Na jugu crnomorske bugarske obale nalazi se popularno letovalište Primorsko. Gradić koji se nalazi na malom poluostrvu uz prijatnu klimu, dve peščane plaže koje okružuju mesto i čisto more obezbediće Vam prijatan odmor.

Primorsko (bug. Primorsko) je gradić u Republici Bugarskoj i središte istoimene opštine Primorsko u okviru Burgaske oblasti.

Primorsko je poznato letovalište na obali Crnog mora, koje rado posećuju i ljudi iz Srbije.

Položaj: Primorsko se nalazi krajnje jugoistočnom delu Bugarske. Od prestonice Sofije grad je udaljen 450 km istočno, a od oblasnog središta, Burgasa grad je udaljen 45 km južno.

Primorsko je naselje na bugarskoj obali Crnog mora. Gradsko priobalje čini niz plaža, a u pozadini se izdižu planina Strandža.

Na prostoru Primorskog vekovima su živeli Grci, da bi početkom 20. veka došlo do razmene stanovništva sa susednom Grčkom, kada su ovde naseljene bugarske prebeglice iz severne Grčke.

Po procenama iz 2007. godine Primorsko je imalo oko 3.700 stanovnika. Ogromna većina gradskog stanovništva su etnički Bugari. Ostatak su mahom Romi. Pretežan veroispovest mesnog stanovništva je pravoslavlje.

Bugarska (bug. Bъlgariя, tr. Bǎlgariya), zvanično Republika Bugarska (bug. Republika Bъlgariя, tr. Republika Bǎlgariya), država je u jugoistočnoj Evropi. Graniči se sa Rumunijom na severu, Srbijom i Severnom Makedonijom na zapadu, Grčkom i Turskom na jugu i Crnim morem na istoku. Sa teritorijom od 110.994 km2 (42.855 sq mi), Bugarska je 16. po redu najvećih evropskih država. Prema proceni Nacionalnog instituta za statistiku iz 2022. godine Republika Bugarska ima 6.447.710 stanovnika.

Organizovane preistorijske kulture su počele da se razvijaju na trenutnim bugarskim zemljištima tokom neolita. U antici, ovde su živeli Tračani, Grci, Persijanci, Kelti, Rimljani, Goti, Alani i Huni. Nastanak ujedinjene bugarske države datira od osnivanja Prvog bugarskog carstva 681. godine, koja je dominirala Balkanom i delovala kao slovenski kulturni centar tokom srednjeg veka. Sa padom Drugog bugarskog carstva 1396, njegove teritorije su bile pod turskom vlašću skoro pet vekova.