Antalija je grad u Turskoj koji se nalazi na mediteranskoj obali, u vilajetu Antalija. Nalazi se u podnožju planine Taurus pokrivene borovom šumom. Mesto ima mediteransku klimu i nazivaju ga Turskom rivijerom.

Antalija (tur. Antalya, grč. Αττάλεια) je grad u Turskoj u vilajetu Antalija. Nalazi se na mediteranskoj obali. To je glavni grad plodne primorske ravnice na jugozapadu Male Azije. Danas je ovo područje zbog bogate i organizovane turističke ponude poznato kao „Turska rivijera“. Prema proceni iz 2010. u gradu je živelo 1.001.318 stanovnika.

Grad je 158. godine p. n. e. osnovao kralj Atal II od Pergamona. Po njemu je grad dobio ime Ataleja. Smatra se da je ovu važnu luku posetio apostol Pavle 48. godine nove ere. Gradom su vladali Rimljani, Vizantinci i Seldžuci (od početka 13. veka).

Turska se geografski proteže na dva kontinenta. Anadolija, azijski deo države, zauzima oko 97% površine Turske. Evropski deo koji se nalazi u istočnoj Trakiji zauzima oko 3% površine države (23.623 km²).

Sveukupne granice Turske dugačke su 9.850 km, od čega 7.200 km zauzimaju morske granice. Na zapadu Turska izlazi na Egejsko more, na jugu ima izlaz na Sredozemno more, te na severu na Crno more. Na kopnu Turska graniči sa osam zemalja sa ukupnom dužinom kopnenih granica od 2.648 km. Na severozapadu graniči s Grčkom (206 km granice) i Bugarskom (240 km), na severoistoku s Gruzijom (252 km), Jermenijom (268 km), Azerbejdžanom (eksklavom i autonomnom republikom Nahičevan, 9 km), na istoku s Iranom (499 km) i na jugu s Irakom (352 km) i Sirijom (822 km). Nedaleko od obale Turske nalazi se i Kipar koji je politički podeljen na međunarodno priznatu Kiparske Republike i Tursku Republiku Severni Kipar, koju priznaje samo Turska.

Sever Turske je jedno od seizmički najaktivnijih područja na svetu s vrlo čestim zemljotresima. Od većih gradova posebno je potresima ugrožen Istanbul.