Trst nalazi se u najsevernijem delu Jadranskog mora, na granici Italije sa Slovenijom. On je glavni grad autonomne pokrajine Friuli Venezia Giuila. Na području Trsta susretale su se germanska, latinska i slovenska kultura, a zbog pogodnog položaja Trst je u 19. veku bio jedna od najvažnijih gradova ovog dela Evrope. Glavni trg u Trstu je Piazza Unita d Italia i poznat je po prelepim zgradama iz 19. veka. Nekada se ovaj trg zvao Piazza Grande. Kuća pobede ili II Faro della Vittoria je delo arhitekte Arduina Berlama.

Hrana u Trstu je mešavina italijanske, austrijske i slovenske kuhinje. Lokalna jela koja morate probati su gnocchi alla romana, bagna caoda, panettone i pesto. Najpoznatiji restorani su Siera Rosa, taverne al Molo i Antipastoteca di Mare koji je tradicionalni riblji restoran. Nemačku kuhinju možete probati u restoranima Luxa, Vulcania, restoran La Bottega Dei Rigattieri i restoran Al Bagatto.

Ceo Trst je jedan veliki shopping centar. Još su naši ljudi odavno išli u Trst u kupovinu, a poznat je po velikim shopping centrima, dok manjih radnji i pijaca ima malo. Na putu ka Sloveniji nalazi se tržni centar Torri d Europa. Tržni centar sa povoljnim cenama je i Giacomelli Sport koji svoju ponudu mahom bazira na sportskoj opremi.