Sankt Petersburg je drugi po veličini grad u Rusiji i nalazi se na ušću reke Neve u Baltičko more. Osnovao ga je ruski car Petar Veliki 1703. godine, a grad je od 18. do 20. veka bio prestonica Ruskog carstva. Godine 1924. posle Lenjinove smrti, grad je, u njegovu čast, dobio ime Lenjingrad.

Jedan od simbola Sankt Petersburga je muzej Ermitaž. Ovaj izuzetan muzej poseduje oko tri miliona predmeta, od kamenog doba do modernih dana, i jedna je od najcenjenijih galerija u svetu. Osnovala ga je ruska carica Katarina Velika, a danas je muzej smešten u 10 objekata, od kojih je najveći Zimski dvorac zelene boje. Pored mnogobrojnih umetničkih dela, najznačajnija je zbirka umetnika Mikelanđela, Leonarda da Vinčija, Rubensa, Rembranta, Pikasa, Matisa i Van Goga. Godišnje ga poseti preko 3 miliona turista, a muzej je uvršćen i u svetsku baštinu pod zaštitom UNESCA.

Tvrđava Petra i Pavla osnovana je na malom ostrvu u delti Neve 1703. Ova tvrđava nekada je bila i ozloglašeni zatvor i delovi nekadašnjeg zatvora sada su otvoreni za javnost. Na sredini tvrđave nalazi se katedrala Petra i Pavla, grobnica svih ruskih careva i carica. Na vrhu katedrale nalazi se pozlaćeni toranj na kome stoji zlatni anđeo koji drži krst.

Katedrala Svetog Isaka dominira nad gradom i može se videti sa gotovo bilo kog mesta u gradu. Izgradio ju je francuski arhitekta Ogust Montferan, a katedrala se gradila 40 godina. Mesto može da primi 14.000 vernika i sada služi kao muzej dok se crkvene ceremonije održavaju samo za vreme značajnih praznika. Sankt Petersburg