Na krajnjem jugoistočnom delu Bugarske nalazi se Kiten, jedno od najpopularnijih letovališta barem kada je reč o turistima iz Srbije. Ovaj gradić je relativno novije letovalište koje je nacionalnim odmaralištem proglašeno 1962. godine. Kiten je poznat kao mirnije mesto, sa mirnim morem i prepoznatljivim sitnim peskom. Savršeno je mesto za porodice ali i za ljubitelje vodenih sportova poput jedrenja, podvodnog ribolova i ronjenja. Klima je dosta prijatna, prosečna temperatura vazduha tokom letnjih meseci je 28 stepeni, a temperatura vode kreće se oko 26 stepeni. Od Sofije je udaljen oko 450 kilometara istočno, a od Burgasa 50 kilometara.

Kiten nije mesto sa nekom burnom i zanimljivom istorijom i pre svega je namenjen i okrenut turizmu. Jedina zaovstavština su ostaci antičke tvrđave Urdoviza. Zanimljiv za obilazak je i lokalni muzej u kome se čuvaju i predmeti svih civilizacija koje su prošle kroz Kiten. Iako se ne zna precizno ko je bio vladar ove tvrđave, pretpostavlja se da je ime dobila po Bugarki Stani Urdovizki koja je bila udata za sultana.

Kiten je smešten između dve plaže. Plaža Atliman nalazi se na severu, dok je sa druge strane plaža Karagač. Plaža Atliman je posebno atraktivna zbog peskovitih dina i prekrivena je zlatnim peskom. Izuzetno je mirna plaža, bez prevelike buke, a i more je dosta mirno. Između ove dve plaže proteže se poluostrvo Urdoviza. Obe plaže pružaju puno mogućnosti za najrazličitije aktivnosti poput ronjenja, skijanja na vodi, surfovanja i jedrenja. Takođe, na obe plaže možete iznajmiti i ležaljke i suncobrane ili se skloniti u neki od manjih barova.