Nikiti je jedno od najstarijih i najšarmantnijih mesta na Halkidikiju. Nalazi se na severu Sitonije, na oko 110 km jugoistočno od Soluna, između Metamorfozisa i Neos Marmarasa. Glavni magistralni put deli Nikiti na dva dela: Stari, koji se nalazi 2 km od obale i Novi Nikiti, gde su skoncentrisani hoteli i kafići. Karakteriše ga dugačka pešačka zona sa puno restorana, taverni, kafića i mnogo zabave za decu. Stari deo grada udaljen je oko 2 km od obale i predstavlja slikovito i živopisno tradicionalno selo koje je još uvek naseljeno. Nalazi se na severu zapadne obale Sitonije, 38 kilometara istočno od Nea Mudanie, 98 km jugoistočno od Soluna, između letovališta Metamorfozi i Neos Marmaras (23 km).

U Nikitiju postoji veći broj restorana, taverni, kafića i barova gde možete uživati u tradicionalnoj grčkoj kuhinji i probati njihove specijalitete. Tu je i giros restoran, nekoliko pekara i poslastičarnica. Jedan od najpoznatijih restorana je Arsanas restoran koji nudi i sveže riblje specijalitete svakoga dana.

Nikiti ima 30 km obale, sa predivim plažama i kristalno čistim morem zaliva Toroneos. Ima veliku i lepu peščanu plažu, duž koje se pružaju restorani i kafići. Plaže Nikitija su duge, prekrivene sitnim belim peskom. Što se više ide ka jugu, plaže su sve usamljenije, te za ljubitelje uživanja utoliko lepše.

Nikiti je veoma živopisno tipično grčko mesto sa dosta turista u sezoni. Prošetajte kroz stari grad, sedite na starom trgu i uživajte u kafi u jednoj od starih taverni. Ne propustite šetnju do plaže, gde možete večerati na obali mora. Živopisan pejzaž sa borovim šumama, maslinjacima i prelepim plažama privući će mnoge turiste.