Kosta Brava

Ovo popularno turističko letovalište na mediteranskoj obali jedno je od najposećenijih u Španiji. Prvo naselje osnovano je pre više od hiljadu godina pa se može pohvaliti bogatom istorijom, kulturom i arhitekturom, koje, u kombinaciji sa prelepim plažama čine Ljoret rajem za uživanje i odmor.

O bogatoj istoriji ovog gradića svedoče i brojni spomenici po gradu. Najpoznatiji su spomenik La Sardana koji je podignut 1971. godine i spomenik L Esguard. Jedan od simbola Lloreta je crkva Sant Roma. Urađena je u katalonskom gotskom stilu i pretpostavlja se da je podignuta 1520. godine.

Dvorac svetog Jovana je takođe simbol grada. Izgrađen je u 11. veku i tada se koristio radi odbrane grada od napada sa mora. Tokom svog postojanja promenio je mnoge vladare Katalonije, a u 14. veku je dvorac delimično bio uništen. Danas mu je vraćen pređašnji izgled i prava je turistička atrakcija Lloreta.

Bašte Santa Clotilde su mesto od koga zastaje dah. Inspirisane su italijanskom renesansom i nalaze se na vrhu litice odakle se pruža prelepi pogled na more. Ove bašte zanimljive su zbog velikog broja bronzanih statua, fontana i jezera ali i velikog broja različitih biljaka koje rastu ovde.

Većina plaža Lloreta nagrađeno je plavim zastavicama. Plaže su pravi magnet za turiste i ima različitih: od peskovitih i kamenitih do nudističkih i plaža sa konstantno dobrim provodom. Glavna plaža je Lloret koja je dugačka 1630 metara. Na njoj se nalazi puno barova, restorana i smeštena je tačno u centru gradića. Na njoj se možete okušati u brojnim sportovima na vodi, ali i iznajmiti ležaljke i suncobrane.

Kosta Brava