Afitos ili Athitos je tradicionalno selo na poluostrvu Halkidikija, koje se nalazi 83 km od Soluna. Ima neverovatan pogled na zaliv Toroneos i izgrađen je na brdu iznad obale. Većina kuća je izgrađena od kamena sa odličnom arhitekturom. Mali trgovi, kaldrma i tradicionalne taverne stvaraju prelepe pejzaže potpuno usklađene sa prirodnim pejzažima. Posetioci imaju priliku da se dive jedinstvenoj arhitekturi hrama Svetog Dimitrija, koji je izgrađen 1859. godine i nalazi se na centralnom trgu i palatama i poznatoj skulpturi Vasilis Pavlis. U centru mesta ćete naći muzej folklora u kome su smeštene različite umetničke izložbe, poput izložbe alata i pribora koji su se koristili u prošlosti od strane lokalnih stanovnika.

Selo ima dugu istoriju, a navode se i dokazi za to koji datiraju iz 3000. godine pre nove ere. Afitos, koji je poznat kao Afitios, je cvetao kao član atinskog saveza. 348 godine p.n.e. je uništen od strane kralja Filipa II, a kasnije je obnovljen. Tokom rimskog perioda Afitos doživljava drugi veliki razvoj.

Ulazak u istorijski centar sela nije dozvoljen automobilom, ali je parkiranje omogućeno u susednim ulicama. Ako se nađete u selu 15. avgusta ne propustite praznik Bogorodice, tradicionalni praznik propraćen grčkom muzikom, plesom i hranom. Osim toga, tokom jula i avgusta se održavaju umetnički događaji u okviru Afitos festivala.