Na samo 900 metara od mesta Olimpijada nalazi se lepa, mala plaža zlatne boje, na koju zeleni borovi Aristotelove planine dosežu čak do mora. Plaža nije organizovana, nema beach bara, ležaljke i suncobrane ali ima potrebne tuševe. Svakako je lako dostupna kako kolima tako i za posetioce koji dolaze na nju peške. Nalazi se odmah ispod arheološkog nalazišta Stagira, rodnog mesta najvećeg filozofa grčke istorije i nastavnika Aleksandra Velikog – Aristotela.

Drevna Stagira bila je malo mesto, ni po čemu naročito posebno, sem po svom sinu filozofu. Zato možda i ne čudi činjenica da su posle njegove smrti 322. pre nove ere, lokalni stanovnici pokušali da unovče njegovu slavu i privuku drevne turiste. Doneli su Aristotelovo telo sa ostrva Evija na kom je umro i osnovali godišnji festival u njegovu čast, pa je Aristotel postao prava atrakcija na Halkidikiju.

Olimpiada beach – Ukoliko ste na Stavros stigli sopstvenim prevozom, naša preporika je da svakako posetite plažu mesta Olimpijada. Mesto Olimpiada je udaljeno od Stavrosa 20ak kilometara. Nalazi se na istočnoj strani Halkidikija, na putu od Stavrosa prema Jerisosu. Ova deonica puta je zaista nesvakidašnji prizor, koji će sigurni smo ukoliko se odlučite za ovu rutu na vas ostaviti neverovatan utisak.

Svuda okolo pružaće vam se pogled na prelepo Egejsko duboko more i njegove prele plaže , kao i na šumovite planine. Pejzaž je zaista spektakularan. Plaža Olimpijade je peščana, uređena sa sležaljkama i suncobranima ali ima i dovoljno slobodnog prostora. Jedan deo se odlikuje i plićakom tako da je pogodna i za neiskusne plivače.