Kalitea je tokom letnjih meseci najpopularnije naselje na Halkidikiju. Nalazi se na prvom prstu Halkidikija, Kasandri. Udaljena je od Soluna 85 km i jedno je od urbanijih mesta na Halkidikiju. Ako pređete centar mesta možete posetiti plaže Kalitee, i ostala mesta na istočnoj Kasandri, kao što su Pefkohori, Hanioti, Polihrono, Kriopigi i Paliouri, ili neke delove zapadne Kasandre, kao što su Fourka, Posidi i Agia Paraskevi. Centar Kalitee je raskrsnica koja vodi u ova dva pravca.

Osim toga, na kratkom rastojanju, nalazi se i Afitos. Smeštaj u Kalitei varira od luksuznih hotela do vila apartmanskog tipa. Jedno od najpoznatijih luksuznih odmarališta u Kalitei je Melathron Thalasso Spa Hotel, dok se u istoj oblasti Pallini Beach nalazi i hotelski kompleks Pallini Beach. Plaža Palini na istočnoj obali Kasandre jedna je od najlepših plaža poluostrva. Smeštena je ispred pomenutog Pallini Beach Hotela, okruženog borovom šumom, 2,5 kilometara južno. Od Haniotija na jugu udaljena je oko 15 kilometara.

Jedan od ukrasa Kalitee jeste i ostatak hrama posvećenog Zevsu Amonu, izgrađen oko IV veka p.n.e. Još jedna znamenitost je svetilište posvećeno Bogu Dionisu i Nimfama, isklesano u stenovitoj pećini, iz VIII veka pre nove ere. Tu je i crkva Svetog Pantelejmona, ukrašena prelepim muralima, izgrađena oko 1865. godine. Kao i veliki broj naselja na Halkidikiju i Kaliteu su osnovali 1922. godine izbegli Grci iz Male Azije, a pre toga je ovde bio metoh u vlasništvu ruske crkve sa Svete Gore.

Više prodavnica prehrambenih proizvoda dovoljne su za snabdevanje, a u mestu postoje i odlične poslastičarnice, taverne, restorani brze hrane. U mestu postoji nekoliko popločanih ulica koje predstavljaju pešačku zonu, a prepune su prodavnica suvenira, garderobe. S obzirom da je samo mesto na uzvišenju uz magistralu, do plaže se silazi nizbrdicom, što je potrebno imati u vidu prilikom biranja Kalitee kao destinacije za letovanje. Ukoliko odabrani smeštaj nije na samoj plaži, do plaže se može otići pešice (nizbrdicom odnosno uzbrdicom) ili kolima.

Kalitea