Nesebar je najveći dragulj Bugarske rivijere. Nalazi se na obali Crnog mora, na kamenom poluostrvu i mnogo podseća na veliki usidreni brod u luci. Grad je zbog bogatog antičnog nasleđa pod zaštitom UNESCA. Od Burgasa je udaljen 35 kilometara, a od Varne oko 100 kilometara, dok je sa susednim Sunčevim Bregom gotovo spojen.

 

Nesebar (bug. Nesebъr), je grad u jugoistočnoj Bugarskoj, nalazi se u Burgaskoj regiji a severni sused, sa kojim je praktično spojen, je Sunčev breg, najveće i najpoznatije letovalište na Bugarskom primorju. Nesebar prethodno je bio poznat kao Mesembrija (grčki: Μεσημβρια) a još pre toga kao Mesambrija ili Melsembrija. Prema rekonstrukciji ime bi moglo da potiče od Tračkog Melsambrija. Pre 1934. godine uobičajeno bugarsko ime za grad bilo je Mesemvrija. Zamenjen je sadašnjim imenom, koje se ranije koristilo u erkečkom dijalektu koji se govori u blizini Nesebara. Ove činjenice dovoljne su nam da spoznamo koliko je duga istorija ovog drevnog gradića.

U savremeno doba Nesebar je glavno turističko odredište u području s brojnim hotelima i velikim „Sunčaevim bregom“ koje se nalazi odmah severno od Nesebara.

Nesebar je u nekoliko prilika bio granica ugrožene imperije i zbog toga je grad s bogatom istorijom. Stari deo grada nalazi se na ostrvu koje je u novije vreme povezanom s obalom zemljouzom izgrađenim ljudskom rukom, i u njemu se nalaze dokazi osvajanja različitih civilizacija.

Bogatstvo istorijskih građevina su bili razlog da UNESKO uključi Nesebar na spisak Svetske baštine 1983. godine.

U decembru 2019, grad je imao 13.600 stanovnika.