a 15. avgusta se organizuje i veliki vatromet na plaži. Grad poseduje i veliki broj prodavnica, suvenirnica, kafića, restorana i poslastičarnica.