ISTRA

Istra je najveće jadransko poluostrvo koje se nalazi na severoistočnoj obali Jadrana. Nazivaju je još i najvećom zelenom oazom severnog Jadrana i čak 35% površine teritorije su šume. Naziv potiče od ilirskog plemena Histri koje je živelo na tom području. Kasnije, oko 177. godine p.n.e. nakon dva vojna pohoda, osvojili su je Rimljani. Oko 90% ovog poluostrva nalazi se u Hrvatskoj i Sloveniji, dok se područje oko Milje nalazi u Italiji. Najvažniji i najposećeniji gradovi i opštine u Istri su Pula, Poreč, Rovinj, Umag, Buzet, Kopar i Piran. U Istri se nalazi i najmanji grad na svetu koji je upisan u Ginisovu knjigu rekorda. Hum ima samo 23 stanovnika.

Smatra se da je ovo područje bilo posećeno turističko mesto još u doba rimske imperije kada su vladari odmarali, ali pravi vrhunac turizam dostiće 1988. godine kada se beleži i najveći broj turista.

Pula se nalazi na jugu istarskog poluostva. Ona je istovremeno i najveći Istarski grad i luka, ali i glavno privredno i administrativno sedište. Može se pohvaliti mediteranskom klimom, blagim zimama i toplim letima. Osim mnogo spomenika Pulu odlikuje i prirodna lepota zbog čega je i jedno od najposećenijih hrvatskih letovališta. Nacionalni park Brioni, letnja rezidencija Josipa Broza, nalazi se na ovom području. Kod arhitekture se dosta primećuje mediteranski i srednjeevropski uticaj, postoje dva muzeja, Arheološki muzej Istre i Istorijski muzej. Od šesdesetih godina 20. veka u Pulskoj areni održava se Festival igranog filma.

Poreč je smešten na zapadnoj obali Istre. Stari grad je sačuvao raspored ulica nekadašnjeg starorimskog kastruma. Glavne ulice Decumanus i Cardo Maximus su simbol Poreča. Kompleks Eufrazijeve bazilike je najznačajniji kulturno – istorijski lokalitet u Poreču i uvršćen je u UNESCOV popis svetske kulturne baštine. U starom delu grada nalazi se trg Marafor odnosno njegovi ostaci. Tu su dva hrama, Marsov i Neptunov, koji su podignuti u 1. veku.

Rovinjska obala poznata je kao kamenita. Najpoznatije plaže su Monte, otok Sveta Katarina, plaža Lone i uvale Koronsun i Kurent.