Alzas i Švarcvald

Region Alzas nalazi se na krajnjem istoku Francuske i graniči se sa Nemačkom i Švajcarskom. Pokriva teritoriju od 8280 kvadratnih kilometara što ga čini najmanjim regionom u kontinentalnoj Francuskoj. Teritorija je dugačka 190 kilometara i 50 kilometara široka. Na istoku regiona se nalazi reka Rajna, a na zapadu planine Vogezi. Krajolik je mahom šumski i važi za jedan od najlepših u čitavoj Francuskoj. Najviša tačka u regionu je Gran Balon koji se nalazi na 1424 metara, u departmanu gornja Rajna.

Švarcvald je šumovita planinska oblast u jugozapadnoj Nemačkoj. Sa zapada i juga okružena je dolinom reke Rajne. Najviši vrh je Feldber koji se nalazi na 1493 metara nadmorske visine. Ime Crna suma, kako ga još nazivaju, potiče od tamne boje četinarskih šuma koje rastu u ovoj oblasti. Švarcvald je najsunčaniji planinski venac u jugozapadnoj Nemačkoj, dugačak 170 kilometara i prostire se na površini od 7500 kvadratnih kilometara. U oblasti Švarcvalda nalazi se i početak reke Dunav, a predeo je poznat i po satovima sa kukavicom, medu i čuvenoj torti sa trešnjama.

Gradić Frajburg smatra se draguljem Švarcvalda i jedan je od najlepših srednjovekovnih gradova u Evropi. Poznat je po najvećem broju sunčanih dana u Nemačkoj, kao i po neobičnim uskim vodenim kanalima. Naziv grada doslovno znači slobodni zamak, a ime je dobio u 13. veku. Glavni trg grada je Munsterplac i na njemu se nalazi gotska katedrala Munster koja je poznata po zvoniku visokom 116 metara. Muzej istorije grada, koji ne smete propustiti i Gradska kuća podignuti su 1559. godine.

Alzas i Švarcvald