Chianciano terme je banjski kompleks u Italiji koji važi za najlepše italijansko odmaralište ovog tipa. Ovaj kompleks sa mineralnom vodom jako lekovitih svojstava smešten je na oko 550 metara iznad nivoa mora. Ovaj predeo odlikuje prijatna klima budući da je okružen šumama. Osim što važe za najbolje odmarališe u Italiji, u samom vrhu je i kada je čitava Evropa u pitanju. Ove terme nalaze se u srcu Toskane, od Rima su udaljene 160 kilometara, od Firence 130 i od Asizija 90 kilometara.

Banjska kupališta postoje još od etrurskih plemena i datiraju iz 4. veka pre nove ere. Na arheološkom nalazištu koji je deo kompleksa pronađen je prikaz grčke boginje Selene za koju se veruje da se kupala u jednom od potoka, a taj izvor dobio je upravo ime po njoj. Voda u ovim termama izvire sa pet izvora – izvor Akvasanta izvire u šumi, Akva santisima, Akva fukoli koja je hladna mineralna voda, Akva silene koja je pogodna za kupanje i njena temperatura je 38,5 stepeni i Akva San Elena. Banja se preporučuje kod lečenja sledećih bolesti: oboljenja jetre i žučne kese, respiratornih bolesti, kod lečenja organa za varenje i za lečenje kamena u bubregu, metaboličkih poremećaja i problema sa urinarnim sistemom.

U sklopu banje na raspolaganju su i senzorne terme koje postoje od 2006. godine i nude relaksirajuću aromaterapiju, tursko kupatilo, hromoterapiju i muzikoterapiju. Senzorni tuševi koriste vodu različite temperature i nezaboravno su iskustvo. Kompleks poseduje i ledenu sobu koja je pogodna za poboljšavanje cirkulacije i stimulaciju krvnih sudova. U toploj zoni sa tradicionalnom saunom i turskim kupatilom nalazi se i etrurska sauna sa temperaturom od 45-50 stepeni Celzijusa. Nazvana je tako zbog mirisa – u pitanju su tipični toskanski mirisi lavande i ruzmarina…

Chianciano terme